<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

7.13.2006

Salçalı Kurabiye




Ablacığımın hediyesi '' Oktay Usta'yla Lezzet Yolculuğu'' kitabından denediğim ilk tarif. Tarifteki un ve yağ miktarlarını değiştirdım. Katı yağ yerine zeytin yağı kullandım. Çayın yanında afiyetle yenecek, baharatlı kurabiyelerim oldu. Tıpkı Türkiye'de pastaneden aldığımız kurabiyeler gibi...

Malzemeler:

  • 1 su bardağı zeytin yağ (orjinal tarifte 250 gr. tereyağ kullanılıyordu)
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Aldığı kadar un (orjinal tarifte 5 su bardağı un kullanılıyordu)
  • Çörek otu

Yapılışı:

Yumurtamızın beyazı, yoğurt, salça, tuz- kırmızı biber ve zeytin yağımızı iyice karıştırıp, hamur kabartma tozu ve aldığı kadar un ekliyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlıyoruz. Kurabiyelerimizi yağlanmış tepsiye dizip, üzerlerine ayırdığımız yumurtanın sarısını sürüp, çörek otu serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 190 (375) derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun!



6 Yorum:

At 5/9/06 20:36, Blogger Nazan ...

Aysegulcum ellerine saglik.
Bu kurabiyeyi acili yapsakda heralde oldukca lezzetli olur..
Bu arada bu postu oyle bekledik ki bir an once denenmeyi hak etti galiba:)

 
At 7/9/06 19:40, Blogger Elif ...

Canimmm cok guzel gorunuyor kurabiyelerin, ensonunda post edebildik ama bu sefer de altta kalmis neden acaba? Ellerine saglik pitircigim doktor adayim:)

 
At 21/10/06 15:45, Anonymous Adsız ...

Denedim, cok hos oldu. Sagol Pitircik.

 
At 23/10/06 15:06, Blogger Pitircik ...

Afiyet olsun, Obur Kedicik:) Ellerine saglik.

 
At 17/5/11 17:49, Anonymous ami ...

ellerinize saglik - cok lezzetli görünüyor - Aufsteller cok begendi

 
At 17/5/11 17:54, Anonymous kundenstopper wetterfest ...

Kundenstopper herkesi selamliyor - ve herkese mutfak sanatinda basarilar diliyor - Kundenstopper hosca kalin diyor

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

7.11.2006

ELMALI TART


Modası geçmeyen, tadı hiç eskimeyen tatlardan birtanesi de bence “Elmalı Tart”. Türkiye'de annelerimizin günlerde yaptıkları elmalı tart ile Amerika'da tüm marketlerde satılan elmalı tartın tatları birbirinden biraz farklı. Hangisi daha lezzetli derseniz ben ikisinin de tadına bayılıyorum ;) Annemin tarifi olan bu tatlıyı ancak misafirden misafire pişirebildiğimden çoğu zaman tatlı krizim tuttuğunda marketlerdekiler imdadıma yetişir.
Genelde büyük tepside pişirilen bu tarifi bu sefer herkese özel, küçük tekli kalıplarda pişirip servis yaptım. Sanırım daha şık durdu…

Tart Hamuru İçin :
3 kaşık yoğurt
3 kaşık şeker
250 gram sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yoğurt, şeker ve sıvı yağ karıştırılır. Kabartma tozu ve un eklenip, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurulur.

Elmalı Sos için
3 adet orta boy elma
1 su bardağı seker
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
2 kaşık tarçın

Elmalar rendelenir ve içine şeker, ceviz, tarçın eklenerek suyu kalmayıncaya kadar pişirilir.

Tart hamurundan bir parça hamur daha sonra üzerlerine süs yapabilmek için bir kenara ayrılır.Hamurdan koparılan parçalar küçük kek kalıplarına yerleştirilir. Daha önce ayırdığımız hamurlardan da üstlerine sepet şeklinde süs verilir. 375(F) derece fırında altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirilir.

Elmali tartlar (12 porsiyon) tamamen soğuduktan sonra pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun..

14 Yorum:

At 12/7/06 03:01, Anonymous Adsız ...

gerçekten de şekil olarak harika olmuşlar. çok iyi fikir. hem de katı yağ kullanılmadan yapılıyor.

 
At 12/7/06 07:43, Blogger beyazturna ...

Tam Mutfaktakilere bir yazayim uzun zamandir sesleri cikmiyor diye dusunuyordum Nazan'in tarifini gordum. Tartlar muhtesem gorunuyor!

