Ağlayan Pasta
Sevgili Fatma ablamın tavsiye ettiği bu tarifi ilk kez Obur Kedi ve Elif'in düzenledikleri davet için denemiştim. Hazırlanışı pratik bu lezzetli pasta adından da anlaşıldığı gibi oldukça nemli, adeta ağlıyor:) Sevgili mutfak arkadaşlarım tadını beğenmiş olmalılar ki, bu tarifi ne zaman koyacağımı soruyorlardı. İşte beklenen tarif...
Malzemeler
Kek - 4 yumurta
- 3 kahve fincanı şeker
- 3 kahve fincanı un
- 3 yemek kaşığı süt (hamur için)
- 1 küçük paket kakao
- 1 paket hamur kabartma tozu
- 2.5 bardak soğuk süt (keki nemlendirmek için)
Krema
- 2 poşet toz krema (1 poşet (75 gram) kullandım)
- 1 su bardağı süt
Çikolata Sosu
- 2 kahve fincanı şeker
- 2 çorba kaşığı kakao
- 2 fincan süt
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
Yapılışı
Öncelikle fırınımızı 350(170) dereceye getirip, pastanın kekini pişireceğimiz kalıbı (20cm X20 cm kare borcam kullandım) ısıtıyoruz. Yumurta, şeker ve sütü iyice karıştırıp; un, kakao ve hamur kabartma tozunu ekleyerek pastamızın kek hamurunu hazırlıyoruz. Hamuru fırından aldığımız sıcak kalıbın içine döküp, üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Kekimizi fırından alır almaz üzerine 2.5 su bardağı soğuk süt döküp, soğumaya bırakıyoruz. Ayrı bir tarafta toz kremayı 1 bardak soğuk sütle çırpıyoruz. Çikolata sosunu hazırlayıp, oda sıcaklığına getiriyoruz. Soğuttuğumuz kekin üzerine önce kremayı daha sonra da çikolata sosunu sürüp bir miktar daha buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz.
Afiyet olsun!
Püf Noktası: Fatma ablam kekin daha iyi kabarabilmesi için yumurtaları kullanmadan önce bir miktar fırında ısıtmamı söylemişti. Denedim, gerçekten de pastanın keki çok hoş bir şekilde kabardı. Size de tavsiye ederim:)
Çikolata Soslu Profiterol
Türkiye'deyken evdekileri sürpriz profiterol denemelerimle sevindirirdim. Saatlerce uğraştığım bu güzelim tatlı hemencecik tükenince de çok mutlu olurdum. Ablacığım da yapımı bir hayli zaman alan profiterolun içlerine krema doldurma aşamasındaki sabrımdan dolayı beni her seferinde tebrik ederdi:)Amerika'daki ilk profiterolumu de buradaki arkadaşlarım için yaptım, hep beraber afiyetle yedik. Hamur malzemesi
- 3 yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 100 gram margarin
Krema için
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 kutu heavy cream (ya da 1 paket krem şanti+1 su bardağı süt)
Geniş bir tavada su ve margarini, margarin eriyinceye kadar ısıtın. Kaynamaya başlayınca ateşten alın. Unu yavaş yavaş ilave ederek karıştırın. Pürüzsüz bir karışım elde edince tekrar ateşe alıp biraz pişirin. Hamurun yeterince soğumasını bekledikten sonra yumurtaları birer birer ekleyip iyice karıştırın. Hamuru, sıkma torbası yardımıyla ya da kaşıkla hafifçe yağlanmış fırın tepsisine ceviz büyüklüğünde, en az 2 cm aralıklarla sıkın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Toplar kabarıncaya ve pembeleşinceye kadar fırının kapağını açmamaya özen gösterin, daha sonra çıkarıp soğumaya bırakın.
Kreması için de bir tencerede unu, vanilyayı ve şekeri karıştırın. Daha sonra sütü ilave edin, önceden karıştırdığınız için un ve şekerin, sütün içinde topaklanmadığını göreceksiniz. Karışımı koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ateşten alıp tencerenin kapağını kapatın, soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra, daha önceden mikserle çırpıp hazırladığınız "heavy cream"i ya da krem şantiyi ilave edip karıştırın.
Hamur toplarının içini enjektör yardımıyla kremayla doldurabildiğiniz gibi, daha kolay bir yöntem isterseniz keskin bir bıçakla enine ikiye kesip aralarına krema koymayı deneyebilirsiniz. Sonra da servis tabağına dizip üzerlerine çikolata sosu gezdirin. Servis yapmadan önce buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
Çikolata soslu profiterolunuz hazır. Afiyet olsun...
Kahvaltı Keyfi
Sevgili Nihan geçen haftalarda kahvaltı için beni sobelemişti. Kahvaltı deyince aklıma özenle hazırlanmış, bol çeşitli ve çok keyif aldığım hafta sonu kahvaltıları geliyor. Yukarıdaki fotoğraf da böyle bir kahvaltıdan…Sorulara gelince:
Normal bir günde nasıl kahvaltı yapıyorsun?
Hafta içi günler hep koşuşturmayla başlayıp, devam ettiği için maalesef kahvaltı da çok hızlı oluyor. Genellikle sütlü mısır gevreği ya da bir muz yiyerek güne başlıyorum ve mutlaka sallama çayımı içiyorum. Güne çok uyumadan başlamış isem sabah kendime gelebilmek için mutlaka kahve içerim. Hafta sonu nasıl kahvaltı yapıyorsun?
Mükellef bir sofra kurmaya çalışırım. Vaktim varsa poğaça, çatal gibi özel şeyler hazırlarım. Kahvaltı sonrası masa başı sohbetlerine bayılırım. Hafta sonu kahvaltıları genellikle uzun olur bu nedenle. Ne zaman kahvaltı yaparsın?
Haftaiçi 9-9:30 gibi, haftasonları ise ne zaman uyanırsam :) Belirli aile gelenekleriyle veya inanışlarıyla büyüdün mü, bunlar neler?
Özellikle tatil günlerinde ettiğimiz kahvaltılar tüm aile bireylerinin toplandığı ve çok zevk aldığım öğünler olmuştur. Beslenme çantanı düşündüğünde neler hatırlıyorsun?
Anneciğimin hazırladığı sandviçler , meyve dilimleri ve de yemeğimi yerken sırama serdiğim çiçekli, kumaş peçetelerimi hatırlıyorum.Senin için lüks bir kahvaltı nedir?
Şu an yurtdışında yaşadığım için Türkiye'de yiyebileceğim ama burada bulamadığım şeyleri içeren bir kahvaltı oldukça lüks. Kahvaltıda simit ve kaymak yiyebilmeyi çok özledim.
Nasıl, nerede ve ne zaman kahvaltı etmek istersin?Uykumu alarak uyandığım, kafamı meşgul eden düşüncelerden uzak bir günde evimde ya da dışarıda hoş bir mekanda, eşimle ve sevdiğim insanlarla beraber, bol çeşitli bir kahvaltı edebilmek çok hoşuma gider.Hayatında hatırladığın özel kahvaltı var mı, onu özel kılan nedir?
Son üç yıldır Türkiye'de sevdiklerimle beraber ettiğim her kahvaltı benim için çok özel. Eşimle paylaştığım ilk kahvaltıyı unutamam tabii ki...
Kahvaltı masanda eksik olmamasını istediğin şey nedir?
Tabii ki sıcacık bir çay, beyaz peynir ve ekmek.Kahvaltı konusunda söylemek istediğin başka şey var mı?
Güzel bir kahvaltı sayabileceğim küçük mutlulukların başında gelir.Bloğundan bize kahvaltı için tarifler önerebilir misin?
Nazan'ın acuka tarifini özellikle haftasonu kahvaltıları için önerebilirim. Ben kahvaltıda zaman zaman meyva suyu özelikle de portakal suyu içerim. Sofra dergisinden bulduğum, tarçınlı portakal suyunu denedim geçenlerde, çok hoşuma gitti. Bu tarifi hem kahvaltı için hem de özellikle sıcak yaz günleri için serinletici bir içecek olarak önerebilirim.
Tarçınlı Portakal Suyu
Malzemeler:
- 6 adet portakal
- 1 adet greyfurt
- 1 adet limon
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 adet çubuk tarçın
- isteğe göre üzerine serpmek için toz tarçın
- isteğe göre 9-10 adet buz
Yapılışı:
Portakal, limon ve greyfurtun kabuklarını soyup, blendırdan geçirerek pudra şekeri ile karıştırıyoruz. Ayrı bir tarafta çubuk tarçını 1 su bardağı su ile kaynatıyoruz. Soğutup, hazırladığımız meyva suyuna karıştırıyoruz. İsteğe göre buz ekleyip kahvaltı keyfimizde afiyetle içiyoruz.
Kahvaltı keyfimi paylaşmak için beni sobeleyen Nihan'a tekrar teşekkür edip, sevgili Çeşni, Dilek ve Pınar'ı sobeliyorum.
UN KURABİYESİ
Un kurabiyesi küçüklüğümüzden beri yapılan klasik kurabiyelerin başında gelir. Geçen akşam yaptım ama ben resim çekinceye kadar tabakta sadece 2 tane kalmış :) Son kalan kurabiyelerin resimlerini çektikten sonra onlar da çayın yanında afiyetle yendiler.
Malzemeler:
1 büyük sana,
250 gram(veya 2 stick margarin)
3 çorba kaşığı pudra şekeri
aldığı kadar un
Bütün malzemeler karıştırılır ve kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilinceye kadar un
eklenir ve yoğurulur. Hamur tezgahın üzerinde merdane yardımı ile bir parmak kalınlığında açılır ve baklava şeklinde kesilir. Daha önceden kızdırılmış fırına verilir ve 20-25 dakika kurabiyeler altın sarısı rengine dönünceye kadar pişirilir. Kurabiyeler çok çabuk kahverengiye döndüğü için pişirme esnasında biraz dikkat edilmesi gerekiyor. Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra pudra şekerine batırılarak servis yapılır.
Arkadaşım bana un kurabiyesinin pastanedekiler gibi olması için margarini yakmamı önermişti. Denemiştim çok da güzel olmuştu. Ancak ben bu yöntemin pek sağlıklı olmadığını düşündüğüm
için kullanmayı tercih etmedim.
Herkese tatlı tadında şeker gibi günler :)
Şu final haftasını başarıyla atlatmamız dileklerimle...
Mercimekli Köfte
Geçen sene kışın Türkiye'ye ilk gidişimde, 4 ay boyunca doğru düzgün yemek yapmadığımı öğrenen annem sağlıklı beslenemediğimi düşünüp bayağı üzülmüştü. Zaten sonraki günlerde de basit yemek tariflerini bir deftere yazmaya başladı. Mercimekli köfte onlardan biri... Bugüne kadar "asistente" olan ben, anneciğimin isteği üzerine artık kendi adımı kullanıyorum. Bilginize sunulur:)Malzemeler- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 5 su bardağı su
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yeşil soğan
- Maydanoz
- Tuz, kara biber, yeni bahar, pul biber, kimyon
Bir tencerede mercimek, su ile beraber pişirilir. Mercimek pişip suyunu tamamen çektikten sonra köftelik bulgur ve tuz ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Başka bir kapta, soğan zeytinyağında kavrulur. İçine domates salçası, biber salçası ve isteğe göre miktarı değişen baharatlar eklenir. Daha sonra, yeşil soğan ve maydanoz küçük küçük doğranır, mercimek-bulgur karışımına eklenir. Hazırlanan soğanlı salçalı sos da karışıma eklendikten sonra yoğurulup sıkım yapılır. Afiyet olsun.
Çiçek Kurabiyeler
Bu yoğun sınav haftasında ben maalesef yeni bir tarif deneyemediğim gibi daha önce yaptıklarımı da henüz editleyememiştim. Sağolsun Özlemin geçenlerde gönderdiği bu güzel kurabiye tarifi imdadıma yetişti :) ve sizinle de paylaşmaya karar verdim. Teşekkürler Özlemcim, ellerine sağlık..A. Özlemden...
Malzemeler:
125gr tereyağı
1 yumurta
1 toz vanilya şeker
1 çay kaşığı sıvı vanilya esansı
1/2 bardak pudra şekeri
2 çeşit gıda boyası (ben sarı ve mavi kullandım)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un
Un ile kabartma tozunu karıştırdım. Sonra un ve gıda boyaları hariç tüm malzemeleri harmanlayıp unu yedirmeye başladım. Hamurun kulak memesi yumuşaklığında olmasına özen gösterdim. Bu kıvama gelince ikiye ayırıp gıda boyalarını yedirdim ve merdane yardımı ile açıp şekil vermeye başladım.
Çiçek şekli kalıbını "dollar store" dan bulmuştum ama başka kalıplar da olur. Üzerlerine top top yaptığım hamur parçalarını sonradan ekledim. Ve parmağımla içine bastırdım. 350F'ta 20 dk kadar veya hafif pembeleşinceye kadar pişirdim. Çayın yanında buram buram vanilya kokan nefis bir kurabiye oldu.
Herkese sevgiler ve afiyet olsun.
Çatal
Bir çok arkadaş gibi ben de simit yemeyi çok özledim. Bildiğim kadarıyla Amerika’da büyük ve Türklerin daha fazla sayıda yaşadığı bazı şehirlerde simit yapabilen fırınlar var. Ancak bulunduğumuz yerde maalesef böyle bir şansımız yok. Bu özlemimi giderebilmek için simit tarifi ararken çatal simit tarifine* rastladım. :) Yapımı çok kolay ve az sayıda malzeme ile yapılan bu tarife, aradığım simit tadını mahlep katıyor herhalde...
Malzemeler:
- 125 gram margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1-2 çay kaşığı mahlep
- 1 paket kabartma tozu
- Yeterince un
- Çörek otu ya da susam
- Üzeri için 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
Yağ, şeker, tuz ve sütü bir kapta iyice karıştırıyoruz. Mahlep, kabartma tozu ve yeteri kadar unu bu karışıma ekleyerek, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu 10-15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra bu hamurdan küçük parçalar alıp, yuvarlayarak 10-15 santim uzunluğunda çubuklar elde ediyoruz. Elde ettiğimiz çubukları uçlarından bastırıyoruz, yağlanmış tepsimize koyup, üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Susam ya da çörek otu serpiyoruz. 160 (325) derecedeki önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Pazar günü kahvaltımızda, sıcacık çayında yanında afiyetle yiyiyoruz. :)
* Tarif Ergun Köknar'ın ''Ortadirek Mutfağı'' kitabından.
27 Yorum:
Harika bir pasta. Ben de yapmayı düşünüyorum. Sormak istediğim çikolata sosu için verilen süt miktarı kahve finacnı mı yoksa neskahve fincanı ile mi ölçeceğiz?
Ellerine sağlık Pitircık ağlayan pastan çok güzel gözüküyor bir daki sefere bende yaparken püf noktanın göz önüne alarak yapacağım önerin için çok teşekkürler bende sizi beklerim siteme sevgiler...
Pıtırcık ya süper bir pasta şu ağlayan pasta:))) Herkese tavsiye ederim ama pıtırcık kadar lezzetli yapabilir misiniz bilemem. Türkiye'den sevgiler saygılar efendim...
Pıtırcık pasta gözalıcı görünüyor! Şahane bir dilim, fena halde de iştah açıcı:) Ellerine sağlık!
Minecim,
Begenmene cok sevindim.Senin icin gitmedem mutlaka bir kez daha yapacagim:)
Cikolata sosu icin ben irice bir Turk kahvesi fincani kullandim. Neskahve fincani kullanirsak sosumuz oldukca sivi olabilir.Yorumunuz icin tesekkurler!
Merhaba Bengisu,
Begenmene cok sevindim. Ben de senin sayfana bakiyorum. Cok guzel tarifler veriyorsun, biliyorum:) Sevgiler...
Elifcim,
Sen de denersen bu pastayi, eminim harika yaparsin. Turkiye'ye sevgiler. Evdekilere selamlar!!
Sibel,
Elimde olsa da bir dilim gonderebilsem bu pastadan...
Sevgiler
Merhaba Ipek,
Arada siz de yapin bir kacamak ve bu pastayi anneciginizin ellerinden mutlaka tadin derim.
Sevgili Pıtırcık, sayfayı ilk açtığımda seramik sanatçısının sergilenmek üzre hazırlamış olduğu bir tasarım gibi geldi pastan. o kadar güzzel görünüyor ki anlatamam. Sanat eseri gibi. Ellerine sağlık.
Merhaba Pıtırcık,
Ellerıne saglık muhtesem gorunuyor.Bende aglayan pastaya benzeyen bı tarıf bulmustum yapmayı dusunuyordum ama senıınkını deneyecegım daha cok begendım.Gercekten denenmeye deger bır pasta:)
Sevgıler...
Piticik, cok guzel ve hafif bir tatliydi. Ellerine saglik. Insan diger pastalarda oldugu gibi yedikten sonra ir agirlik hissi yasamiyor.
Merhaba Pıtırcık,
Uzun bir aradan sonra tekrar sizerle olmak güzel ellerine sağlık pasta harika olmuş. Denenencek tarifler arasına aldım.
Sevgiler.
Sevgili Tuhfe, Ceren, Obur Kedicik ve Nihan,
Guzel yorumlariniz icin cok tesekkurler. Ben de sizin sitelerinizi zevkle takip ediyorum. Yeni tariflerinizi heyecanla bekliyorum.
Bu arada maharet sadece ben de degil. Pasta cok hos resimlendi. Bu guzel fotografi ceken sevgili Nazan'a da cok tesekkurler!!
Sevgiler....
Sevgili Pitircik ellerine saglik..Tasinma telasi derken en favori tarifine yorum yazmaya geciktim :) Cok lezzetliydi..
Merhaba dün tarifinizi gördüm ve bugün hemen yaptım. Çok güzeldi gelip gidip yiyorum. hatta bloguma da sizin pastanın adını taşıyan bir yazı yazdım, linkinizi verdim yazımda.kek çok güzel kabardı ve kalıba sığmadı. anlamadığım bir nokta vardı. keki ıslattıktan sonra sosları keki kalıptan çıkarıp mı dökecektik, kalıbın içindeyken mi diye ama kek kalıba sığmayınca zaten çıkarmak zorunda kaldım.bundan sonra sık sık yapacağım bir tarif daha oldu. ellerinize sağlık. bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Merhaba Burcu,
Guzel yorumun icin cok tesekkurler. Sitemizi ziyaret etmene ve hatta bu tarifi denemeneme cok sevindim. Ben keki kaliptan cikarmadan sut dokuyorum. Borcamda yaptigim icin dilimlemek de zor olmuyor. Ellerine saglik!!
Sevgiler...
pasta çok güzel gözüküyor.Ellerine sağlık.Sevgiler Fatma
merhaba arkadaslar cok guzel bir tarife benziyor bende denemek istiyorum ama cikolata sosunu nasil yapacam onu anlamadim sadece malzemeri karistiracakmiyim yoksa herhangi bir kaynatma islemi varmi... ????
Çok güzel bir pasta.yediğim pastalar arasında en iyi diyebilirim. sana çok teşekkür ediyorum.(^_^)
CAKE PATIENT
çokkk süper bir pasta bu pasta tarifini ekleyene teşekkürlerimim sunarım
selam arkadaşlar
bu pasta süper. bu pastayı ekleyene tşk ederim
pastayı denedim ama ortası bir türlü pişmek bilmedi borcama koymadım birde 170 derece fırına ön ısıtma yapmadan koydum sebep bunlar olabilirmi ayrıca diğer tariflerinizide denedim teşekkürler elinize sağlık
pastanı okur okumaz hmn alışverişe koştum yapmak için malzemeleri aldım hmn yapıyorum çikolata sosun harika oldu ellerine saglık pıtırcık
pastayı annem yaptı süper oldu valla.. bayıldık.. yaz günü buzdolabından çıkartıp dondurma gibi yemesi çok lezzetli..hepinizin ellerine sağlık :))
bende yaptım ama ıgrenc olduu sankı tarıfde bı hata vardı=( bayada ugrasmıstımmmm
ayyuce pastada bir hata yok benim bildiğim ağlayan pastada bundan ama ben hazır çikolata sosu kullanıyorum daha iyi oluyor..muhtemelen senin yapışından kaynaklı bir hata..tepsi ve fırın ısısı çok önemli...
herseyi anladım yumurtayı fırına atmayı anlamadım:((((
bu ne ya harika ne diyeceyimi bilemiyorum tarifini merak ediyordum pıtırcık sana çok teşekkür ederim. hergün yapıyorum.
Sakın yapmayın. Gerçekten ağlıyor ama üzüntüden. Bir türlü pişmedi. Dışı pişerken içi sıvı kaldı. Kısacası felaket
Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları
Yorum Gönder
<< Ana Sayfa