Baharatlı Sıcak Elma Suyu
Biliyorum, bahar geldi ,soğuk kış gecelerini geride bıraktık ama ben uzun zamandan beridir paylaşmak istediğim bu baharatlı, mis kokulu şurubu daha fazla ertelemeden yazmak istedim.
Kış akşamlarında içimizi ısıtan sıcacık bir içecek…
Malzemeler:
1 litre elma suyu
4 tane tarçın çubuğu
10 tane karanfil
6 tane yenibahar (allspice)
2 portakal kabuğu rendesi veya 1/2 bardak portakal suyu
Bütün malzemeler derin bir tencereye konur ve orta ateşte 10-15 dakika kaynatılır. Sicak servis yapılır.
Afiyet olsun…..
NOT: Ben denemedim ama yazın buzlu içildiğinde de çok güzel oluyormuş.
Pırasalı Kek
Pırasalı kek, sevgili ablacığımdan öğrendiğim kolay ve lezzetli bir tarif. Pırasanın sadece zeytinyağlı yemeğini bilen ve çok sevmeyen biri olamama rağmen bu tarifi çok beğendim. Son günlerde çay saatlerimin vaz geçilmezi oldu...
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı irmik
- 1 su baradağı un
- 1-2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 3 adet pırasa
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ+ 3-4 çorba kaşığı pırasaları kavurmak için
- Tuz, karabiber, kırmızı biber (isteğe göre nane)
Yapılışı:
Yumurta, yoğurt ve yağı çırpıp, kuru malzemeye ekliyoruz. Pırasalarımızı yeşil kısımları da dahil olarak halka halka kesip, baharat ve tuzumuzu da ekleyerek yağda soteliyoruz. Elde ettiğimiz hamura ekliyoruz. Ben pişirmek için 18x10 cm boyutlarında derin bir fırın kabı kullandım. Yukarıdaki ölçüler için dikdörtgen şeklinde (22x12 cm) bir borcam da kullanabilirsiniz. Daha büyük bir kap için miktarları 1-2 katına çıkarmalıyız. Kekimizi 375 (180-190) derecede, üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 1 saat) pişiriyoruz. Fırından almadan önce mutlaka bir kürdan batırıp, içinin de piştiğinden emin olalım.
Afiyet olsun!
SUSAMLI POĞAÇA (MAYALI) ve ŞAPKALI YUMURTA
Haftasonu kahvaltıya gelen arkadaşlarımıza güzel bir sofra hazırlamak istedik. Sizlerle 2 tane tarifi aynı anda paylaşmak istedim. Bu yaz Türkiye'deki kahvaltı keyiflerimizin en vazgeçilmezi hemen sıcacık pastaneden ısmarladığımız susamlı poğaçalardı. Daha önce birkaç kez mayalı poğaça tarifi denemiştim ama bu tarif kadar puf puf aynı pastane poğaçaları gibi olanını bulamamıştım. Misafirlerimden gelen olumlu tepkilere de güvenerek bu poğaçaları denemenizi tavsiye edebilirim. Biz bayıldık :)
Şapkalı yumurta ise bildiğimiz haşlanmış yumurtayı davet sofraları için daha süslü ikram etmenin bir yolu. Yumurtaya kremalı bir tat kattığı için yemesi çok daha kolay ve çok daha lezzetli.
SUSAMLI POĞAÇA (MAYALI)Malzemeler1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
125 gram (yarım paket) margarin (veya tereyağ)
1 kibrit kutusu yaş maya (veya 1 paket kuru maya)
aldığı kadar un
Öncelikle mayayı 1 bardak ılık suya koyup, içine şeker katıp kabarmaya bırakırız. Daha sonra büyük bir kapta bütün malzemeleri maya ile karıştırarak aldığı kadar unla çok yumuşak olacak şekilde yoğururuz ve oda sıcaklığında 2-3 saat sararak mayalanmaya bırakırız. Hamurun içine isteğe bağlı olarak peynir, kıyma veya zeytin ezmesi koyabiliriz. Ben Türkiyedeki balkon keyfi kahvaltılarımızın özlemiyle, aynı onlar gibi olsun istedim ve kaşarlı, beyaz peynirli yaptım. Teker teker hamurlar hazırlandıktan sonra üzerlerine yumurta süreriz ve sonra bolca susam serpip, 180 derece fırına veririz.
ŞAPKALI YUMURTAYumurtaları ilk önce iyice pişinceye kadar haşlarız. Daha kolay soyulabilmesi ve beyazların sarılarından kolaylıkla bölünmeden ayrılabilmesi için buzlu veya oldukça soğuk suda 5-10 dakika bekletiriz. Beyazları parçalamadan ikiye bölerek sarılarından ayırırız. Sarıları daha sonra krem peynir, biraz zeytinyağ, pul biber ve biraz tuz ile bir kapta iyice yoğurup top top yuvarlarız. Daha önceden ikiye bölünen beyazların içine toplarımız yerleştirilir. Ben bu yumurtaların yanına maydanoz batırdığımda şapkaya benzettiğim için "şapkalı yumurta" diyorum ama bazı sitelerde arkadaşlar "boncuk yumurta" demişler. Artik hangi isim hoşunuza giderse :)
Herkese afiyet olsun..Bol sohbetli, bol neşeli ve leziz yemekli sofralar :)
5 Yorum:
Hemen deneriz Nazancigim, hazir onumuz yaz.
Gerci buralarda hala ufak ufak kar atistirsa da bir iki gune kadar isinacakmis havalar.
Nazanim, o kadar guzel anlatmissin ki resimlerle tebrik ediyorum:) Tadi da goruntusu kadar carpiciydi bu arada, ellerine saglik.
Bu benim icin bir iksirdir adeta, ozellikle soguk alginligi yasadigim zamanlarda oyle iyi geliyor ki, tarifi paylasmana cok sevindim.
Emegine saglik.
Nazancigim,
Kokusunu tahmin edebiliyorum, hemen hemen hemen denenecek! Ic ferahlatir vallahi.Ellerine saglik!
Sevgiler
Elma, tarcin ve portakal...Cok hos ve ferahlatici bir tadi olduguna eminim. Karanfilin kattigi tada da bayilirim. Mutlaka deneyecegim, ellerine saglik:)
Yorum Gönder
<< Ana Sayfa