 
At 12/7/06 09:08, Blogger elcinin_mutfagi ...

Gercektende cok hos duruyor bayildim elmali tartin bu haline:) birdahaki sefere insallah bende böyle yapmayi düsünüyorum..ellerine saglik

 
At 12/7/06 13:38, Blogger Elif ...

Muthis bir goruntu ve tat. Ellerine saglik canim, kati yag olmamasi beni de sevindirdi bu arada. Hicbir fark yoktu, cok lezzetliydi. Bundan sonra bu tarifi deneyecegim.

 
At 12/7/06 16:27, Blogger Pitircik ...

Ellerine saglik, Nazan. Ben de cok severim elmali tarti. Bir kac kez denedim ama corek seklinde yapmak istedigim icin sekillerini bir turlu tutturamamistim. Muffin kalibinda yapmak iyi fikir. Cok şık olmuslar...

 
At 13/7/06 02:06, Anonymous Adsız ...

merhaba bayılırım, bende elmalı tarta, tart yapmasam da mutlaka elmalı kurabiye yaparım,, elleriniz dert görmesin, :)

 
At 16/7/06 14:47, Anonymous Adsız ...

Kucuk turta fikri gercekten cok guzel. Sivi yag kullaniliyor olmasi bir miktar rahatlatiyor insani.

Resim insanin istahini aciyor. Ellerine saglik Nazancigim.

 
At 18/7/06 15:42, Anonymous Adsız ...

Bu tartlar elmali kurabiye gibi halk arasindaki tabirle "hiyir hiyir" mi oluyor?Yani agizda dagilan kurabiye tadi mi oluyor? Esim bir elmali kurabiye canavari da eger elmali kurabiyeye yakin bir kivamsa hemen denemek istiyorum.Sevgi

 
At 19/7/06 00:36, Blogger Nazan ...

Arkadaslar;
Yorumlar icin cok tesekkurler. Tartlari bu sekilde yapmak aslinda hic kullanmadigimi dusunup elimden cikarmaya hazirlandigim muffin kaplarini son bir defa denemek isterken aklima geldi:)Tahmin ettiginiz uzere fikrimi degistirdim, artik 12li muffin kalibimi hic kimseciklere veremem:)

Sevgili Sevgi;
Tartlar, tarifte olan sivi yagdan dolayi kurabiye kadar agizda dagilmiyor,ancak sivi yag yerine margarin kullanirsan tartlarin "hiyir hiyir" olacagina eminim :) (cunku evde siviyag yeteri kadar yok iken yarisindan fazlasini margarin ile de yaptigim olmustur:))ikisi de birbirinden lezzetli oluyor..
Kolay gelsin.

 
At 20/7/06 07:26, Blogger Damak Tadı ...

çok güzel olmuş ellerine sağlık.akşam bende yaptım tabiikide muffin kalıbında degil.fakat sıvıyağ yerine tereyağı kullandım.Lezzet muteşemdi
üstelikde kıyır kıyır oldu.Sıvıyağ ile bu kadar olmuyor.Tarifin için tekrar tekrar teşekkütler canım.
sevgilerimle,

www.damak-tad.blogspot.com

 
At 11/8/06 11:03, Anonymous Adsız ...

Merhabalar bizde elmalı tarifleri çok seviyoruz ben özellikle kurabiye şeklinde olanını yapıyorum. Ellerinize sağlık

Sevgiler
Ebru

www.ebrununyemekleri.azbuz.com

 
At 5/12/06 07:55, Anonymous Adsız ...

nazan sen bi harikasın, ya ben hollandaya yeni geldim yeni bi ortam yeni insanlar daha bi ay oldu pekte alışamadım, insanlarlada pek dialoğum yoktu, bu arada canım deli gibi tart istio evde ise sadece muffin kalıbı var, derken bu tarifle karşılaştım bi tepsi yaptım harika oldu, ertesi gün durmadım işe götürdüm herkes bayıldı bi anda ısınıverdi ortam, kısacası kucak dolusu teşekkürler, çok mutluyum...
Sevgiyle kalın

 
At 20/12/07 20:21, Anonymous Adsız ...

mrb ellerinize salık çok beyendim eşimde çok beyendi oğlum bu haftaki yerli malına götürdü tanesi 2 liradan sattı çok mutlu okuluna katkısı oldu diye sevgiler

 
At 12/11/08 10:35, Anonymous Adsız ...

sosu hiç kullanmadık

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter