<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

3.25.2006

Baharatlı Sıcak Elma Suyu

Biliyorum, bahar geldi ,soğuk kış gecelerini geride bıraktık ama ben uzun zamandan beridir paylaşmak istediğim bu baharatlı, mis kokulu şurubu daha fazla ertelemeden yazmak istedim.
Kış akşamlarında içimizi ısıtan sıcacık bir içecek…

Malzemeler:
1 litre elma suyu
4 tane tarçın çubuğu
10 tane karanfil
6 tane yenibahar (allspice)
2 portakal kabuğu rendesi veya 1/2 bardak portakal suyu







Bütün malzemeler derin bir tencereye konur ve orta ateşte 10-15 dakika kaynatılır. Sicak servis yapılır.

Afiyet olsun…..

NOT: Ben denemedim ama yazın buzlu içildiğinde de çok güzel oluyormuş.

5 Yorum:

At 26/3/06 17:50, Anonymous Adsız ...

Hemen deneriz Nazancigim, hazir onumuz yaz.

Gerci buralarda hala ufak ufak kar atistirsa da bir iki gune kadar isinacakmis havalar.

 
At 26/3/06 18:38, Blogger Elif ...

Nazanim, o kadar guzel anlatmissin ki resimlerle tebrik ediyorum:) Tadi da goruntusu kadar carpiciydi bu arada, ellerine saglik.

 
At 26/3/06 23:01, Blogger Zeynep M. TÖRE ...

Bu benim icin bir iksirdir adeta, ozellikle soguk alginligi yasadigim zamanlarda oyle iyi geliyor ki, tarifi paylasmana cok sevindim.
Emegine saglik.

 
At 27/3/06 09:39, Blogger Zeynep Seda ...

Nazancigim,

Kokusunu tahmin edebiliyorum, hemen hemen hemen denenecek! Ic ferahlatir vallahi.Ellerine saglik!

Sevgiler

 
At 27/3/06 10:35, Blogger Pitircik ...

Elma, tarcin ve portakal...Cok hos ve ferahlatici bir tadi olduguna eminim. Karanfilin kattigi tada da bayilirim. Mutlaka deneyecegim, ellerine saglik:)

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

3.22.2006

Sütlaç





Ben sütlacı çok severim, ama zor beğenirim. Kimisi çok fazla pirinç koyar, puding kıvamında yapar. Bazıları da çok az pirinç kullanmayı tercih eder. Sonuç olarak, pirinç ve süt ayarını tutturmak çok da kolay değildir. Sütlaç deyip geçmeyelim ve aşağıdaki tarife bir gözatalım:

Malzemeler

• 1 çay bardağı pirinç
• 2-3 su bardağı su
• 4 su bardağı (1 kg) süt
• 1 yemek kaşığı un
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 paket vanilya
• 1 fiske tuz

1 çay bardağı pirinci, 2-3 su bardağı su ile pişirin. 1 kg sütü ekleyin ve kaynatın. Daha sonra, 1 fiske tuz ve 1 su bardağı şekeri de ilave edin. Bir kasede, 1 yemek kaşığı unu biraz şekerle karıştırın, içine biraz soğuk süt koyup un ezilene kadar karıştırın. Kaynamakta olan sütlaca yavaş yavaş bu karışımı ekleyin ve sürekli karıştırmaya devam edin.

Sütlacınız kaynadıktan sonra, bir paket vanilya ilave edip kaselere paylaştırın. Arzu ederseniz üzerine tarçın serpebilirsiniz. Yine isteğe bağlı olarak, daha çok ya da daha az şeker ilave edilebilir. Afiyet olsun.

8 Yorum:

At 22/3/06 18:51, Anonymous Adsız ...

Dedigin gibi sutlacta pirinc ayarini tutturmak aslinda dusunuldugu kadar da kolay degil, en azindan benim icin. Suana kadar kivaminda yapmayi nadiren basarabildim.

Simdi nasil da canim cekti, aksam aksam :)

Ellerine saglik.

 
At 23/3/06 15:48, Blogger Nazan ...

Gecenlerde bir Hintli restoraninda ayni bizim sutlacimiza benzeyen bir tatli yemistim. Sutlaci nasil ozledigimi o zaman farkettim. Anneme tarif sordum, ama anneler bircok seyi hep goz karari yaptiklari icin pirinc miktari konusunda kararsiz kalmistik. Elifcim,senin tarifindeki 1 litreye 1 cay bardagi pirinc olcusunu bi denicem..
Annenin tatliyi yaptigi icin senin de bu tarifi bizimle paylastigin icin ellerinize saglik :)

 
At 23/3/06 17:25, Blogger Pitircik ...

Elifcim,
Ben de sutlaci cok severim. Buraya ilk geldigimizde bol bol yapiyordum. Ama uzun suredir kismet olmadi. Senin sutlaci gorunce cok canim cekti...Sutlaci yaptiktan sonra isiya dayanikli bir kase ile firina koyup, bir kac dakika tutunca uzeri cok guzel kizariyor, firin sutlac oluyor. Denemeni tavsiye ederim. Ellerine saglik:))

 
At 24/3/06 18:56, Blogger Zeynep Seda ...

Elifcim

Sana katiliyorum, sutlac hic de kolay bir tatli degil. Yeni evlendigimde (2,5 yil once) esim cok evdigi icin denemek istedim fakat kavanozlari karistirip seker yerine tuz koymusum :) O gunden beri aramiz bozuk sutlacla! Cok sevmeme ragmen hazir yemeyi tercih ediyodum, artik senin tarifini deniycem.

Sevgiler...

Herkesi benim sitemede beklerim, ziyaretime gelip yorum birakin n'oooooluuur ;)
http://zeynebinmutfagi.blogspot.com

 
At 24/3/06 22:58, Blogger Elif ...

Yorumlar icin tesekkurler herkese. Tarifi dener ve memnun kalirsaniz bana da haber verin olur mu? Sevgiler...

 
At 16/3/08 06:44, Anonymous Adsız ...

canım inanılmaz sütlaç istiyodu yaptım şuan çok güzel görünüyo ama sogumasını beklıyorum ne yazıkkı ama yedıgımde mutlaka yorum yapıcam tesekkurler

 
At 3/2/09 09:58, Anonymous Adsız ...

ne beğenmesi ya denedim su gibi oldu katılaşmıyo tekrar tekrar denedim olmuyo gitti 4 kg sütüm yaa ne güzelll süt içerdim onlarla çabuk istiyorum ben sütümü öhööhöh öhöhöh banane ya istiyorum ona göre

 
At 10/6/10 11:46, Anonymous Adsız ...

ya ben şunu anlamadım ben pirinci suda kaynatıp süzmeden mi sütü katıyorum anlayamadım da bana yardımcı olabilir misiniz

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

3.19.2006

Pırasalı Kek



Pırasalı kek, sevgili ablacığımdan öğrendiğim kolay ve lezzetli bir tarif. Pırasanın sadece zeytinyağlı yemeğini bilen ve çok sevmeyen biri olamama rağmen bu tarifi çok beğendim. Son günlerde çay saatlerimin vaz geçilmezi oldu...

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su baradağı un
  • 1-2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 3 adet pırasa
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ+ 3-4 çorba kaşığı pırasaları kavurmak için
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber (isteğe göre nane)

Yapılışı:

Yumurta, yoğurt ve yağı çırpıp, kuru malzemeye ekliyoruz. Pırasalarımızı yeşil kısımları da dahil olarak halka halka kesip, baharat ve tuzumuzu da ekleyerek yağda soteliyoruz. Elde ettiğimiz hamura ekliyoruz. Ben pişirmek için 18x10 cm boyutlarında derin bir fırın kabı kullandım. Yukarıdaki ölçüler için dikdörtgen şeklinde (22x12 cm) bir borcam da kullanabilirsiniz. Daha büyük bir kap için miktarları 1-2 katına çıkarmalıyız. Kekimizi 375 (180-190) derecede, üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 1 saat) pişiriyoruz. Fırından almadan önce mutlaka bir kürdan batırıp, içinin de piştiğinden emin olalım.

Afiyet olsun!

15 Yorum:

At 19/3/06 13:33, Blogger saziye ...

Ellerine sağlık Pıtırcık, çok güzel görünüyor, lezzeti de güzeldir eminim. Pırasa hamurişlerine çok yakışan bir sebze.

 
At 19/3/06 15:19, Blogger ZeYNeP ...

Pitircik dolapta bekleyen 2 tane pirasam var, bugun onlar bana ben onlara baktim bir ara, yemegini yemiyor benimkiler, bu tarif denk geldi simdi cok sevindim inan, eline saglik, deneyecegim, sana geri donecegim.
Eline saglik canim.

Zeynep

 
At 19/3/06 15:54, Blogger Pitircik ...

Minecim,
Biliyorsun ben de bu keki ilk denedigimde yag miktarini ayarlayamamistim, baya yagli olmustu:) Ama bu tarifi bir kac kez denedim, onayladim. Senin de tuturacagina eminim:)) Simdiden ellerine saglik, canim.

Saziyecim,
Cok sevindim yorumunu gorunce. Gercekten de pirasa hamur islerine cok yakisiyormus.

Zeynepcim,
Yorumunu bekliyorum. Umarim begenirsiniz. Ellerine saglik, simdiden.

 
At 19/3/06 16:40, Blogger Elif ...

Cok lezzetliydi Pitircikcim, ogle yemeginde corba esliginde super gitti:) ellerine saglik...

 
At 20/3/06 19:11, Blogger Nazan ...

Eline saglik Pitircik.Gecenlerde geldigimizde yapmistin, cok lezzetliydi. Ben bu tarifi bir de kabak ile denemeyi dusunuyorum, bakalim o nasil olacak :)

 
At 20/3/06 21:38, Blogger Pitircik ...

Elifcim, tekar afiyet olsun!! Senin klorik tarifini ne zaman gorecegiz?:)

Nazancim, kabakli da cok hos olabilir. Beni de haberdar et, deneyince...

 
At 22/3/06 10:55, Blogger ZeYNeP ...

Sevgili Pitircik, yaptim pirasali kekinden, cok guzel oldu, begendik sana bildirmek istedim.
Sagolasin.

Zeynep

 
At 22/3/06 16:08, Blogger Pitircik ...

Zeynepcim,
Afiyet olsun ve ellerine saglik. Begendiginize cok sevindim. Ben de senin misirli ekmegi deneyecegim.
Sevgiler...

 
At 23/3/06 15:35, Blogger beyazturna ...

slm Pitircik ben de dun yaptim kekinden hatta evde irmik olmadigi icin 2 bardak un kullandim, peynir de koydum cok lezzetli oldu. Maydonuz ve dereotu bulsaydim koyacaktim artik bidahaki sefere.

 
At 23/3/06 17:30, Blogger Pitircik ...

Ellerine saglik, Tubacim. Bir dahaki sefere irmikle de dene cok hos oluyor. Maydanoz ve dere otu da cok yakisir eminim. Mesajlarini sitemizde gormek ve de tarifleri denemis olman beni cok mutlu ediyor. Ben de Hana'yi yakindan takip ediyorum:))

 
At 31/3/06 06:29, Anonymous Adsız ...

Selamlar,
Benim de çok benzer bir tarifim var. Pırasayı 1 kg, irmik yerine 1 su bardağı mısır unu kullanıyorum. Ayrıca 1 de havuç rendeliyorum. Büyük kare ya da yuvarlak borcama bastırıyorum. Çok lezzetli oluyor.
Sevgiyle.

 
At 31/3/06 11:19, Blogger Pitircik ...

Sirincim,
Tarifi bizimle paylastigin icin cok tesekkurler. Havuclu da cok hos oluyordur, eminim. Senin tarifini de deneyecegim.
Sevgiler...

 
At 18/5/08 06:00, Blogger banu kırmızıgül ...

nefis görunuyor ellerinize sağlık iyi pazarlar..

 
At 24/11/08 19:23, Blogger Nuray anne ...

Mükemmeldi. Ellerine sağlık çok lezzetliydi. Kızım da bayıldı.Ona kalsa devamlı yapalım, yiyelim. Olmaz ki sonra kilo alırsak.

Bu arada mısır unlusunu da denedim. O da güzel oldu. Tavsiye ederim.
Keyifli günler...

