<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

1.21.2006

Ay Çöreği


Malzemeler
  • 3 çay bardağı süt
  • 3 çay bardağı sıvıyağ
  • 7 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küçük paket pakmaya
  • 15 fincan un

Bütün malzemeler karıştırılıp yoğrulur. Hamur bir saat dinlendirilir, sonra üç parçaya ayrılır. Mantı yufkasından daha kalın yufka açılır, hamuru elinizle de açabilirsiniz. Yufkalar 8 eşit parçaya kesilir. Aralarına peynir konulup sigara böreği gibi sarılır, ay şekli verilir. Çörekler önceden yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sürülür ve susam serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-30 dakika pişirilir.

Not: Peynir yerine arzuya göre kıyma ya da elma da konabilir. Elmayla yapılırsa üzerine yumurta sürülmez, pudra şekeri dökülür.

Afiyet Olsun...

21 Yorum:

At 22/1/06 10:46, Blogger ceren ...

Merhaba Elif,
Ay coregini cok severim cok guzel yapmissin cok guzel gorunuyorlar.Ellerine saglik.
Sevgiler...

 
At 23/1/06 04:19, Blogger mine ...

Elifcim, çok iştah açıcı görünüyorlar. Ellerinize sağlık..

 
At 23/1/06 09:58, Blogger burcunun-gunlugu ...

merhaba
ayçöregi çok nefis gorunuyor.içinde margarin olmaması da daha bir hoşuma gitti.ben bu yemek pasta borekleri yapamasam da bakmak bile yetiyor.ellerinize saglık.

 
At 23/1/06 10:21, Anonymous Obur Kedi ...

Elifcigim,

Yemek olayimiz bir duzene girsin mutlaka istiyorum bu coreklerden :)

 
At 23/1/06 10:41, Blogger mehmet livvarcin ...

ya kokusu geldi burnuma diyecem, güleceksiniz bana :)cidden enfes görünüyorlar

 
At 23/1/06 12:40, Blogger Pitircik ...

Elifcim,
Anneciginden inciler geliyor, bakiyorum. Bu corek de cok lezzetli gorunuyor. Bir de bunun ici uzum, cam fistigi, tarcin gibi malzemelerle doldurulani var. Ben ve ozellikle de chef ona bayiliyoruz. Chef zaten senin ay coreklerini gorunce ici doldurulmus olani yapmami istedi benden. Bakalim yapabileck miyim??:))Anneciginin ellerine saglik!

 
At 23/1/06 14:00, Blogger Nazan ...

Super gorunuyor corekler Elifcim..Ellerinize saglik.

 
At 23/1/06 18:22, Blogger Elif ...

Herkese cok tesekkurler, ay coregi de zeytinyagli kereviz gibi annemin eseri. Mehmet'e katiliyorum, coregin kokusu benim de burnuma geliyor resme baktikca:)

Pitircik,
Ay coregi deyince insanin aklina senin tarif ettigin uzumlu, tarcinli iki renkli tatli corek geliyor haklisin, bunlara da ay sekli verildigi icin ay coregi denilmis galiba ama senin tarif ettigine tat olarak hic benzemiyor.

Yapimi cok kolay, mutlaka deneyin.

 
At 31/1/06 11:12, Anonymous metin ...

epeyden beri kimse birsey pisirmiyor...karnimiz acikti yahu
:)
arada sirada resimlere bakmakla yetiniyoruz.

 
At 1/2/06 19:46, Blogger Elif ...

Metin,
Yorumun icin tesekkurler, ben Turkce bilmedigini dusunmustum:) Ay coregi icin kimseye ihtiyacin yok, cok kolay sen de deneyebilirsin.

 
At 2/2/06 04:00, Blogger Sibel ...

Çörekler nefis olmuş Elif, eline sağlık. Ben de tatlı zannettim önce. Tatlısına bayılırım ama tuzlusuna hayır der miyim? Yoo:)) Sevgiler!

 
At 2/2/06 11:58, Anonymous metin ...

denemesine denerimde ay coregi yerine ay tutulmasi coregi cikarsa ben karismam.

o da nasil oluyor derseniz, gunes ay'la dunya arasina girince . . .

mutfaktaki tabiriyle coregin firinda fazla kalmasiyla birlikte gerceklesen kararma olayi . . .

:)

 
At 3/2/06 13:35, Blogger Elif ...

Sibel,
Icine elma koyup ustune de pudra sekeri serpince guzel bir tatli oluyor, ama tuzlusu da super ozellikle pazar kahvaltisinda deneyebilirsin:)

Metin,
Cok yaraticisin, ay tutulmasi olayina cok guldum:) Denersen sonuctan haberdar et olur mu?

 
At 3/2/06 16:24, Anonymous metin ...

elif,

benim mutfak bana 'buraya girilmez' dercesine bana cok kotu davraniyor.

zannederim, mutfak denilen oda haric diger odalarda daha cok vakit harcamam. bana kusmus.

buzdolabini bile oturma odasina getirdim o yuzden ac ve susuz kalmayayim diye.

 
At 3/2/06 17:11, Blogger tuhfe ...

Ellerine saglik efiss gorunuyor.
sevgiler.

 
At 6/2/06 10:16, Anonymous Obur Kedi ...

Elif ve Nazan, ay corekleri cok guzel olmustu. Ellerinize saglik.

 
At 6/2/06 16:15, Blogger Pitircik ...

Ben de tatim bu nefis corekleri. Nazan ve Elif'in ellerine saglik:))
Sevgiler...

 
At 6/2/06 21:48, Blogger Elif ...

Gecen haftasonu sevgili Nazan yapti bu ay coreklerinden. Yas maya yerine kuru maya kullandi ama. Ayni annemin resimdeki ay corekleri gibi oldu, yani tarif test edilip onaylandi:) Nazancim ellerine saglik, harikaydi. Pitircik ve oburkedi size de afiyet olsun, begendiginize sevindim.

 
At 17/5/11 17:50, Anonymous ami ...

ellerinize saglik - cok lezzetli görünüyor - Aufsteller cok begendi

 
At 17/5/11 17:54, Anonymous kundenstopper wetterfest ...

Kundenstopper herkesi selamliyor - ve herkese mutfak sanatinda basarilar diliyor - Kundenstopper hosca kalin diyor

 
At 17/2/17 16:50, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Falafel



Mine'nin fellahından sonra ben de Ortadoğu mutfağından falafeli denedim. Turkiye'de adını dahi duymadığım bu vejeteryan köfteyi Amerika'da bir çok yerde tatma fırsatım oldu. Bulduğum bir çok tarifte kuru bakla ile hazırlanan falafel, benim yaptığım gibi nohutla da hazırlanabiliyor* ve pita ekmeği arasında sarımsaklı yoğurtla servis yapılıyor. Ama ben daha hafif olabilmesi için falafelli bir salata hazırladım, sarımsaklı yoğurdu da sos olarak kullandım:)

Malzemeler:
  • 3/4 bardak nohut
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 1/2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kişniş (ben kullanmadım)
  • Tuz ve karabiber

Yaplışı:

Nohutlarımızı bir gece önceden ıslatıyoruz. Şişen nohutları süzüp, iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Nohutlarımıza ince kıyılmış soğan, sarımsak, maydanoz, kimyon ve kabartma tozunu da ekleyip, rondomuzda iyice eziyoruz. Elde ettiğimiz macun kıvamınındaki karışıma tuz ve karabiber ekliyoruz. Elimizi bir miktar ıslatarak bu karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, hafif yassılaştırıyoruz. Elde ettiğimiz köfteleri derin bir tencerede kızartıyoruz. Pita ekmeği ve sarımsaklı yoğurtla sıcakken servis yapıyoruz.

Afiyet olsun!

* Mediterranean- A taste of the sun in 150 recipes

17 Yorum:

At 21/1/06 06:37, Blogger mine ...

Pıtırcıkcım, ben de falafeli sen bahsettikten sonra tatmış ve çok beğenmiştim. Tarif konusunda da bir sorum var;
Sence köfteleri kızartmak yerine fırında pişirebilirmiyiz?

 
At 21/1/06 07:37, Blogger Elif ...

Odtu'de Filistinli bir arkadasim yapmisti, ilk defa o zaman denemistim falafeli.
Sadece kuru kofte hosuma gitmemisti ama senin yaptigin gibi uzerine yogurtlu sosla salata gibi yemek super olabilir. Goruntusu cok guzel, ellerine saglik pitircik:)

 
At 21/1/06 20:00, Blogger Nazan ...

Pitircikcim ellerine saglik..Ben de falafeli cok severim.
Ilk defa falafeli burda merak edip,Arap market ten aldigim hazir toz ile denemistim. Hatirlarsan yillar once yaptigimiz bir davet te kucuk sandvicler olarak servis yapmistik. O hazir tozlara alismis olucam evde yapmak hic aklima gelmedi :) mutlaka ev yapimi daha lezzetli oluyordur.

Minecim,
ben kizartma olmasin diye bir defa firinda denemistim ama maalesef cok kuru olmustu. Kizartinca da taze taze sos ile yenirse daha lezzetli oluyor.

Pitircikcim tekrar ellerine saglik..insallah haftaya gorusmek uzere :)

 
At 22/1/06 01:13, Blogger Pitircik ...

Minecim,
Ben de ilk kez denedim falafeli. Firinda yapmak Nazan'in dedigi gibi koftelerin daha kuru olmasina neden olabilir.

Elifcim,
Gercekten de falafel salata ile cok guzel oluyor. Ama ben pita arasinda yogurtlu sosla da yemegi seviyorum.

Nazancim,
Dedigin toz halinedki falafelden ben de alip, yaptim bir kac kez. Ama sanirim onlarin icerigi benim denedigim tariften biraz daha farkliydi. Kuru bakla ve daha baska baharatlar vardi herhalde.

 
At 22/1/06 09:39, Blogger yemekvebiz ...

Bende bu falafeli bu kitaya gelince tadanlardanim, bizim damak tadimiza uygun, ben severek yiyorum, hatta Nazan'in yazdigi gibi firinda denedim bir kere sonrasinda kizartmasinda karar kildim bende.
Yogurtlu soslu pek hos ve leziz gorunuyor, eline saglik.
Zeynep

 
At 22/1/06 10:43, Blogger ceren ...

Merhaba Pitircik,
Falafeli ilk defa senden duyuyorum Pitircik ve cok ilgimi cekti.Lezzetli birsey eminim ki.Bunu mutlaka deneyecegim.Ellerine saglik...

 
At 22/1/06 19:00, Blogger Pitircik ...

Zeynep, falafel gercekten de bizim damak zevkimize hitap ediyor. Ben de ilk kez kendim yapmayi denedim guzel oldu gercekten.

Cerencim,
Kizartma oldugu icin biraz cekinerek yaptim ben de ama gercekten lezzetli oluyor, tavsiye ederim.

 
At 23/1/06 10:18, Anonymous Obur Kedi ...

Turk mutfaginda oldugu gibi Ortadogu mutfaginda da et cok buyuk bir yer tutuyor. O nedenle Ortadogu mutfagini iceren herhangi bir lokantaya giden vejeteryanlarin yiyebilecegi nadir yemeklerden birisi falafel.

Ilk yedigimde cok kuru gelmisti ve begenmemistim ama sonrakilerde sos ile cok guzel olmustu. Sarimsakli yogurt sosu burada servis edilen soslardan cok daha hafif olmustur eminim ki.

Ellerine saglik Pitircik.

 
At 24/1/06 11:04, Blogger mine ...

Pıtırcık, bugün denedim falafeli ama hafif olması açısından fırında yaptım. Sosla beraber öyle lezzetliydi ki hemen bitiverdi. Teşekkürler...

 
At 24/1/06 16:49, Blogger Pitircik ...

Afiyet olsun ve ellerine saglik, Minecim. Ben de firinda yapmayi deneyecegim, merak ettim nasil oluyor?
Sevgiler...

 
At 28/1/06 18:18, Anonymous Özgül ...

Bizim buralardada cok yaygin ve severek yiyiyoruz. Simdiye kadar kendim denememistim. Ellerinize saglik muhakkak deniyecegim, tesekkürler tarif icin.
Sevgilerimle

 
At 29/1/06 23:28, Blogger Pitircik ...

Simdiden ellerine saglik, Ozgul!
Sevgiler...

 
At 4/2/06 11:08, Blogger Hülya YILMAZ ...

Merhaba,
ben bunu felafel olarak biliyorum. Ben de Filistinli bir arkadaşımdan öğrendim ve sık sık yapıyorum. Ama yapış şeklimiz farklı. Nohut haşlanmıyor ve özel bir aparat yardımı ile kızartılıyor. Sayfamda (arşivimde) var.
Bizde çok seviliyor. Ekmek arası, domates ve soğanla da çok iyi gidiyor.
Eline sağlık.

 
At 6/2/06 16:13, Blogger Pitircik ...

Merhaba Hulya,
Tarifi aldigim kitapta ve bir cok yerde bu kofteyi falafel olarak gordum. Senin tarifin de orjinalmis. Paylastigin icin tesekkurler.
Sevgiler

 
At 19/2/06 09:20, Anonymous Adsız ...

Sevgili Pıtırcık,felafeli önceden yemiş tadını cok sevmiştim.Tarifinizi denedim ama sonuç rezaletti.Köftelerin hepsi yağın içine dağıldı.Yağlı bir bulamaç oldu.Acaba nerde hata yaptım? Un veya yumurta mı ekleseydim.Tekrar deneyeceğim.Sevgiler.K.IŞIK

 
At 19/2/06 23:06, Blogger Pitircik ...

Sevgili K.Isik,
Ben bu tarifi aynen kullanarak resimde gordugunuz kivamda kofteler elde edebildim. Benim elde ettigim kofte hamuru hafif nemli ve sıkı bir hamurdu. Kofteleri tavada cok az yag kullanarak kizartmayi (sadece tavanin dibini kaplayacak fakat kofteler yuzmeyecek), dediginiz gibi kofte hamurunu hazirlarken yumurta kirmayi ya da nohut miktarini arttirmayi deneyebilirsiniz. Sonuctan beni de haberdar ederseniz cok memnun olurum.
Sevgiler...

 
At 17/2/17 16:50, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Zeytinyağlı Kereviz


Kerevizi çok seviyorum. Yılbaşı gecesi, anneciğim süper bir zeytinyağlı kereviz yapmıştı, tadına bakmadan önce sitemiz için fotoğrafını çekmiştim. Annemden tarifleri burada yavaş yavaş yayınlayacağım. Zeytinyağlı kerevizle başlıyoruz...

Malzemeler
  • 2 adet orta boy kereviz
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet küçük boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Bir tutam tuz

Kerevizleri soyun, enlemesine 4 parçaya bölün. Kerevizin büyüklüğüne göre 3-5 parçaya da ayırabilirsiniz. Soyarken biraz kalın soyun, kararmaması için kerevizleri limonla ovun. Geniş çukur bir tavada, soğanı doğrayıp zeytinyağında kavurun. Havuçları da küçük küçük doğrayıp ilave edin. 1 tatlı kaşığı şekeri de ilave edip, hep beraber kavurmaya devam edin. Kerevizleri de tavaya dizdikten sonra, üstünü kapatıcak kadar kaynamış su ilave ederek kapağını kapatıp pişirin. Bezelye ve patatesi, kereviz ve havuçlar biraz piştikten sonra ilave edin. İçinde çok az su kalıncaya kadar bütün sebzeleri pişirin. Yemeğiniz pişerken içine limon suyu, tuz ve arzu ederseniz portakal suyu koymayı unutmayın.

Servis yaparken, önce kereviz tabağa yerleştirilir daha sonra üzerine diğer sebzeler özenle konulur. En son olarak, kerevizin yeşil yapraklarıyla süslenir. Afiyet olsun...

8 Yorum:

At 22/1/06 13:54, Anonymous Adsız ...

Ben bu kadar şık zeytinyağlı kereviz görmedim.Ellerinize sağlık.
Işık

 
At 22/1/06 14:04, Blogger isil ...

Elifcim,

Annenin ellerine saglik, en kisa zamanda ben de zeytinyagli kerevizi bu sekilde deneyecegim. Nefis gorunuyor.

 
At 22/1/06 18:47, Blogger Pitircik ...

Elifcim, anneciginin eline saglik. Cok lezzetli gorunuyor gercekten. Ben de cok seviyorum kerevizi. Ama sadece bir kere yapabildim. Senin tarifine gore de deneyecegim.

 
At 23/1/06 10:09, Anonymous Obur Kedi ...

Kerevizi ozellikle universite yillarinda iken bol tuketirdik. Bir iki defa zeytinyagli yemegini denemistim ama firinda yaptiklarim gibi olmamisti bir turlu. Bunlar cok guzel gorunuyorlar. Anneciginin tarifini en kisa surede denemeye calisacagim.

 
At 23/1/06 12:37, Blogger Pitircik ...

Obur Kedicim,
Merak ettim firinda kereviz nasil oluyor? Ben hic duymadim sanki:)

 
At 23/1/06 17:58, Anonymous Obur Kedi ...

Pitircik,

Soyulmus kerevizi 15-20 dakika kadar haslayip tepsiye diziyorsun. Uzerine kup seklinde dogranmis sogani, domatesi, biberi ve biraz misir, biraz bezelyeyi koyuyorsun. Cok az zeytin yagi dokup firina suruyorsun. 10 dakika kadar sonra rendelenmis kasar ekleyip kasarlar eriyip kizarincaya kadar pisiriyorsun.

 
At 29/1/06 10:55, Blogger ÇEŞNİ ...

Pıtırcık
eristem köy eriştesi ..aktardan özel alıyorum..çok yakısıyor..

kerevizi portakal suyu ve ayva ile pişirmeyi dene mutlaka...bayılacaksın

aynur

 
At 17/2/17 16:49, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

1.15.2006

BURMA TATLISI

Malzemeler
  • 20 tane baklava yufkası
  • Yarım kilo dövülmüş ceviz
  • 250 gr tereyağ
  • 3 bardak şeker
  • 3,5 bardak su
  • Yarım limonun suyu

Bayram tatlısız geçmez biliyorsunuz. Burma tatlısı da bayramın vazgeçilmezlerindendir bizim evimizde. Sağolsun annecim de beni bu bayram burma tatlısıyla karşıladı, ben de sizlerle tarifini paylaşmak istedim. O kadar lezzetliydi ki gecenin bir vakti kendimi bu tatlıyı yerken buluyordum ve bitti!
1 baklava yufkasına tereyağ ve cevizi serpiştiriyoruz. Baklava çubuğuna yufkayı sarıyoruz ve 2 tarafından yufkayı büzüyoruz, çubuğu da yufkadan çıkartıyoruz. Bu işlemi her yufka için tekrarladıktan sonra burma şekilli yufkalarımızı tepsiye sıra sıra yerleştiriyoruz. Burmaların üzerine arttırdığımız kızgın tereyağını gezdiriyoruz. 200 dereceye ayarladığımız fırında burmaları üzerleri pembeleşinceye kadar kızartıyoruz. Şurubu burmalara hemen dökmek istemezsek daha sonradan üzerine sıcak şurubu gezdirebiliriz.
Şurup: Su ve şekeri karıştırıp kaynatıyoruz. Bir süre kaynattığımız şuruba daha sonra limon suyunu koyup bir süre daha kaynatıyoruz. Kıvamı gelince ateşten alıp 10 dakika kadar beklettikten sonra burmaların üzerine döküyoruz. Afiyet olsun..

11 Yorum:

At 18/1/06 12:35, Blogger Pitircik ...

Minecim, cok guzel ve lezzetli gorunuyor burma tatlisi. Anneciginin eline saglik. Gecen bayrami hatirliyorum da burada beraber senin etimekli tatlin ve Nazan'in baklavasi...Insan bir kus misali. Neyse, bu arada ben baklava sopasi diye bir sey oldugunu bilmiyordum. Kullanisli bir sey olmali:))Maalesef bu sefer tadamiyorum bu tatliyi:( Ama sana afiyet olsun!!
Sevgilerimle...

 
At 18/1/06 12:45, Blogger mine ...

Pıtırcıkcım, benim baklava çubuğu dediğime bakma, ince bir çubuğu kastettim. Geçen bayram da bu bayram da çok güzeldi gerçekten de. İnşallah başka bayramları da paylaşma fırsatımız olur...

 
At 18/1/06 20:15, Blogger Nazan ...

Minecim ellerinize saglik. ben baklavayi hep baklava seklinde keserek yapiyorum. hatirliyorum bir kere oklavaya sararak denemistim ancak galiba oklavam kalin geldi, sekilleri istedigim gibi olmamisti. ince bir cubuk bulunca burarak mutlaka tekrar denicem.

 
At 19/1/06 01:48, Blogger mehmet livvarcin ...

ne güzeldir baklavanın tadı. hele bir de anne elinden çıktıysa. ben seviyorum Türk mutfağını. bence eşi benzeri yok valla

 
At 19/1/06 06:27, Blogger mine ...

Nazancim, burma baklavaya göre daha bir kıtır kıtır oluyor, şeklinden dolayı olduğunu düşünüyorum, umarım yapınca beğenirsin.
Mehmet haklısın Türk mutfağı anne eliyle birleşince ortaya mükemmel yemekler çıkıyor.

 
At 20/1/06 18:56, Blogger Elif ...

Minecim süper görünüyor, anneciğinin ellerine sağlık...

 
At 23/1/06 10:02, Anonymous Obur Kedi ...

Minecigim, gercekten goruntusu cok guzel. Simdi olsa da yesek dedirtiyor insana. Annenin ellerine saglik.

 
At 23/1/06 12:43, Blogger Pitircik ...

Minecim,
Bu tatlinin hamurunu siz mi actiniz, hazir mi?
Sevgiler

 
At 23/1/06 18:06, Blogger mine ...

Obur Kedi ve Elif deneyin bigün, beğeneceğinize eminim. Pıtırcıkcım annem hazır almış yufkayı memleketten.

 
At 18/8/08 09:03, Anonymous Elif ...

Görünce heyecanlandım. Ne de güzel olur anne elinden burma...Karadenizde de bu tatlı pembeleşinceye kadar fırında tutularak yapılır. Ve böyle fırında kalmasının da bir artısı vardır. Bu haliyle kıyır kıyır olduğundan şerbeti çok emmez... Maalesef de bu durum da piyasadaki tatlıcıların işine gelmez. Ne de olsa fırından ne kadar erken tatlı alınırsa o kadar fazla şerbetini emer. Sizlere çok şey borçluyum...Sayenizde yıllar öncesine annemin yaptığı lezzetlere bir yolculuk yaptım. Ama ben de sizlerle ufak bir şey paylaşabilirim sanırım:) Burmayı annenizin yaptığı şekilde yapan İstanbul Göztepe'de Trize adında bir lezzet durağı var. Telefonları da 0216 386 96 72

 
At 17/2/17 16:49, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

1.13.2006

Pratik Bilgiler


Sevgili
Tuhfe mutfaktakiler olarak bize en pratiklerimizi sormuştu. Araya bayramın girmesi, benim taşınma telaşım, mutfaktaki arkadaşların seyahat planları derken ancak şimdi önerilerimizi sizinle paylaşabiliyoruz. Aklımıza gelen küçük öneriler....


Kabartma tozunun veya sodanın aktif olup olmadığını anlamak için hamurunuzu riske atmak yerine önceden 1 kaşık tozu 1 sıcak suya atıp suyun köpürüp köpürmediğine bakarak anlayabiliriz. Eğer köpürürse kullanabiliriz, eğer bir kabarma olmazsa yeni bir kutuya ihtiyacımız var demektir.


Ne kadar parlatmaya çalışsamda mutfak lavabosu, çelik çaydanlık veya tencerelerde kururken su izleri kalır. Bu sorunu daha önce televizyondan öğrendigim iki yol ile çözmeye çalışıyorum;İspirto ile ovalayarak (ben rubbing alköl burda kullanıyorum) veya sirkeye batırılmış sünger ile silerek.

Sevgili Tuhfe güzel koksun diye bulaşık makinesine limon kabukları koyduğundan bahsetmişti. Ben de bulaşık deterjanina 2-3 kaşık sirke ekliyorum. Böylelikle bulaşıklardan yağ daha kolay temizleniyor ve bardaklar daha parlak oluyor ve su lekeleri kalmıyor.

Mutfaktaki öğütücüden hoş olmayan kokular geliyorsa limon veya portakal kabuklarını öğütüp belli bir süre beklettikten sonra suyu acıp akıtıyorum.

Soğanları keserken ağlamamak için doğramaya başlamadan önce 5 dakika buzlu suya veya dondurucuya koyuyorum ve gerçekten işe yarıyor.


Oburkedi nin benimle paylaştığı pratik bilgi önerisi de şöyle:
soğan, sarımsak veya balık doğradıktan sonra ellerimizde kalan kötü kokuları gidermek için ellerimizi çelik bir objeye sürmek (çaydanlik veya çelik tencere gibi…)

Mine ise çaydanlıktaki kireçleri çıkarabilmek için çaydanlığı ilk önce ocakta boş olarak ısıttığını sonra soğuk su koyup biraz bekletip yıkadığını söyledi.

İki küçük pratik önerimde ev dekorasyonu hakkında..

Boya yaptıktan sonra eğer fırçalarınızı tekrar kullanmak istiyorsanız, bir poşete koyup buzlukta saklayabilirsiniz..Bu pratik bilgiyi bir ev dizayn dergisinde okumuştum ve gerçekten çok işime yaradi ve kullandiğim boyası üstünde donmuş fırçaları atmaktan kurtuldum.


Resimdeki objeyi yillar önce yapmıştım.. karanfil batırılarak süslenmis bir portakal : ) İnanin hem mutfağınız çok güzel karanfil kokuyor hem de çok güzel dekorasyon oluyor….


Biz de eğer kabul ederlerse
Hayat
ve
Sibel e sormak istiyoruz.."bizimle en pratiklerinizi paylasir misiniz?"

Herkese sevgiler.....



10 Yorum:

At 16/1/06 04:12, Blogger yemekvebiz ...

Benim favorim karanfil batırılmış Portakal oldu ! Hemen bugün yapacağım. Harika fikir:)

Ellerine saglık, cok guzel bilgiler vermişsin.
Sevgilerimle
Figen

 
At 16/1/06 05:11, Blogger mine ...

Ben soğanlardan çok çekiyorum, nedense diğer insanlara göre aşırı göz yaşı döküyorum! Soğanla ilgili bilgi için teşekkürler..

 
At 16/1/06 13:39, Blogger Pitircik ...

Bilgiler gercekten cok faydali. Ben de bulasik makinesinden lekeli cikan bulasiklardan hic hoslanmam, bilirsin. Sirke koymayi ben de deneyecegim. Bir de karanfil batirilmis portakal uzun sure koku veriyor mu ve ne kadar dayaniyor? Portakal curumuyor mu?
Sevgiler...

 
At 16/1/06 15:18, Blogger Nazan ...

Pitircikcim;
Karanfilli portakal ilk 6 ay yogun karanfil kokusunu veriyor. Daha sonra da elinize aldiginizda hala karanfil kokusunu alabiliyorsunuz. Portakal zamanla curuyup buzuldukce karanfiller daha da sIkIsIyorlar. Arada bosluklar varsa onlar kayboluyor ve daha guzel gorunmeye basliyor.(curuk portakal kokusu kesinlikle duyulmuyor).
Zamanla keskin karanfil kokusu azalzada iginc bir dekor olarak mutfak masasini suslemeye devam edebilir.
NOT:portakal yerine limon da kullanilabilir.

 
At 16/1/06 16:23, Blogger Pitircik ...

Aciklama icin tesekkurler, Nazancim. Karanfilli portakal ya da limonu mutlaka deneyecegim:)

 
At 17/1/06 14:01, Blogger tuhfe ...

Kizlar cok guzel bilgiler paylasmissiniz. Tesekkur ederim hepinize. El kokusu icin metale dokunmak ilginc ve cok kolay yontem gibi geldi,deneyecegim.

Sevgilerle.

 
At 18/1/06 11:57, Blogger hatice ...

caydanliktaki su izleri yok etmek icin yikadiktan sonra hemen kuru bezle kurulamak. ispirto igrenc kokuyor.

 
At 29/1/06 14:17, Blogger DAMLA ...

Ben de şu karanfilli portakala bayıldım, mutlaka deneyeceğim!!...
Teşekkürler...

 
At 22/9/06 19:22, Anonymous Adsız ...

selam..karanfil batırılmış portakal hoş bir fikir eminim kokusu da görüntüsü gibi hoştur yalnız beni düşündüren 6 ay bir portakal dışarda yani dolapta olmadan kaldı ki dolapta bile çürüyor nasıl durabiliyor kurt falan oluşmuyor mu ne bileyim suyu akmıyor mu küf kokmuyor mu ..ya da şöyle olsa portakalın çürüdüğünü farkettiğimizde karanfilleri çıkarıp taze bir portakala taksak ve bu işlemi kış boyu yapsak daha hoş ve sağlıklı olmaz mı?

 
At 17/2/17 16:49, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

1.09.2006

5 Yorum:

At 10/1/06 10:51, Blogger Pitircik ...

Herkesin bayrami kutlu olsun!! Bu guzel bayram guzelliklere vesile olsun...
Sevgiler

 
At 10/1/06 12:37, Blogger tuhfe ...

Sizlerinde bayrami kutlu olsun.

 
At 10/1/06 15:49, Blogger ceren ...

herkesin bayramini en icten dileklerimle kutlarim.Hersey gonlunuzce olsun
Sevgiler...

 
At 12/1/06 12:48, Blogger yemekvebiz ...

gurbette her ne kadar bayram tadini alamadan gunler gecsede,yinede gonlunuzce gecsin kurban bayramimiz.
Ohio'ya selamlar Texas'dan

Zeynep

 
At 17/2/17 16:49, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

1.04.2006

SAKIZLI MUHALLEBİ



Sakızlı muhallebiyi en son Türkiye'de annemin arkadaş toplantılarının birinde tatmıştım. Kremalı tadı üzerindeki çikolatalı sos ile birleşince çok lezzetliydi ve çok hoşuma gitmişti. Ancak daha sonları buralarda damla sakızı bulamayacağımı düşündüğümden tarifini bile almamıştım. Geçenlerde annemden telefonda tarifini aldım ve Türkiye'den gelen damla sakızlarini kullanarak mutfaktakiler grubunun toplantısına sakızlı muhallebiyi denemeye karar verdim.


Malzemeler :
3 kahve fincanı un
1 bardak şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
5 tane damla sakızı
100 gram margarin

Yapılışı:
Un, şeker, yağ, süt ve dövülmüş sakız karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. 20 dakika mikserle çırpılır.

Üzerine Sos:
2 yumurta
3 kaşık koyu kakao
3 kaşık pudra şekeri
50 gram yağ

Malzemenin hepsi mikserle çırpılıp pişirilir ve daha sonra muhallebinin üzerine istenilen şekilde dökülür.

Afiyet olsun...

16 Yorum:

At 4/1/06 12:19, Blogger Pitircik ...

Nazan, gercekten cok guzeldi tadi. Damla sakizi en sevdigim tatlardandir zaten. Uzerinin suslemesi de ayri bir cekicilik katmis muhallebiye. Ellerine saglik!!Verdigin damla sakizlar icin de cok tesekkurler. Damla sakizla yapilabilecek bir cok sey vardi aklimda, sayende onlari da deneyebilecegim.
Buralardan oralara sevgiler:))

 
At 4/1/06 12:42, Blogger mine ...

Eline saglik Nazan, tatlari cok guzeldi.

 
At 4/1/06 13:02, Blogger ceren ...

Merhaba Nazan,
Suslemesi gercekten cok hos eminim ki tadida ayni goruntusu gibi guzeldir.Sakizli muhallabiyi gercekten cok severim.Ellerine saglik.
Sevgiler...

 
At 4/1/06 16:20, Blogger tuhfe ...

Sevgili Nazan sakızlı muhallebin çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

Bizimle " en pratiklerinizi" paylaşır mısınız?

Sevgilerimle.

 
At 4/1/06 17:21, Anonymous Şeyma ...

Nazan ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Tatlılara kullanılan damla sakızını bulmak gerçekten bazen zor olabiliyor. Bulamadığın zaman çiğnediğimiz falım gibi damla sakızlarını da koyabilirsin:)
Sevgiler...

 
At 4/1/06 18:34, Blogger Elif ...

Nazancım seni şimdiden çok özledim. Türkiye dönüşü sanki yine eskisi gibi görüşecekmişiz gibi geliyor bana, oysa ki yanıbaşımdaki güzel komşum gitti:( Sakızlı muhallebin de gerçekten çok lezzetliydi, son verdiklerini de afiyetle yedik:) Ellerine sağlık canım.

 
At 5/1/06 04:00, Blogger Hayat ...

Bugün alacaklarım listesine damla sakızını da ekleyeyim :))
Nazan'cığım ellerine sağlık.

 
At 6/1/06 04:04, Blogger pınar ...

eline sağlık nazan. annem damla sakız yerine bazen falım sakız da kullanıyor. aynı tad oluyor.
sevgiler...

 
At 6/1/06 12:51, Anonymous Obur Kedi ...

Nazancigim, gercekten cok hos bir tadi vardi muhallebilerin.

Ellerine saglik.

 
At 7/1/06 07:47, Blogger Sibel ...

Ne güzel de süslemişsin Nazan! Ellerine sağlık. Sakızlı hiçbirşeye dayanamam ben:) Sakız bulmuşken mutlaka kurabiye de yapmanı tavsiye ederim! Tarifini blogumda bulabilirsin:) Sevgiler!

 
At 7/1/06 19:45, Blogger Nazan ...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

 
At 8/1/06 01:47, Blogger Nazan ...

sevgili Tuhfe;
Mutfaktakiler ascilari tatilden doner donmez "En pratiklerimizi" en yakin zamanda sitemizde sizlerle paylasicaz.

Sevgili Seyma ve Pinar;
Damla sakizi yerine falim sakizi kullanmak gercekten iyi bir fikir.Bizim evde falim sakizi mutlaka bulunur, ben bugune kadar Turkiyeden damla sakizi gelmesini bosuna beklemisim o zaman:)

Sevgili Sibel;
En yakin zamanda sitende yayinladigin sakizli kurabiyeleri denicem..
Herkese sevgiler....

 
At 9/1/06 08:34, Blogger tuhfe ...

Iyi bayramlar.

 
At 9/1/06 14:53, Blogger beyazturna ...

bnMerhaba Nazancim, ellerine saglik harika gorunuyorlar, hele suslemesine bayildim bu konuda cok maharetlisin. Yaptiklarindan her seferinde bizim icin de bir kasik yemeyi unutma.

Sevgiler
tobeesh

 
At 13/1/06 02:09, Blogger ÇEŞNİ ...

pıtırcık canım benim
seinde bayramın kutlu olsun..uzak diyarlarda ah yaaa...:((
öpüyorum seni
aynur

 
At 17/2/17 16:49, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter