Ay Çöreği
Malzemeler- 3 çay bardağı süt
- 3 çay bardağı sıvıyağ
- 7 tatlı kaşığı tozşeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 küçük paket pakmaya
- 15 fincan un
Bütün malzemeler karıştırılıp yoğrulur. Hamur bir saat dinlendirilir, sonra üç parçaya ayrılır. Mantı yufkasından daha kalın yufka açılır, hamuru elinizle de açabilirsiniz. Yufkalar 8 eşit parçaya kesilir. Aralarına peynir konulup sigara böreği gibi sarılır, ay şekli verilir. Çörekler önceden yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sürülür ve susam serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-30 dakika pişirilir.
Not: Peynir yerine arzuya göre kıyma ya da elma da konabilir. Elmayla yapılırsa üzerine yumurta sürülmez, pudra şekeri dökülür.
Afiyet Olsun...
Falafel
Mine'nin fellahından sonra ben de Ortadoğu mutfağından falafeli denedim. Turkiye'de adını dahi duymadığım bu vejeteryan köfteyi Amerika'da bir çok yerde tatma fırsatım oldu. Bulduğum bir çok tarifte kuru bakla ile hazırlanan falafel, benim yaptığım gibi nohutla da hazırlanabiliyor* ve pita ekmeği arasında sarımsaklı yoğurtla servis yapılıyor. Ama ben daha hafif olabilmesi için falafelli bir salata hazırladım, sarımsaklı yoğurdu da sos olarak kullandım:)
Malzemeler:
- 3/4 bardak nohut
- 1 adet büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 4 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
- 1/2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kişniş (ben kullanmadım)
- Tuz ve karabiber
Yaplışı:
Nohutlarımızı bir gece önceden ıslatıyoruz. Şişen nohutları süzüp, iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Nohutlarımıza ince kıyılmış soğan, sarımsak, maydanoz, kimyon ve kabartma tozunu da ekleyip, rondomuzda iyice eziyoruz. Elde ettiğimiz macun kıvamınındaki karışıma tuz ve karabiber ekliyoruz. Elimizi bir miktar ıslatarak bu karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, hafif yassılaştırıyoruz. Elde ettiğimiz köfteleri derin bir tencerede kızartıyoruz. Pita ekmeği ve sarımsaklı yoğurtla sıcakken servis yapıyoruz.
Afiyet olsun!
* Mediterranean- A taste of the sun in 150 recipes
Zeytinyağlı Kereviz
Kerevizi çok seviyorum. Yılbaşı gecesi, anneciğim süper bir zeytinyağlı kereviz yapmıştı, tadına bakmadan önce sitemiz için fotoğrafını çekmiştim. Annemden tarifleri burada yavaş yavaş yayınlayacağım. Zeytinyağlı kerevizle başlıyoruz...Malzemeler- 2 adet orta boy kereviz
- 2 adet orta boy havuç
- 1 adet küçük boy patates
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı bezelye
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Bir tutam tuz
Kerevizleri soyun, enlemesine 4 parçaya bölün. Kerevizin büyüklüğüne göre 3-5 parçaya da ayırabilirsiniz. Soyarken biraz kalın soyun, kararmaması için kerevizleri limonla ovun. Geniş çukur bir tavada, soğanı doğrayıp zeytinyağında kavurun. Havuçları da küçük küçük doğrayıp ilave edin. 1 tatlı kaşığı şekeri de ilave edip, hep beraber kavurmaya devam edin. Kerevizleri de tavaya dizdikten sonra, üstünü kapatıcak kadar kaynamış su ilave ederek kapağını kapatıp pişirin. Bezelye ve patatesi, kereviz ve havuçlar biraz piştikten sonra ilave edin. İçinde çok az su kalıncaya kadar bütün sebzeleri pişirin. Yemeğiniz pişerken içine limon suyu, tuz ve arzu ederseniz portakal suyu koymayı unutmayın.
Servis yaparken, önce kereviz tabağa yerleştirilir daha sonra üzerine diğer sebzeler özenle konulur. En son olarak, kerevizin yeşil yapraklarıyla süslenir. Afiyet olsun...
Pratik Bilgiler

Sevgili Tuhfe mutfaktakiler olarak bize en pratiklerimizi sormuştu. Araya bayramın girmesi, benim taşınma telaşım, mutfaktaki arkadaşların seyahat planları derken ancak şimdi önerilerimizi sizinle paylaşabiliyoruz. Aklımıza gelen küçük öneriler....
Kabartma tozunun veya sodanın aktif olup olmadığını anlamak için hamurunuzu riske atmak yerine önceden 1 kaşık tozu 1 sıcak suya atıp suyun köpürüp köpürmediğine bakarak anlayabiliriz. Eğer köpürürse kullanabiliriz, eğer bir kabarma olmazsa yeni bir kutuya ihtiyacımız var demektir.
Ne kadar parlatmaya çalışsamda mutfak lavabosu, çelik çaydanlık veya tencerelerde kururken su izleri kalır. Bu sorunu daha önce televizyondan öğrendigim iki yol ile çözmeye çalışıyorum;İspirto ile ovalayarak (ben rubbing alköl burda kullanıyorum) veya sirkeye batırılmış sünger ile silerek.
Sevgili Tuhfe güzel koksun diye bulaşık makinesine limon kabukları koyduğundan bahsetmişti. Ben de bulaşık deterjanina 2-3 kaşık sirke ekliyorum. Böylelikle bulaşıklardan yağ daha kolay temizleniyor ve bardaklar daha parlak oluyor ve su lekeleri kalmıyor.
Mutfaktaki öğütücüden hoş olmayan kokular geliyorsa limon veya portakal kabuklarını öğütüp belli bir süre beklettikten sonra suyu acıp akıtıyorum.
Soğanları keserken ağlamamak için doğramaya başlamadan önce 5 dakika buzlu suya veya dondurucuya koyuyorum ve gerçekten işe yarıyor.
Oburkedi nin benimle paylaştığı pratik bilgi önerisi de şöyle:
soğan, sarımsak veya balık doğradıktan sonra ellerimizde kalan kötü kokuları gidermek için ellerimizi çelik bir objeye sürmek (çaydanlik veya çelik tencere gibi…)
Mine ise çaydanlıktaki kireçleri çıkarabilmek için çaydanlığı ilk önce ocakta boş olarak ısıttığını sonra soğuk su koyup biraz bekletip yıkadığını söyledi.
İki küçük pratik önerimde ev dekorasyonu hakkında..
Boya yaptıktan sonra eğer fırçalarınızı tekrar kullanmak istiyorsanız, bir poşete koyup buzlukta saklayabilirsiniz..Bu pratik bilgiyi bir ev dizayn dergisinde okumuştum ve gerçekten çok işime yaradi ve kullandiğim boyası üstünde donmuş fırçaları atmaktan kurtuldum.

Resimdeki objeyi yillar önce yapmıştım.. karanfil batırılarak süslenmis bir portakal : ) İnanin hem mutfağınız çok güzel karanfil kokuyor hem de çok güzel dekorasyon oluyor….
Biz de eğer kabul ederlerse Hayat
ve Sibel e sormak istiyoruz.."bizimle en pratiklerinizi paylasir misiniz?"
Herkese sevgiler.....
SAKIZLI MUHALLEBİ
Sakızlı muhallebiyi en son Türkiye'de annemin arkadaş toplantılarının birinde tatmıştım. Kremalı tadı üzerindeki çikolatalı sos ile birleşince çok lezzetliydi ve çok hoşuma gitmişti. Ancak daha sonları buralarda damla sakızı bulamayacağımı düşündüğümden tarifini bile almamıştım. Geçenlerde annemden telefonda tarifini aldım ve Türkiye'den gelen damla sakızlarini kullanarak mutfaktakiler grubunun toplantısına sakızlı muhallebiyi denemeye karar verdim.
Malzemeler :
3 kahve fincanı un
1 bardak şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
5 tane damla sakızı
100 gram margarin
Yapılışı:
Un, şeker, yağ, süt ve dövülmüş sakız karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. 20 dakika mikserle çırpılır.
Üzerine Sos:
2 yumurta
3 kaşık koyu kakao
3 kaşık pudra şekeri
50 gram yağ
Malzemenin hepsi mikserle çırpılıp pişirilir ve daha sonra muhallebinin üzerine istenilen şekilde dökülür.
Afiyet olsun...
18 Yorum:
Merhaba Elif,
Ay coregini cok severim cok guzel yapmissin cok guzel gorunuyorlar.Ellerine saglik.
Sevgiler...
Elifcigim,
Yemek olayimiz bir duzene girsin mutlaka istiyorum bu coreklerden :)
ya kokusu geldi burnuma diyecem, güleceksiniz bana :)cidden enfes görünüyorlar
Elifcim,
Anneciginden inciler geliyor, bakiyorum. Bu corek de cok lezzetli gorunuyor. Bir de bunun ici uzum, cam fistigi, tarcin gibi malzemelerle doldurulani var. Ben ve ozellikle de chef ona bayiliyoruz. Chef zaten senin ay coreklerini gorunce ici doldurulmus olani yapmami istedi benden. Bakalim yapabileck miyim??:))Anneciginin ellerine saglik!
Super gorunuyor corekler Elifcim..Ellerinize saglik.
Herkese cok tesekkurler, ay coregi de zeytinyagli kereviz gibi annemin eseri. Mehmet'e katiliyorum, coregin kokusu benim de burnuma geliyor resme baktikca:)
Pitircik,
Ay coregi deyince insanin aklina senin tarif ettigin uzumlu, tarcinli iki renkli tatli corek geliyor haklisin, bunlara da ay sekli verildigi icin ay coregi denilmis galiba ama senin tarif ettigine tat olarak hic benzemiyor.
Yapimi cok kolay, mutlaka deneyin.
epeyden beri kimse birsey pisirmiyor...karnimiz acikti yahu
:)
arada sirada resimlere bakmakla yetiniyoruz.
Metin,
Yorumun icin tesekkurler, ben Turkce bilmedigini dusunmustum:) Ay coregi icin kimseye ihtiyacin yok, cok kolay sen de deneyebilirsin.
Çörekler nefis olmuş Elif, eline sağlık. Ben de tatlı zannettim önce. Tatlısına bayılırım ama tuzlusuna hayır der miyim? Yoo:)) Sevgiler!
denemesine denerimde ay coregi yerine ay tutulmasi coregi cikarsa ben karismam.
o da nasil oluyor derseniz, gunes ay'la dunya arasina girince . . .
mutfaktaki tabiriyle coregin firinda fazla kalmasiyla birlikte gerceklesen kararma olayi . . .
:)
Sibel,
Icine elma koyup ustune de pudra sekeri serpince guzel bir tatli oluyor, ama tuzlusu da super ozellikle pazar kahvaltisinda deneyebilirsin:)
Metin,
Cok yaraticisin, ay tutulmasi olayina cok guldum:) Denersen sonuctan haberdar et olur mu?
elif,
benim mutfak bana 'buraya girilmez' dercesine bana cok kotu davraniyor.
zannederim, mutfak denilen oda haric diger odalarda daha cok vakit harcamam. bana kusmus.
buzdolabini bile oturma odasina getirdim o yuzden ac ve susuz kalmayayim diye.
Ellerine saglik efiss gorunuyor.
sevgiler.
Elif ve Nazan, ay corekleri cok guzel olmustu. Ellerinize saglik.
Ben de tatim bu nefis corekleri. Nazan ve Elif'in ellerine saglik:))
Sevgiler...
Gecen haftasonu sevgili Nazan yapti bu ay coreklerinden. Yas maya yerine kuru maya kullandi ama. Ayni annemin resimdeki ay corekleri gibi oldu, yani tarif test edilip onaylandi:) Nazancim ellerine saglik, harikaydi. Pitircik ve oburkedi size de afiyet olsun, begendiginize sevindim.
ellerinize saglik - cok lezzetli görünüyor - Aufsteller cok begendi
Kundenstopper herkesi selamliyor - ve herkese mutfak sanatinda basarilar diliyor - Kundenstopper hosca kalin diyor
Yorum Gönder
<< Ana Sayfa