 
At 17/2/17 16:48, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

3.15.2006

SUSAMLI POĞAÇA (MAYALI) ve ŞAPKALI YUMURTA


Haftasonu kahvaltıya gelen arkadaşlarımıza güzel bir sofra hazırlamak istedik. Sizlerle 2 tane tarifi aynı anda paylaşmak istedim. Bu yaz Türkiye'deki kahvaltı keyiflerimizin en vazgeçilmezi hemen sıcacık pastaneden ısmarladığımız susamlı poğaçalardı. Daha önce birkaç kez mayalı poğaça tarifi denemiştim ama bu tarif kadar puf puf aynı pastane poğaçaları gibi olanını bulamamıştım. Misafirlerimden gelen olumlu tepkilere de güvenerek bu poğaçaları denemenizi tavsiye edebilirim. Biz bayıldık :)

Şapkalı yumurta ise bildiğimiz haşlanmış yumurtayı davet sofraları için daha süslü ikram etmenin bir yolu. Yumurtaya kremalı bir tat kattığı için yemesi çok daha kolay ve çok daha lezzetli.


SUSAMLI POĞAÇA (MAYALI)

Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
125 gram (yarım paket) margarin (veya tereyağ)
1 kibrit kutusu yaş maya (veya 1 paket kuru maya)
aldığı kadar un

Öncelikle mayayı 1 bardak ılık suya koyup, içine şeker katıp kabarmaya bırakırız. Daha sonra büyük bir kapta bütün malzemeleri maya ile karıştırarak aldığı kadar unla çok yumuşak olacak şekilde yoğururuz ve oda sıcaklığında 2-3 saat sararak mayalanmaya bırakırız. Hamurun içine isteğe bağlı olarak peynir, kıyma veya zeytin ezmesi koyabiliriz. Ben Türkiyedeki balkon keyfi kahvaltılarımızın özlemiyle, aynı onlar gibi olsun istedim ve kaşarlı, beyaz peynirli yaptım. Teker teker hamurlar hazırlandıktan sonra üzerlerine yumurta süreriz ve sonra bolca susam serpip, 180 derece fırına veririz.

ŞAPKALI YUMURTA

Yumurtaları ilk önce iyice pişinceye kadar haşlarız. Daha kolay soyulabilmesi ve beyazların sarılarından kolaylıkla bölünmeden ayrılabilmesi için buzlu veya oldukça soğuk suda 5-10 dakika bekletiriz. Beyazları parçalamadan ikiye bölerek sarılarından ayırırız. Sarıları daha sonra krem peynir, biraz zeytinyağ, pul biber ve biraz tuz ile bir kapta iyice yoğurup top top yuvarlarız. Daha önceden ikiye bölünen beyazların içine toplarımız yerleştirilir. Ben bu yumurtaların yanına maydanoz batırdığımda şapkaya benzettiğim için "şapkalı yumurta" diyorum ama bazı sitelerde arkadaşlar "boncuk yumurta" demişler. Artik hangi isim hoşunuza giderse :)

Herkese afiyet olsun..Bol sohbetli, bol neşeli ve leziz yemekli sofralar :)

14 Yorum:

At 15/3/06 05:56, Blogger Sibel ...

Nazan eline sağlık, poğaçayı öyle anlatmışsın ki hemen mutfağa koşup yapmak geldi içimden:)) Ama malesef işyerindeyiiim:( Yumurtalar da çok cici olmuş..

 
At 15/3/06 09:17, Anonymous Adsız ...

Nazan, her iki resim de cok istah acici. Ellerine saglik.

 
At 15/3/06 19:17, Blogger Pitircik ...

Ellerine saglik, Nazan. Her ikisi de cok lezzetli gorunuyor, gercekten. Misafirleriniz cok sansliymis, dokturmussun yine:)
Sevgiler...

 
At 16/3/06 00:38, Blogger Elif ...

Nazancım,
Ellerine sağlık ikisi de mükemmeldi, umarım kahvaltı sofrasındaki diğer muhteşem lezzetlerin de tariflerini en kısa zamanda koyarsın siteye. Şapkalı yumurta da çok şirin bir adlandırma olmuş:)

 
At 16/3/06 06:25, Anonymous Adsız ...

Ellerinize sağlık Nazan Hanım,

Çok nefis görünüyorlar özellikle poğacalar benimde poğacayla ilgili birkac sorum olacaktı? (ilk defa mayalı hamur deneyeceğim de)
1.yaş mayanın gr.ı ne veya buna eşdeğer kuru maya nekadar olacak ?
2.margarin oda sıcaklığında mı yoksa eritilmiş mi ?
3.mayayı eritirken içine koydğumuz şeker tarifteki 2 çorba kaşığı mı?
eğer mayayı bardakta eritirsek kabardığında taşmaz mı ?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler...

Hasibe

 
At 16/3/06 11:42, Blogger Nazan ...

Merhaba Sevgili Hasibe;
Ben burda sadece kuru maya bulabiliyorum ve o da bildigim kadariyla Turkiyede de ayni sekilde satiliyor, ayni kabartma tozu paketine benzeyen kucuk ince bir paket. Yas maya da annem hem kullanirdi.Onun olcusu 40gram civari. Eger pakmaya (yasmaya)kullanmak istersen,marketlerde kucuk paketler halinde satiliyor..
Mayalar ne cok sicak ne de soguk su icine koyulmali yoksa bozulabilir.Bir bardak ilik suyun icinde 15-20 dakika beklemesi yeterli..Habibe, ben uzun buyuk bardaklardan kullandigim icin kabarsa bile dokulmeden unuma ekleyiveriyorum :)
Margarini ben tamamen erittikten sonra ekledim.
Diger sorunuza gelince, sekerin ister hepsini ister tamamini mayaya ekleyebilirsiniz, isteginize bagli.
Sevgili Hasibe, baska sorun olursa yine yardimci olmaya calisirim.
Sana kolay gelsin ve afiyet olsun...

 
At 17/3/06 21:48, Anonymous Adsız ...

Tam "acaba bir pogaca tarifi bulabilir miyim?" diye girmistim ki karsima ilk cikan bu oldu. Haftasonu kahvaltisina deneyecegim. Guzel tarifleriniz icin hepinize tesekkurler...

 
At 18/3/06 04:43, Blogger beyazturna ...

Merhaba Nzzancim az once ilk tepsiyi firindan cikardim. Muhtesem olmus tadi. Biraz ac gozluluk ederek iki olcu tutmustum hamuru iyi ki fazla yapmisim. Hana marketten donsun bayila bayila yiyecek. Bu harika tarif icin tesekkurler, herekese denemelrini tavsiye ederim.

 
At 19/3/06 01:57, Blogger Nazan ...

Sevgili Serap,
haftasonunda hafta icinin acisini cikarircasina ben de yeni hamur isleri denemeyi seviyorum:)Hafta ici kosturmasinda bazen bir bardak cay icmeye bile vakit olmuyor.

Tubacim, tarifi denemene cok sevindim.Afiyet olsun...sizin ordaki "GUL" pastanesinden aldiklarimiz gibi olsun diye kac tarif denedim,en yakini bu gibi geldi:)

 
At 22/3/06 06:06, Anonymous Adsız ...

Nazan hanım,

verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkürler ilk fırsatta denenecekler arasında....
Sevgiler

Hasibe,

 
At 28/8/09 12:52, Anonymous Fatma ...

selam ben amerikadan yaziyorum. dun kuru mayali pogaca tarifi ararken bu tarifi buldum ve aksam denedim. burda yas maya bulunmadigi icin ilk defa kuru mayayi deniyordum ama pogacalarim o kadar guzel olduki:)ayrica hamurun yarisini ocak uzerinde katmer gibi pisirdim mmmm. sahurda yedik cok nefis olmus. burdan kuru mayadan korkanlara sesleniyorum: korkunuzun uzerine gidin, cidden buna deger:D:D tarif icin tesekkurler...

 
At 13/6/10 11:34, Blogger Funda ...

Merhabalar, Ben Antalya' dan Funda KILINÇ. Tarifinizi okur okumaz yaptım :)Sanırım uzun zamandır aradığım poğaça tarifini buldum :)Hatta küçük süprizler de denedim ve sizinle de paylaşmam gerek diye düşündüm. Hamurun sonunda, kalan kısımda tahin kullandım ( kızım çok seviyor :))ve mükemmel oldu. Elimde avuç içi kadar açtım ve içine tahin ve toz şeker ekledim. şerit halinde yuvarlayıp kendi etrafında gül şeklinde kapattım. Belki denersiniz süper bir lezzet. Tekrar teşekkürler. Diğer tariflerinize takip ediyorum.
Sevgiler.

 
At 17/2/17 16:48, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 
At 2/3/18 05:47, Blogger Unknown ...

If you are going to use chocolate, spread the fibrils to the melting chocolate and spread it over silpatin. On one side, wait for the chocolate to harden. The flavor contribution of chocolate is indisputable, but the fistiginous green is also appealing to the eye. For this reason I chocolated the competition of the pikistas, I used the competition plainly. Online shop

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter