<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

11.25.2005

Sosyete Pastası


Sosyete pastasını ilk defa ilkokuldayken yemiştim, canım teyzem yapmıştı. Tadına bayılmıştık, çünkü o zamanlar şimdiki gibi değişik tarifler yoktu. Düşünüyorum da "sosyete pastası" , ismini galiba içindeki pahalı(!) yemişlerden almış. :)

Malzemeler
  • 2 Yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet muz
  • 1 paket petibör bisküvi
  • Fındık, fıstık, ceviz

Bir paket krem şantiyi sütle çırpın. Ben krem şanti yerine 1 kutu "heavy whipped cream" kullandım. Karton kutunun içinde sıvı halde satılıyor, elektrikli mikserle çırpınca katılaşıyor.

Başka bir kapta 2 yumurta ve 1 bardak şekeri çırpın. İki karışımı karıştırın. Önceden kırıp hazırladığınız bisküvileri, küçük küçük dilimlenmiş muzları ve de iri parçalar halinde kıyılmış kuruyemişleri ilave edin, iyice karıştırın. Karışımı geniş çukur bir kaba koymadan önce kabın içine yapışmayı önleyecek herhangi bir torba ya da "clingwrap" serebilirsiniz. Sosyete pastasını kaba boşaltıp üstünü de başka bir stretch film yardımıyla kapatın. Buzdolabının dondurucu kısmında katılaşıncaya kadar bekletin.

Pastanızın tamamen donduğundan emin olunca da, başka bir kaba ters çevirip üzerine çikolata sosu dökerek servis yapın. Afiyet olsun.

13 Yorum:

At 27/11/05 14:24, Blogger Pitircik ...

Tadi da, goruntusu de cok guzeldi. Ellerine saglik, asistentecigim:)

 
At 27/11/05 14:58, Anonymous Adsız ...

Çok hoş gözüküyor. Yapımı da kolaymış. Ben böyle kolay tariflere bayılırım. Deneyeceğim!

 
At 27/11/05 15:43, Blogger Elif ...

Evet cidden cok sosyetik bir tatli:) Minecim tekrar yaparim sen merak etme, cok kolay.

 
At 27/11/05 19:33, Blogger Nazan ...

Ben kendi dilimimi buzluktan ciktiktan sonra dondurma gibi yedim, harikaydi..sicak yaz gunleri icin super bi tatli..ellerine saglik Assistentecim...

 
At 28/11/05 00:46, Blogger Elif ...

Nazan, hepsini mi yedin yoksa:) Saka saka afiyet seker olsun..

 
At 28/11/05 10:04, Blogger nihan ...

Asistante ellerine sağlık harika bir pasta.
Sevgiler.

 
At 30/11/05 17:39, Blogger Mert ...

Ya ben buraya cok yorum yapamiyorum cunku guzel yemeklerden bahsediyor hep, bende buralarda tek basima yasadigimdan "annee bana bunu yapsana bunu da bunu da yap" da diyemiyorum, bir de resimlere baktikca icim kotu oluyor, canim cekiyor ne diyiim afiyet olsun.

 
At 30/11/05 22:03, Blogger Elif ...

Mert, bu pasta gercekten cok kolay:)Deneyebilirsin bence.

 
At 1/12/05 07:13, Anonymous Adsız ...

dün yaptım.ve süperdi.misafirlerim çok beğendi.

 
At 1/12/05 17:24, Blogger Elif ...

Denemenize ve begenmenize cok sevindim:)

 
At 3/12/08 08:21, Blogger Ahmet Selim ...

bu pasta çok ilgimi çekti, yapımı çok kolay ve pratik, lezzetli de görünüyor. yalnızca yumurtaların çiğ olması düşündürüyor, acaba kokar mı? bir de bisküviler islatılmadan karışıma eklenince sert kalmaz mı? Yine de deneyeceğim. Güzel olursa tekrar yorum yapacağım. Tarif için çok teşekkür ederim...

 
At 23/12/13 11:12, Anonymous Adsız ...

Denedim bakalim esim begenecekmi :)♡

 
At 17/2/17 16:43, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.22.2005

ETLİ KABAK DOLMASI



Geçen gün okuldan dönüşümde apartman kapısını açtığımda misss gibi bir dolma kokusu aldım. Eskiden böyle olduğunda merdivenleri yavaş yavaş çıkar, o kokunun bizim evden gelmesi için dua eder ve eve girer girmez anneme sarılır akşama dolma olup olmadığını sorardım. O koku bizden gelmiyor olsa bile annem hemen ertesi gün dolma yapardı benim için :) Maalesef burda öyle bir şansım olmadığı için iş başa düştü ve ilk fırsatta kabak alıp dolma yaptım, nasıl da özlemişim!!

Malzemeler:
1 kilo kabak
300 gram yağlı kıyma
1/2 su bardağı pirinç
2 baş soğan
2 domates
2 çorba kaşığı yağ
Maydanoz
Karabiber, tuz

İnce ince doğranmış soğan ve maydanoz, kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranmış domates, kıyma, yağ, biber ve tuz tencerede çok az su ilave edilerek yoğurulur.

Kabakların kabukları kazınır, eğer uzun kabak ise ikiye bölünür ve içleri oyulur. Kabakların içleri doldurulduktan sonra tencereye aralarında çok fazla boşluk kalmamasına dikkat edilerek sıkıca dizilir.


Bir kapta 1 kaşık salça 1 bardak su ile karıştırılır ve dolma tenceresine ilave edilir(su dolmaları en fazla iki parmak kadar geçsin). Daha sonra kabaklar yumuşayıncaya ve pirinçler pişinceye kadar pişirilir.

Herkese Afiyet Olsun...

13 Yorum:

At 22/11/05 13:03, Blogger Pitircik ...

Eline saglik, Nazancim. Ben de cok ozledim kabak dolmasini. Benim de ablam bol bol yapardi. Bu arada apartmandaki dolma kokusu kimden geliyormus merak ettim?? Aklima oburkedicik ve asistente geliyor ama...

 
At 22/11/05 18:28, Blogger Elif ...

Pitircik bilemiyorum ben yokken oburkedi yapmis olabilir. Ben de merak ettim dolma kokusunun kimden geldigini:) hintliler de dolma yapiyor mu acaba? Nazancigim annemin dolmalarina benziyorlar. Ellerine saglik...

 
At 22/11/05 19:51, Blogger Nazan ...

merhaba arkadaslar;
o gun ben de merak ettim kokunun kimden geldigini ve sanirim dolma kokusu asagidaki arkadasin annesi geldi Turkiyeden oradan geliyordu :)

 
At 22/11/05 22:41, Blogger Pitircik ...

Nazan, bu arada resim ne kadar canli cikmis. Cok hos gorunuyor.

 
At 23/11/05 02:25, Blogger nihan ...

Merhaba Nazan,
Kabak dolman harika olmuş. Bende çok özlemişim. En kısa zamanda yapalım da yiyelim. Ellerine sağlık.
Sevgiler.

 
At 26/11/05 23:00, Blogger Elif ...

deneme birki:)

 
At 27/11/05 03:16, Anonymous Adsız ...

cok guzel gorunuyor en kisa zaman da ben de deneyecegim

 
At 1/12/05 03:22, Blogger Oya Kayacan ...

Ben de dolma(lar) meselesini anneme yıkan cinstenim. Bir de ablamın evinin etli ve zeytinyağlı yaprakları aman amandır yani ki anlatamam. Şimdi annem Selma'ya iş çıktı. Benim için, "Alo anne, öğlen sendeyim, kabak dolması yemek istemekteyim," demek kadar basit. Haa bir de bu dolgulu kabakların böyle dikine konulduğunu ben daha bu yıl bloglararası gezinmelerimde öğrendim. Bak yaw, anneme hemen bunu da söylemeliyim.

 
At 2/12/05 17:34, Blogger Nazan ...

Oyacim;
Ne kadar sanslisin, anneciginin yakinindasin:) Onlar biz ne istersek nasil da kirmadan yaparlar...Size afiyet olsun ve sevgiler.

 
At 20/12/05 20:27, Anonymous Adsız ...

ayni annemin dolmalari gibi gorunuyor.ellerine saglik Nazan.

burcu

 
At 3/3/06 22:36, Anonymous Adsız ...

tencerenin dibine taze nane saplari koyun, yapraklarini degil. Sonuca sasiracaksiniz. Mukemmel oluyor.

 
At 3/3/06 22:38, Anonymous Adsız ...

Ha bide eger yurtdisinda iseniz mutlaka kosher kiyma kullanin. Normal marketten aldiginiz ici kararmis kiymadan farkli, Turkiye'ye yakin bir lezzet ediniyorsunuz.

Fikriye

 
At 17/2/17 16:43, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.17.2005

Limon Dolgulu Dilimler




Bu tarifi geçen hafta bir araya geldiğimizde ilk kez denedim. Çay saatlerinde kek yapmaktan sıkılanlar için kolay bir alternatif bence. Tarifi aldığım kitapta* dilimler çok hoş gözüküyordu. Ancak ben tam olarak soğumadan kesip, tadına bakmak istediğim için benim dilimlerin şekilleri biraz bozuldu. Tatları ise aldığım yorumlara göre, gayet güzelmiş:). Aşağıdaki ölçülerle tam 16 dilim elde edebiliyoruz.

Malzemeler:

Alt kısmı için:

1 ¼ su bardağı un
½ su bardağı margarin
¼ su bardağı pudra şekeri
½ çay kaşığı vanilya

Dolgu için:

1 su bardağı toz şeker
2 yumurta
1/3 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi
Üzerine serpmek için pudra şekeri

Yapılışı:

Öncelikle ocağımızı 175- 180 (350) dereceye ısıtıyoruz. Alttaki kurabiye kısmı için gerekli malzemeleri karıştırıp, pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoğuruyoruz. Yağsız 20 cm x 20 cm boyutlarındaki fırın tepsimize iyice bastırarak döşeyip, 15-20 dakika kenarları hafifçe kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Hamurumuz pişerken üst kısmı için gerekli malzemeleri bir araya getirip, iyice çırpıyoruz. Hafifçe pişen hamur tabanını fırından alıp, sıcakken üzerine hazırladığımız dolgu karışımını döküyoruz. Tekrar fırına koyup, 15-20 dakika daha üst kısmı sertleşinceye kadar pişiriyoruz. Soğuduktan sonra pudra şekeri serperek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun!! Yorumlarınızı bekliyorum:))

* Tarifi 'Cookies for Christmas' kitabından aldım.

10 Yorum:

At 18/11/05 01:11, Anonymous Adsız ...

elinize saglik. arkadasimin haber vermesi sonucunda sitenizden haberdar oldum.ogleden sonraya caya arkadaslar gelecek,ne yapsam diye dusunurken sizin sitenizi hatirladim.daha yeni yeni yemek yapmaya basladim diyebilirim. tarifinizi bugun cay saati icin denemek istiyorum.

 
At 18/11/05 01:52, Blogger nihan ...

Merhaba Pıtırcık çok hafif bir tatlıya benziyor. Denenecekler listesine alındı bile. Ellerine sağlık
Sevgiler.

 
At 18/11/05 12:25, Blogger Pitircik ...

Guzel yorumlariniz icin cok tesekkurler:)Sitemizde daha bir cok kolay ve hos tarifi paylasacagiz,kalabalik bir mutfagiz cunku:)Herkese kolay gelsin!!

 
At 19/11/05 03:23, Blogger Sibel ...

Çok güzel bir tarif Pıtırcık, ellerine sağlık. Limonlu tatlara bayılırım, hem hafif de olurlar:)

 
At 19/11/05 13:09, Blogger Pitircik ...

Begenmene cok sevindim, Sibel. Denedikten sonra da yorumlarini almak isterim.
Sevgiler...

 
At 21/11/05 19:42, Blogger Elif ...

Ben bu limon dolgulu dilimlerden tatmistim ama galiba chef yapmisti:) seninkiler de cok hos gorunuyor pitircikcim ellerine saglik...

 
At 22/11/05 11:12, Blogger Pitircik ...

Evet, Asistentecim dogru hatirliyorsun:) Chef sizin grup toplantiniz icin yapimisti. Ben de ilk kez denedim gecen toplandigimizda. Uzuluyordum asistente ve oburkedicik tadamadi diye...Gercekten kolay bir tarif. Sizin icin de yaparim, canim:)

 
At 22/11/05 16:54, Anonymous Adsız ...

pitircik cok güzel olmus zupeeeer
tsk ler

 
At 22/11/05 17:02, Anonymous Adsız ...

bu akşam denedim çok değişik ve güzel bir tatlı .evdekiler hemen bitirdiler bile.Sevgiler

 
At 22/11/05 17:07, Blogger Pitircik ...

Denemis olmaniza ve de begenmenize cok sevindim, Ahmet Serdar ve Fatma Ablacim:))
Bende de sevgiler...

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.16.2005

İÇLİ PİLAV




Alışılagelmiş beyaz pilavdan daha farklı birşey denemek istediğimde benim ilk aklıma gelen içli pilav oluyor. Misafirlerinizin de damağında tat bırakabilecek bizim mutfağımızdan, lezzetiyle kokusuyla iştah açan bir pilav.

Malzemeler:
1 su bardağı pirinç (basmati olabilir)
2 su bardağı su
1 adet soğan
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı dolmalık fıstık veya badem
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker

Tereyağını tencerede erittikten sonra küçük küçük doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar yağda kavurun. Fıstıkları da yağa ekleyip kavurmaya devam edin. Yıkanmış pirinci, üzümleri ve baharatları tencereye ilave ederek karıştırın. Birkaç dakika karıştırdıktan sonra kaynamış suyunu da dökerek tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Ben içli pilavi patlıcanlı beşamel sosla servis yaptim ama siz içli pilavın üzerini kaşar rendesiyle de zamanınıza ve damak tadınıza uygun dekore edip servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun...

7 Yorum:

At 16/11/05 20:23, Blogger Elif ...

Nazan'in icli pilavini tatmayanlarin cok sey kacirdigini soyleyebilirim. Icli pilav tarifini bu kadar bekletmemeliydin Nazancigim. Resimde de muhtesem gorunuyor, ellerine saglik...

 
At 16/11/05 22:52, Blogger Pitircik ...

Bu pilavi ben de tatmistim. Gercekten harikaydi. Ben de kendi capimda bir kac deneme yaptim, sonra. Tereyag yerine dolama ici hazirlar gibi zeytin yag kullandim o da hos oldu. Uzerindeki patlican sosu da iyi fikir...Eline saglik, Nazan.

 
At 17/11/05 02:07, Blogger nihan ...

Merhaba Nazan,
Ellerine sağlık yaklaşan yeniyıl için hindinin yanına da güzel bir tarif olabilir.
Sevgiler.

 
At 17/11/05 15:03, Blogger Nazan ...

Gercekten iyi fikir Nihan. Eger diger arkadaslar da isterse toplanacagimiz gece ben de bu pilavimla eslik edebilirim.

 
At 18/11/05 01:57, Blogger Sibel ...

Pilav sevmeyen ben, bu bol malzemeli pilava asla hayır diyemezdim.. Elinize sağlık. Patlıcan sos ayrı güzel..

 
At 11/1/09 06:58, Anonymous Adsız ...

ben hiç denemedim bu tariften sonra denicem tşk ederim elineze sağlık

 
At 11/1/09 06:59, Anonymous Adsız ...

eline sağlık çok güzel olmuş bende deniyeceğim

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.14.2005

Hurmalı Elmalı Turta


Bu ayın malzemesini ilk gördüğüm günlerde benim de aklımdan neden hurmayı bir tarif içinde görmedim sorusu geçmişti. Yaptığım hamurişlerinin içerisinde hurma kullanmak epey zevkli idi. Arkadaşımın tez hediyesi olarak hazırladığı ve hala üzerinde çalıştığımız oburkedi.com'da bu ay yaptığım diğer iki hurmalı tarifin (1, 2) ardından, uzun zamandır severek yediğim elmalı turtanın da içerisine hurma koyarsam nasıl olur dedim.

İşte sonuç;

Turta hamuru

  • 2 bardak un
  • 1/4 paket margarin
  • 1 yumurta
  • 1/4 paket vanilya
  • 1/4 paket k.tozu
  • 1/2 bardak şeker
  • 1/2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ
İç

  • 2 orta boy elma
  • 2/3 bardak kıyılmış hurma
  • 1/2 bardak şeker
  • 1/4 bardak kuş üzümü (opsiyonel)
  • 1/4 bardak ceviz (opsiyonel)
  • 1 yemek kaşığı tarçın
Hamur için 1.5 bardak un ve diğer bütün malzemeleri karıştırın. Eğer hamur cıvıksa ve elinize yapışıyorsa azar azar kalan unu hamur elinize yapışmayacak kıvama gelinceye kadar ekleyin. Hamurun beşte bir- altıda bir oranında bir parçasını ayırıp buzlukta 45 dakika-1 saat kadar dinlendirin. Diğer parçanın üzerine plastik film kaplayarak oda sıcaklığında bekletin.

Hamur dinlenirken elmaları rendeleyin ve tavaya koyun. Kıyılmış hurma, tarçın, kuş üzümü ve cevizi ekleyerek 5 dakika kadar soteleyin. Ocağı kapatıp şekeri karıştırıp soğutun.

Buzluktaki hamur sertleşince diğer parçayı 20 cm çapında bir fırın kabına alın. Hamuru açarak inceltin ve kabın kenarlarına bir miktar taşırın. Üzerine hazırladığınız içi yayın, hamurun kenarlarını içeri doğru katlayın. Buzlukta dondurduğunuz hamuru hepsinin üstüne parçalayın.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kenarları kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Not: Resimler, sistemdeki bir arızadan ötürü eklenemiyor, en kısa sürede gelecek.

6 Yorum:

At 15/11/05 03:06, Blogger nihan ...

Merhaba Oburkedi ellerine sağlık. Ben hala hurmalı bir şey yapamadım herhalde bu etkinliğe bloguma logosunu koyarak destek vereceğim bu sefer. İnşallah fırsat bulup yapabilirim.
Tart da eminim ki nefis olmuştur.
Sevgiler.

 
At 15/11/05 12:08, Blogger Pitircik ...

Eline saglik Oburkedicik. Ben de buna benzer bir tarif buldum ama henuz deneyemedim. Merak ettim, konusuyorduk da hatirlarsan, kullandigin kalip elastik kaliplardan mi? Guzel tariflerini bekliyoruz:))

 
At 15/11/05 14:06, Blogger Nazan ...

Tatlari da gorunusleri kadar guzeldi.Ben de rejim mejim kalmadi yine.Herseyin tadina bakiyim derken bitiriveriyorum:)Ellerine saglik tekrar oburkedi.

 
At 15/11/05 17:12, Blogger Pitircik ...

Ooo herkes tatmis bu turtayi. Ben de isterim!

 
At 15/11/05 20:15, Anonymous Adsız ...

Tabii ki Pitircik. Gerci bitti ama senin icin bir daha yaparim. Bu turtayi yapmayi ve icinde degisik malzemeler kullanmayi seviyorum.

Eski turta kalibimi kullandim. Henuz silikon kaliplardan alamadim. Tez nedeniyle yasamimi askiya almistim malum. Yavas yavas topluyorum :) sira silikon kaliplara da gelecek.

 
At 17/2/17 16:42, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.13.2005

Bademli Fındıklı İtalyan Kurabiyeleri (Biscotti)


Geleneksel olarak anasonla tatlandırılmış gevrek İtalyan kurabiyelerine "Biscotti" denildiğini biliyor muydunuz? Anasonsuz biscotto(İtalyanca biscottinin tekil hali) tarifleri de bulmak mümkün tabii ki. İtalya'da, Vin Santo adı verilen beyaz üzümden yapılan tatlı şarabıyla beraber biscotti tüketmek çok yaygınmış. Dünyanın diğer bölgelerinde özellikle Amerika'da ise biscotti, Starbucks Coffee gibi "Expresso Bar" dediğimiz mekanların vazgeçilmez ürünü olarak gösteriliyor. Nedeni ise kurabiyenin sert dokusunun kahve ya da şaraba batırmak için ideal olması.

Ben de bugun sizlere bademli fındıklı biscotti tarifi veriyorum. Sevgili Nazan kurabiyelerimin çok lezzetli ve gevrek olduklarını söyledi, resimlerini de o çekti sağolsun. Tarifi de beraber yazıyoruz zaten:))

Malzemeler

  • 1/4 bardak tuzsuz margarin
  • 1/2 bardak şeker
  • 1 bardak un
  • Bir tutam tuz
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1/2 bardak mısır unu
  • 1 yumurta
  • Yarım bardak badem
  • Yarım bardak fındık

Oda sıcaklığındaki margarini ve şekeri karıştırarak krema kıvamına getirin. Başka bir kapta un, tuz, mısır unu, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi ve çırpılmış yumurtayı yumuşak hamur kıvamı elde edilinceye kadar karıştırın. Daha sonra, irice dövülmüş fındık ve bademi hamura ekleyin. Hamuru ikiye ayırıp dikdörtgen şeklini verdikten sonra yağlanmış tepsiye koyun. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Hafif pembeleşmiş ama sertleşmemiş kurabiyeleri fırından çıkarın, soğuduktan sonra 2 cm kalınlığında kesin ve tekrar fırına verin. İkinci defa fırına giren kurabiyeler tamamen pişer ve gevrekleşir.

Not 1: Kurabiyeleri keserken keskin ve büyük bir bıçak kullanın yoksa parçalanabilirler.

Not 2: Tarif yazmak pişirmekten çok daha zormuş, tekrar dener miyim bilmiyorum:)

7 Yorum:

At 14/11/05 00:50, Blogger Pitircik ...

Ellerine saglik, Asistente! Gercekten cok hos gorunuyorlar. Resim de cok guzel cekilmis. Tebrikler, Nazan! Ben de seviyorum bu kurabiyeleri cayla, kahve ile cok hos oluyor. Umarim seninkileri tatma olanagim da olur!! Mutfaktaki basarilarinin devamini dilerim:))

 
At 14/11/05 01:04, Anonymous Adsız ...

Tatlari da cok guzeldi. Ozellikle calisirken cayin yaninda atistirmasi.. Hmmmm...

 
At 14/11/05 02:09, Blogger Nazan ...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

 
At 14/11/05 02:12, Blogger Nazan ...

Assistentecim, tekrar ellerine saglik.Cok gevrek ve lezzetliydiler.
Gittigimiz cafelerde kahvenin yaninda maalesef sadece bir tane verirlerdi ve bitmemesi icin kemire kemire kucuk isiriklarla tadini cikartmaya calistigim bir kurabiyeydi. Denemek icin senin tarifini bekliyordum :)Artik, kendim yapip doya doya cayima batira batira yerim..Bu kurabiyeciklerin cok uzun sure tazeligini kurumasi, saklanabilmesi baska guzel bir ozellikleri..
Assistentecim,mutfagimiza girdin artik, diger guzel tariflerini de bekliyoruz ;)

 
At 14/11/05 06:13, Anonymous Adsız ...

ben de isterim bu kurabiyelerden :)

isil

 
At 14/11/05 18:04, Blogger Elif ...

Mine,
Kurabiyelerin gevrek olmasinin en onemli nedeni ikinci defa firina girmesi. Ama icinde misir unu olmasinin da etkisi var.

Pitircik,
Insallah bir daha yaparim sizler de tadarsiniz. Resimde gercekten mukemmel gorunuyorlar, ama tadi konusunda birsey diyemiyorum Nazan biraz abartiyor da olabilir:)

Oburkedi,
Sizlerin muhtesem yemeklerinin yaninda benim yaptigim basit bir kurabiyenin lafi mi olur:) Begendigine sevindim bu arada.

Nazan,
Resim icin tekrar tesekkurler. Dun gece beraber tarifi yazmak da cok keyifliydi. Farkettin mi tarifteki anormalligi? Margarin-seker karisimini diger kaptaki malzemelere ekleyip hamur haline getirin demeyi unutmusuz, onlar oyle bir kosede kalmis...hahaha:)))harcadigimiz zamani dusununce gulmemek elde degil.

Isil,
Cok tesekkur ederim sitemizi takip ettigin ve de yorum yazdigin icin benim canim arkadasim. Sana da yaparim insallah birgun karsilikli oturup biscotti esliginde kahvelerimizi yudumlariz.

 
At 17/2/17 16:42, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Yoğurtlu Kereviz Salatası


Bu salatayı ilk kez çok sevdiğim arkadaşım Ebru'da yemiştim. Rejim yapan arkadaşlar için faydalı olabilecek bir salata ancak sarımsaklı olduğu için iştah açıcı bir özellik de taşıyor:) Yapımı oldukça kolay. Normalde kereviz kökü ile hazırlanıyor ama ben burada kereviz kökü bir türlü bulamadım. O nedenle kereviz sapı kullandım.

8-10 tane kereviz sapını ya da 1-2 adet kereviz kökünü yıkayıp, mutfak robotunda bir iki kere çekiyoruz. Bu şekilde kereviz sapı bir miktar su bırakıyor. Elek yardımıyla ya da elimizle iyice sıkarak fazla suyu alıyoruz. Genişçe bir kabın içine koyup, 3-4 kaşık yoğurt ve 1-2 diş sarımsakla karıştırıyoruz. 1-2 tutam tuz atıyoruz. Üzerini kırmızı biber ve kereviz yaprakları ile süslüyoruz. Ağız tadımıza göre sarımsak miktarını arttırabiliriz tabii. Salatamız hazır:)

Ben bu salatayı soğuk sandaviç ve cipsler için sos olarak da kullandım, çok hoş oldu.

Afiyet olsun!!

Not: Arkadaşlar ben kereviz kökünü çok iyi bildiğimiz, taze meyve-sebze satan bir markette buldum. Söyleyeyim dedim:))




6 Yorum:

At 13/11/05 03:22, Anonymous Adsız ...

Gercekten, ben de de ariyorum ve bulamiyorum. Balikla ve patates yemeginde cok severim halbuki. Amerikada kerevizlerin kökü satilmiyor mu? Satiliyorsa nerelerde bulabiliriz? Ozellikle Kuzey Ohio'da.

 
At 13/11/05 03:51, Blogger Pitircik ...

Oburkedicik,
Aslında ben bir yemek kitabında kereviz koku kullanildigini gordum. Celeriac olarak geciyordu. Kitabin yazari Boston'da bir restorant isleten unlu bir Turk sef. Kereviz kokunden bir cok yemegi restoraninda servis ediyormus. Belki de sadece buralarda yok:))

 
At 14/11/05 01:54, Blogger Nazan ...

pitircikcim, bu hafif salatayi ne kadar sevdigimi biliyorsun, en son geldigimizde de mine ile ben rejim yapiyoruz bahanesiyle yarisini biz yemistik :) Bugun gittim kereviz aldim, yogurt yaptim, yarin bol bol kendi salatami yicem :)

 
At 14/11/05 18:18, Blogger Pitircik ...

Arkadaslar,
Mine'nin de dedigi gibi bu salata icin kerevizin koku, sapi hic farketmiyor, aslinda.Ayni tadi aliyorsunuz. Nazancim deneyecek olmana cok sevindim.Afiyet olsun!Yogurt tarifini de koyarsin bloga:)

 
At 15/11/05 12:10, Blogger Pitircik ...

Onerin icin tesekkurler, Incim. Deneyecegim:))

 
At 17/2/17 16:42, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.11.2005

KABAK TATLISI

Her yıl Cadılar Bayramı zamanı marketlerde o rengarenk irili ufaklı kabakları gördükçe annemin bal kabağından yaptığı çeşit çeşit tatlılar aklıma gelir ama bir türlü hangi kabağı seçeceğimi bilemediğim için tatlı yapmaya cesaret edemez ertelerdim. Ama Ramazan Ayı bu yıl Cadılar Bayramı ile kesişince dayanamadım ve bayram tatlısı olarak denemeye karar verdim ve doğrusu daha önce niye denemediğim için de pişman oldum. Ben bir pound olan (450 gram) turuncu uzun kabaklardan 2 tane seçtim, parçalaması ve tabii ki soyması daha kolay olsun diye.

Malzemeler:
1 kilo bal kabağı (pie pumpkin diye satılıyordu)
4 bardak şeker
Süslemek için ceviz

Kabakları dilimleyip kabuklarını soyarız. Geniş bir tencerede kabakların aralarına şekerleri ekleriz ve bir gece karışımı ocağın üzerinde bekletiriz.
Sabah, sulanmış olan kabakları hiç su koymadan kısık ateşte ağır ağır yaklaşık 30 veya kabağa bağlı olarak 45 dakika pişiririz. Yumuşayınca ateşi kapatıp soğumaya bırakırız.
Üzerine kaymak veya dövülmüş cevizle süsleyerek servis yaparız.

Besin değeri: 100 gram kabak C ve B1 vitamini ihtiva etmesinin yanında günlük folik asit ihtiyacının dörtte birini karşılıyormuş.

Sağlıklı Günler...

10 Yorum:

At 11/11/05 15:29, Anonymous Adsız ...

Hem squash denilen uzun kabak, hem de pumpkin denilen yuvarlak (su cadilar bayraminda bol miktarda susleme icin kullanilan) kabak ile denemis birisi olarak tercihinin yerinde oldugunu soyleyebilirim. Belki de benim denedigim yuvarlak kabaklar henuz hamdi.

Bu arada kaynagindan emin degilim ancak bir yerde o yuvarlak kabaklarin daha cok susleme icin kullanildigini duymustum. Bir de turta vs. Ben de kabak tatlisi olmayinca turtaya cevirmistim :)

 
At 11/11/05 20:54, Anonymous Adsız ...

Tamam.. Aklim karisti bu normal turuncu Halloween pumpkin lerinden yapabiliyor muyuz yani?? Hemen yarin gidip alicam deniycem. Hmmm canim istedi simdi. Bilseydim, oglusun kabagini saklardim, sincaplar yedi bitirdi :)

 
At 12/11/05 00:44, Blogger Elif ...

Nazan gercekten cok hafif olmustu, tam rejim tatlisi...Baklavanin tadina bakamamistim ama kabak tatlisi tam bana goreydi:)ellerine saglik...

 
At 12/11/05 10:46, Blogger Nazan ...

merhaba;
ben Holloween pumpkinleri gibi turuncu olan ama kucuk ve uzun olanlarindan almistim.Oburkedi, buyuklerinden daha once denedigini ve ham ciktigini solemis.bilmiyorum belki de benim sansima ama benimkiler gercekten lezzetliydi. Bir el buyuklugunde,turuncu ve pie pumpkin diye bulabilirseniz, mutlaka deneyin :)
iyi sanslar...

 
At 12/11/05 20:12, Blogger Pitircik ...

Kabak tatlisini biz de cok severiz. Ama ben de burada bir turlu yapmaya cesaret edememistim, hangi kabagi alacagimi bilemedigim icin. Ben de en kisa zamanda deneyecegim. Tesekkurler:)

 
At 20/11/05 15:23, Anonymous Adsız ...

Ben de nihayet farmers market dan $1 a aldigim pumpkin i bu tarifer uygun olarak yaptim. Soyulmasi kesilmesi headache ama degiyor dogrusu. Soyup dogradiktan sonra mutfak tartimla tarttim ona gore seker-splenda karisimi ekledim. Ben hafif olsun kalorisi dusuk olsun diye sugar-splenda karisimi kullandim. Cok harika oldu tavsiye ederim. Tarif icin cok tesekkurler.

Ve bu arada markette sonra pie pumpkin olarak satilan pumpkin den buldum, markette daha pahali olmasina ragmen ($.49/pound)bir tane aldim, ilk pumpkin olmaz diye ama iyi ki de almisim, onu da yapacagim haftaya Thanksgivinf icicn. Bence bu holiday season da hafif ve saglikli bir tatli.

Tesekkurler. Ellerinize saglik.

 
At 20/11/05 15:30, Blogger Nazan ...

merhaba Bobby nin annesi;
tarifi denemenize cok sevindim.Ellerinize saglik. Ben de insallah ilerde anneannemin sagliginda surekli ben seviyorum diye yaptigi kabakli borek tarifini denicem. Inanin o da cok guzel bir tatli..
iyi gunler..

 
At 20/11/05 19:08, Anonymous Adsız ...

Kabakli Borek?? Hic duymamistim. Tarifi yaoinca yazarsaniz ben de belki denemeye alisirim bir ara. Cok tesekkurler.

 
At 21/11/05 15:32, Blogger Pitircik ...

Kabakli boregi ben de yedim. Chefin teyzesi yapmisti. Cok hosuma gitmisti. Adapazari'na ozgu bir borek mi?

 
At 3/12/05 02:46, Blogger Nazan ...

pitircikcim, malum adapazarinda kabak coktur :) ama dogrusunu solemek gerekirse tatli kabak boregi Adapazarina ozgu mu bilmiyorum. ben kendimi bildim bileli bu tatli ozel gunlerimizde hep soframizdadir.

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.10.2005

Jöleli İrmik Tatlısı

Evet... Sonunda kurtuldum.

Salı günü tezimi sundum ve artık kendime daha çok vakit ayırabileceğim. Tabii ki bu, mutfak ve site ile daha çok ilgilenebilmem anlamına da geliyor.


Bir süredir aralarda yapılan yemeklerin resimleri çekildi. Şimdi sıra tariflerin yazılıp sizler ile paylaşılmasında.


Jöleli irmik tatlısı ile başlayayım. Bu tatlı bayram için yaptığım tatlı idi. Bu sefer evde bitkisel jöle kalmadığı için, bu kısmı Lezzetin İzinde sitesinden aldığım tarif ile yapmayı denedim.

Meyva suyu olarak da evde bulunan çilek çayını kullandım. Jölenin rengi istediğim kadar koyu olmasa da şirin bir pembelik kattı tatlıya. Bir de meyva suyu gibi şekerli olmadığı için daha çok şeker kullanmama neden oldu.

Malzemeler ve yapılışı şöyle;

Jöle-Pelte
  • 2.5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4-5 yemek kaşığı şeker (ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • 2 bardak meyva suyu
İrmik Tatlısı (Pıtırcığın irmik tatlısı tarifine epey yakın)
  • 8 kaşık irmik
  • 10-13 kaşık şeker
  • 1 litre süt
  • Yarım paket vanilya
Jöle kısmı için tüm malzemeler tencereye konulup kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika karıştırılmaya devam edilir. Islatılmış kalıba dökülür.

İrmik tatlısı için bütün malzemeler tencereye konulup kaynatılır. Koyu puding kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Hazır jöle kullanılacak ise ıslatılmış kalıba, buradaki jöle tarifi kullanılacaksa daha önceden kalıba dökülüp soğutulmuş jölenin üzerine dökülür.

Genel olarak sütlü tatlılarda, tatlının kalıptan kolay çıkmasını sağlamak amacıyla tatlı kalıba dökülmeden önce kalıbı su ile ıslatmakta fayda var.

4 Yorum:

At 10/11/05 14:25, Blogger Nazan ...

tebrikler:)darisi butun master veya doktora yapan arkadaslarin basina insallah..Tatlin yine cok guzel gorunuyor.ellerine saglik..

 
At 10/11/05 14:46, Blogger Pitircik ...

Tebrikler, obur kedicik:)Darisi bizim de basimiza...Pastan harika gorunuyor. Umarim tatma firsatim da olur:))

 
At 10/11/05 21:59, Blogger Pitircik ...

Bu tarif ile hep kullanmak istedigim ama icinde jelatin oldugu kacindigim jole yapimini da ogrenmis oldum. Cok isime yarayacak, sagol:)

 
At 11/11/05 02:09, Blogger nihan ...

Tebrik ederim obur kedicik. Böyle tatlıları çok beğeniyprum irmik talısının üzerine jöle hazırlamak çık iyi fikir.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.08.2005

Crema Catalana


Umarım herkes sevdikleri ile beraber huzurlu bir bayram geçirmiştir. Bizler de Türkiye'den çok uzaklarda, bayramın o güzel atmosferini en azından hazırladığımız geleneksel bayram yemekleri ile mümkün olduğunca hissetmeye çalıştık. Nazan'ın baklavası, Mine'nin otlu çöreği, editorun irmik tatlısı...Tatları hala damağımda.
Ben geleneksel yemeklerimizden farklı olarak, önceden denediğim ama bir türlü yayınlamaya fırsat bulamadığım bir İspanyol tatlısı tarifi vermek istiyorum. Bu tatlı da bir miktar krem karamele benziyor ama gerek doku gerekse de tat olarak daha hafif. Üstelik hazırlanışı da çok kolay.

Malzemeler (4-6 kişilik):

  • 2 su bardağı süt
  • 1 adet çubuk tarçın
  • Yarım limon kabuğu
  • 4 yumurta sarısı
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1.5 çorba kaşığı mısır nişastası
  • Nutmeg (muskat, dövülmüş küçük hindistan cevizi kabuğu)

Yapılışı:


Öncelikle sütü, yarım limonun iri iri kesilmiş kabukları ve çubuk tarçın ile karıştırarak kaynatıp, 10 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Başka bir tarafta 4 yumurta sarısını şekerle iyice çırpıp, mısır nişastasını ekliyoruz. Daha sonra, limon kabuğu ve tarçını delikli bir kaşıkla pişirdiğimiz sütten alıp, yumurtalı karışıma 1 çorba kaşığı kadar ekliyoruz. Ilıklaştırdığımız bu karışımı sıcak süte ekleyip, orta ateşte kaynatmadan karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. Elde ettiğimiz muhallebiyi kaselere döküp, soğumaya bırakıyoruz. Bu ölçülerle, kaselerin büyüklüğüne göre 4-6 adet crema catalana elde ediliyor. Tatlımızı servis ederken her bir kaseye 1 çorba kaşığı kadar toz şeker ekleyip, bir miktar nutmeg serpiyoruz. Nutmeg Amerika'da çok bilinen bir baharat. Turkiye'de de aktarlardan kolaylıkla bulunabileceğini sanıyorum. Eğer yoksa, sadece şeker de kullanılabilir. Fırının üst tarafını (broil) ısıtıyoruz ve tatlımızı şeker karamelize oluncaya kadar fırında tutuyoruz. Bir kaç dakika beklettikten sonra hafif ılık bir şekilde servis yapıyoruz. Tarifi aldığım kitaba göre üzerindeki karamel en fazla 30 dakika kadar kalıyormuş. Bu nedenle kısa bir süre içerisinde servis yapılması gerekiyor.

Umarim siz de bu tatlıyı dener ve beğenirsiniz. Afiyet olsun!!!

Tarifi 'Mediterranean- a taste for the sun in over 150 recepies' kitabından aldım.

5 Yorum:

At 8/11/05 08:40, Blogger zinnur ...

Eline saglik Pitircik. Ben de yapayim bunu, bu tur tatlilari severim cok. Nutmeg Turkiye'de gayet populer bu aralar. Sanirim muskat diye geciyor.

 
At 8/11/05 10:19, Blogger Nazan ...

Cok guzel gorunuyor Pitircik. Biz bu tur tatlilari cok seviyoruz, onun icin ilk firsatta denemek istiyorum.ellerine saglik.

 
At 8/11/05 11:30, Blogger Pitircik ...

Tesekkurler, Zinnur ve Nazan. Nutmegin tanimini not olarak ekleyecegim tarife. Umarim en kisa zamanda dener ve begenirsiniz:) Sevgiler.

 
At 10/11/05 02:35, Blogger Elif ...

Bakiyorum yoklugumda yine iyi calismis hamarat arkadaslarim:) Bayram tatlilari da yayinlanmis masallah. Pitircikcigim bu "Crema Catalana" dan ben hic yemedim "Creme Brulle" gibi bir tatli mi?

 
At 10/11/05 15:03, Blogger Pitircik ...

Asistentecim,tarifi aldigim kitapta bu tatli icin crema caramel ile crema brulle arasinda ama crema brulle kadar agir bir tatli degil diyordu. Ben sadece crema caramelin tadini biliyorum, cok da hosuma gider. Bu tatli daha hafif, yumurtamsi tadi almiyorsun. Sana da yapayim bir tat:)

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.07.2005

Kolay Baklava


Baklavalık ince yufkaları(phyllo-fillo- dough) kullanarak hazırladığımız bu tatlı benim bu bayram hazırladığım tatlılardan birtanesi. Evet, belki annelerimizin yaptığı elde açılan baklavalar gibi değil ama yine de özlemimizi giderebilecek kadar lezzetli ve oldukça da pratik.

Tepsiyi yağlayıp üzerine teker teker ince yufkaları yerleştiririz. Her 4-5 yufkadan sonra 2 kaşık erimiş tereyağını yufkaların üzerinde gezdiririz. Yufkaların yarı sayısına gelince 1,5 bardak ince robottan geçirilmiş cevizi her tarafına eşit gelecek şekilde dağıtırız. Geri kalan diğer yufkaları da aynı işlemleri tekrarlayarak bitiririz. Yufkaların en üstüne yine yağ gezdirdikten sonra yufkayı baklava veya kare şeklinde keseriz.

Tepsiyi yaklaşık 350 (170) derece fırına veririz ve 35-45 dakika yufkalar altın rengine dönünceye kadar pişiririz.

Fırından çıkan tepsiyi soğumaya bırakırız. Bu bayram baklavasında daha önceleri yaptığım gibi sıcak yufka-soğuk şerbet teorisi yerine ikisinin de soğuk olduğu başka bir yol denedim. Ve kesinlikle baklavam daha kıyır kıyır oldu. Mutlaka siz de deneyin...

Şerbeti için 3 bardak suya 4 bardak şeker kaynatırız ve karışım kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra yarım kaşık limon suyu ekleyip altını kapatıp, soğumaya bırakırız.

Tepsi oldukça soğuk, şerbet de soğuya yakın ılık hale gelince şerbet yufkaların üzerine eklenir ve servis için en az 4-5 saat beklenir.

Sitedeki diğer aşçı arkadaşları bilmiyorum ama ben Ramazan ve bayramda alınan kiloları acilen geri vermek üzere bugün itibariyle yediklerime dikkat etmeye başlıyor ve motivasyon olması amacıyla da buna eklediğim tariflerin kalori değerlerini yazarak başlıyorum :)

Kalori: 1 porsiyon(100 gram) 521 Kalori

Herkese afiyet olsun...

10 Yorum:

At 7/11/05 18:10, Blogger Dilek... ...

Merhaba Nazan. Ben iki - uc yaprakta bir tereyag surmekle ugrasmayip, rulonun birini tamamiyle tepsiye koyuyorum, ceviz serpistiriyorum, ikinci ruloyu yine butun olarak uste koyuyorum ve yagi sadece uste dokuyorum. Benimki tam tembel isi oldu:) Denersen eger, lezzette fark var mi soylersin?

Rejimini sabote etmis olmayayim...

:)

 
At 7/11/05 21:50, Blogger Nazan ...

Merhaba Dilek;ben tatliyi cok sevdigim icin bu pratik baklavayi cok yaparim, ilk firsatta senin tarif ettigin gibi denicem.Tereyag ne kadar az kullanirsam aslinda o kadar iyi :)
onerin icin cok sagol Dilek.

 
At 8/11/05 01:55, Blogger Pitircik ...

Bu baklava gercekten harika olmustu. Tadi bir yana uzeri citir citirdi. Tekrar ellerine saglik Nazan!! Dilek, dedigin tarif bana da cok uyuyor:)Deneyecegim.

 
At 8/11/05 12:11, Blogger Pitircik ...

Nazancim 100 gr. kac baklavaya denk geliyor?:)))

 
At 8/11/05 15:21, Blogger Nazan ...

Kullanılan yağ miktarına bağlı olarak değişecektir mutlaka ama baklava dilimlerinin biraz irice oldugunu dusunursek iki-uc dilim sanirim 1 porsiyon eder Pitircikcim...

 
At 12/11/05 00:57, Blogger Elif ...

Yeni teorin ise yaramis Nazancigim, herkes baklavana bayilmis o gece:) Ben de biraz kilo vereyim, yine yaparsin insallah tadarim bu sefer..

 
At 9/3/06 04:57, Anonymous Adsız ...

Yani Nazan Hanım size binlerce kez bravo demek istiyorum...Dün yaptım ve herkes tek kelimeyle bayıldı...Baklavayı çok seven bir eşim var haftasonu tekrar yapmamı istiyor:))Dışardakilerden bin kat daha lezzetli dedi...Çok teşekkürler..

 
At 15/3/06 01:40, Blogger Nazan ...

Merhaba Burcu;
begenmenize cok sevindim. benim esim de baklavayi cok sever. Bu tatli hem kolay hem de pastane baklavalarina gore daha hafif oldugu icin biz de sIK sIk yapiyoruz.
Size afiyet olsun :)

 
At 6/10/07 09:20, Anonymous Adsız ...

Merhaba Nazan hanım.Ben 4 aylık evliyim ve eşim birçok erkek gibi baklavayı çok seviyor.Yufka açmayı bilmiyorum,sitenizdeki kolay baklavayı görünce çok sevindim fakat baklavalık yufkayı nereden bulacağım.Alanyada yaşıyorum acaba Metro alışveriş merkezlerinde varmıdır.Ayrıca kaç adet yufka kullanmalıyız.Şimdiden çok teşekkürler.Yüreğinize sağlık

 
At 17/2/17 16:41, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.03.2005

İYİ BAYRAMLAR



Yine buruk bir bayram sabahı. Annemizin hazırladığı bayram sofrası, anneannemizin elleriyle açtığı baklavalar ve demli bir çay yok masamızda. Harçlık bekleyen, şeker isteyen çocuklar yok kapımızda. Bayram gezmeleri kolonya ikramları henüz yok planımızda. Kimileri aileleriyle, kimileri dostları ve sevdikleriyle beraber. Uzaklarda da olsak yüreğimizde yine bir bayram gülücüğü var gözyaşlarını bile tebessüme çeviren.

Sevdiklerimiz hep yanımızda olsun, yüzümüzdeki gülücükler hiç solmasın bu güzel bayram gününde. Damağımızı ve ruhumuzu yeni güzellikleriyle tatlandıran bereketli,neşeli, birlik ve beraberlik dolu bir bayram diliyorum...
Herkese İYİ BAYRAMLAR…….

6 Yorum:

At 3/11/05 18:08, Blogger Elif ...

Nazan o kadar guzel yazmis ki ekleyecek birsey bulamiyorum. Hepinize sevdiklerinizle beraber daha nice mutlu bayramlar diliyorum. Bayram tatlilarinizi da burada goruruz umarim:)

 
At 4/11/05 10:44, Blogger Pitircik ...

Ben de hepnizin bayramini kutluyorum. Mine'nin de dedigi gibi iyi ki varsiniz:))

 
At 4/11/05 16:27, Blogger Nazan ...

selamlar;
haklisiniz biraz melonkolik bir yazi oldu. Bayram sabahi Turkiye yi arayip annecigimin ve babacigimin o buruk seslerini duyunca dayanamadim.O duygu seliyle icimden dokulevermisti.Arkadaslar dediginiz gibi hep beraberiz:) Gonuller bir olsun yeter:)herkese mutlu gunler...

 
At 5/11/05 02:19, Anonymous Adsız ...

bir bayram sabahi daha gurbette...farki yok ki baska gunlerden...pide kokusuz bir ramazan daha gecti demek... bakalim daha nice bayramlar gececek phyllo dough'lu baklava, wheat of cream'li irmik tatli, tortilla tabanli lahmacunla... annemin kokusu olmamis varsin bayram olsun amerikada...bu bayramda dilimizde ayni nakarat "saglik olsun"...

oyle olsun bakalim. bizim payimizi da siz yiyin, afiyet, bal, seker olsun. herkesin bayrami kutlu olsun.

 
At 17/2/06 07:47, Anonymous Adsız ...

sevgili nazantürkiyenin saati 2 30 canım yavrum ne zamandır sitenize girememiştim senin ve arkadaşlarının yorumlarınızı okudum senin bayram mesajını okuyunca gözüm yaşlarını tutamadım yavrum allah herkezi ailesine kavuştursun .okadar duygulandım sitede dolaşmaya devam edemiyorum herkezin ellerine sağlık selamlar tenasüp annen

 
At 17/2/17 16:41, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

11.01.2005

Flan (Meksika Tatlısı)


Bu tarifi Meksikalı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Öğrendiğim günden bu yana da her fırsatta hem kendimize hem de misafirlerime yaptığım ve çok sevdiğim tatlıların başında gelir. Krem karamele görüntü olarak çok benziyor ama tadına baktığınızda ağzınızda alışık olduğumuz krem karamel tadından daha yoğun bir tat bırakıyor.

Malzemeler :
*1 bardak şeker
*3 yumurta
*1 konserve şekerli tatlandırılmış konsantre süt (sweetened condensed milk)
*1 konserve % 8-50 suyu alınmış buharlaştırılmış süt (evaporated milk)
*1 kaşık veya 1 paket vanilya
Süt ürünleri marketlerde çok rahatlıkla bulunabiliyor.

Yapılışı:

İlk önce fırını 350 F derecede (170 C derece) ısınmaya bırakıyoruz. Karamelize işlemine başlamadan önce 9 inch çapındaki (22.5 cm) yuvarlak kalıbımızı ıslatıyoruz. Islatma işlemi daha sonra kalıba dökeceğimiz karamelin yapışmamasını sağlayacak.

Daha sonra 1 bardak şekeri sos tenceresinde orta ateşte karıştırarak karamelize ediyoruz.

Şeker ilk önce altın rengine dönüşüyor ve kahverengiye dönüştüğünde ateşin altını kapatıyoruz ve bekletmeden, hemen daha önce ıslattığımız kalıba döküyoruz.

Karamel ilk döküldüğünde hemen donacaktır ancak flan piştikten sonra eriyip tekrar sıvılaşıyor.

Bu arada başka derin bir kapta diğer malzemeler mikserle karıştırılır.

Flanın pürüzsüz ve kabarcıksız olması için karışımdaki hava kabarcıklarının kaşıkla karıştırarak veya birkaç defa tezgaha hafifçe vurarak giderilmesi benim zamanla deneyerek öğrendiğim önemli püf noktalarından birtanesi.

Karışım daha sonra karamelin döküldüğü kalıba boca edilir ve üstü aluminyum folyo ile kapatılır.

Flan altının veya üstünün yumuşak kalması ve kabuklanmaması için su yatağında pişiriliyor. Kalıbımızı daha büyük olan başka bir kaba koyarak içini yarıya kadar su dolduruyoruz ve fırına veriyoruz.


Yaklaşık 1 saat fırında piştikten sonra kontrol için folyonun bir kısmını kaldırıp bıçak saplayarak kontrol edebiliriz. Önemli olan bıçağın temiz gelmesi. Karışım yumuşak ama kıvamlı olmalı.

Fırından çıkarınca zaman kaybetmeden flanın daha kolay kalıptan düşmesi için keskin bir bıçakla kenarlarından geçerek kalıptan ayırırız. Sonra da servis tabağına ters çeviriyoruz. Sıvılaşan karamel servis tabağına akacağı için servis tabağının daha büyük ve düz olması gerekiyor.

2 saat buzdolabında soğuduktan sonra flanımız servise hazır hale geliyor.

Herkese afiyet olsun..

Not: Bu ölçüler 8 kişilik

7 Yorum:

At 1/11/05 14:28, Blogger Pitircik ...

Ben bu tatliyi ilk tatdigim gunden beri cok sevdim. Ama bir turlu tarifini tam olarak almaya firsat olmadi. Cok tesekkurler, ellerine saglik:) Ayrica tarif de cok aciklayici olmus!!

 
At 2/11/05 10:47, Anonymous Adsız ...

Ellerine saglik Nazancim harika gorunuyor sen de bunu cok lezzetli yapiyorsun. Bugun Turkiye'den gelecek misafirlerime bu tatliyi yapmak istedim ama evoparated milk bulamadim. Belki baska bir markette bulabilirim. Benim icin kocaman bir dilim ye lutfen
tobeesh

 
At 2/11/05 22:42, Blogger ycurl ...

Akron'in kizlarinin bu kadar hamarat oldugunu biliyordum da bu sayfa ile de ispatlanmis oldugunu gordum. Nazan ellerine saglik pek guzel gorunuyor. Firsatim oldugu zaman deneyecegim. Tarifi de cok ayrintili vermissin.

 
At 3/11/05 18:05, Blogger Elif ...

Selam kizlar, dun gece sevgili Nazan ile beraber flan yaptik. Cok guzel oldu. Gerci Nazan "Tatliyi sen yaptin." dese de ben seyrettim aslinda:))Bu flan cok hafif, icinde ne un var ne de yag. Nazancigim, ellerine saglik ve de tesekkurler bana flan yapmasini ogrettigin icin:)

 
At 3/11/05 18:42, Blogger Nazan ...

Tesekkurler..
Elifcim, ikimizinde ellerine saglik.Gece yarisi ne de guzel geldi o tatli :) Beraberce hemen yapiverdik.Zaten yapilisi o kadar kolay ki, sekeri karamelize edereken malzemeleri karistiriyorsunuz, sonra butun lezzeti yavas yavas pisiren firin veriyor.
Tobeeshcim umarim sutu bulup flani deneyebilmissindir..
sevgiler..

 
At 6/11/05 12:06, Anonymous Adsız ...

Çok güzel görünüyor. Ben de yapmak istiyorum ama bu özel sütleri Türkiye'de bulmak zor olur sanki..hem olsa da pahalıdır. Normal sütle denesem olmaz mı?

 
At 6/11/05 17:10, Blogger Nazan ...

merhaba;
Flan aslinda yukarida verdigim proses edilmis sutler yerine 3 bardak yagli sut ve 6 yumurta ile de yapilabiliyor.Ama dogrusunu soylemek gerekirse o zaman krem karamel gibi oluyor.Bahsettigim yogun kremali tat maalesef elde edilemiyor. Ama yine de deneyip bizimle paylasirsaniz seviniriz..

not:Bu arada unutuyordum, gecen yaz Turkiyede Carrefourda yogunlastirilmis sut gordugumu hatirliyorum.Belki onun dengi marketlerde de bulunabilir.

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter