<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

12.28.2005

Ağlayan Pasta


Sevgili Fatma ablamın tavsiye ettiği bu tarifi ilk kez Obur Kedi ve Elif'in düzenledikleri davet için denemiştim. Hazırlanışı pratik bu lezzetli pasta adından da anlaşıldığı gibi oldukça nemli, adeta ağlıyor:) Sevgili mutfak arkadaşlarım tadını beğenmiş olmalılar ki, bu tarifi ne zaman koyacağımı soruyorlardı. İşte beklenen tarif...

Malzemeler

Kek

  • 4 yumurta
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 3 kahve fincanı un
  • 3 yemek kaşığı süt (hamur için)
  • 1 küçük paket kakao
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 2.5 bardak soğuk süt (keki nemlendirmek için)

Krema

  • 2 poşet toz krema (1 poşet (75 gram) kullandım)
  • 1 su bardağı süt

Çikolata Sosu

  • 2 kahve fincanı şeker
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 fincan süt
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası

Yapılışı

Öncelikle fırınımızı 350(170) dereceye getirip, pastanın kekini pişireceğimiz kalıbı (20cm X20 cm kare borcam kullandım) ısıtıyoruz. Yumurta, şeker ve sütü iyice karıştırıp; un, kakao ve hamur kabartma tozunu ekleyerek pastamızın kek hamurunu hazırlıyoruz. Hamuru fırından aldığımız sıcak kalıbın içine döküp, üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Kekimizi fırından alır almaz üzerine 2.5 su bardağı soğuk süt döküp, soğumaya bırakıyoruz. Ayrı bir tarafta toz kremayı 1 bardak soğuk sütle çırpıyoruz. Çikolata sosunu hazırlayıp, oda sıcaklığına getiriyoruz. Soğuttuğumuz kekin üzerine önce kremayı daha sonra da çikolata sosunu sürüp bir miktar daha buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz.

Afiyet olsun!

Püf Noktası: Fatma ablam kekin daha iyi kabarabilmesi için yumurtaları kullanmadan önce bir miktar fırında ısıtmamı söylemişti. Denedim, gerçekten de pastanın keki çok hoş bir şekilde kabardı. Size de tavsiye ederim:)

27 Yorum:

At 28/12/05 03:55, Anonymous Adsız ...

Harika bir pasta. Ben de yapmayı düşünüyorum. Sormak istediğim çikolata sosu için verilen süt miktarı kahve finacnı mı yoksa neskahve fincanı ile mi ölçeceğiz?

 
At 28/12/05 04:54, Blogger Bengisu ...

Ellerine sağlık Pitircık ağlayan pastan çok güzel gözüküyor bir daki sefere bende yaparken püf noktanın göz önüne alarak yapacağım önerin için çok teşekkürler bende sizi beklerim siteme sevgiler...

 
At 28/12/05 08:01, Blogger Elif ...

Pıtırcık ya süper bir pasta şu ağlayan pasta:))) Herkese tavsiye ederim ama pıtırcık kadar lezzetli yapabilir misiniz bilemem. Türkiye'den sevgiler saygılar efendim...

 
At 28/12/05 08:28, Blogger Sibel ...

Pıtırcık pasta gözalıcı görünüyor! Şahane bir dilim, fena halde de iştah açıcı:) Ellerine sağlık!

 
At 28/12/05 11:33, Blogger Pitircik ...

Minecim,
Begenmene cok sevindim.Senin icin gitmedem mutlaka bir kez daha yapacagim:)

Cikolata sosu icin ben irice bir Turk kahvesi fincani kullandim. Neskahve fincani kullanirsak sosumuz oldukca sivi olabilir.Yorumunuz icin tesekkurler!

Merhaba Bengisu,
Begenmene cok sevindim. Ben de senin sayfana bakiyorum. Cok guzel tarifler veriyorsun, biliyorum:) Sevgiler...

Elifcim,
Sen de denersen bu pastayi, eminim harika yaparsin. Turkiye'ye sevgiler. Evdekilere selamlar!!

Sibel,
Elimde olsa da bir dilim gonderebilsem bu pastadan...
Sevgiler

Merhaba Ipek,
Arada siz de yapin bir kacamak ve bu pastayi anneciginizin ellerinden mutlaka tadin derim.

 
At 28/12/05 14:42, Blogger Tuhfe ...

Sevgili Pıtırcık, sayfayı ilk açtığımda seramik sanatçısının sergilenmek üzre hazırlamış olduğu bir tasarım gibi geldi pastan. o kadar güzzel görünüyor ki anlatamam. Sanat eseri gibi. Ellerine sağlık.

 
At 28/12/05 15:00, Blogger ceren ...

Merhaba Pıtırcık,
Ellerıne saglık muhtesem gorunuyor.Bende aglayan pastaya benzeyen bı tarıf bulmustum yapmayı dusunuyordum ama senıınkını deneyecegım daha cok begendım.Gercekten denenmeye deger bır pasta:)
Sevgıler...

 
At 28/12/05 16:42, Anonymous Adsız ...

Piticik, cok guzel ve hafif bir tatliydi. Ellerine saglik. Insan diger pastalarda oldugu gibi yedikten sonra ir agirlik hissi yasamiyor.

 
At 29/12/05 02:31, Blogger nihan ...

Merhaba Pıtırcık,
Uzun bir aradan sonra tekrar sizerle olmak güzel ellerine sağlık pasta harika olmuş. Denenencek tarifler arasına aldım.
Sevgiler.

 
At 31/12/05 05:07, Blogger Pitircik ...

Sevgili Tuhfe, Ceren, Obur Kedicik ve Nihan,
Guzel yorumlariniz icin cok tesekkurler. Ben de sizin sitelerinizi zevkle takip ediyorum. Yeni tariflerinizi heyecanla bekliyorum.
Bu arada maharet sadece ben de degil. Pasta cok hos resimlendi. Bu guzel fotografi ceken sevgili Nazan'a da cok tesekkurler!!
Sevgiler....

 
At 1/1/06 10:57, Blogger Nazan ...

Sevgili Pitircik ellerine saglik..Tasinma telasi derken en favori tarifine yorum yazmaya geciktim :) Cok lezzetliydi..

 
At 5/1/06 14:09, Blogger Burcu - Mutfak Camı ...

Merhaba dün tarifinizi gördüm ve bugün hemen yaptım. Çok güzeldi gelip gidip yiyorum. hatta bloguma da sizin pastanın adını taşıyan bir yazı yazdım, linkinizi verdim yazımda.kek çok güzel kabardı ve kalıba sığmadı. anlamadığım bir nokta vardı. keki ıslattıktan sonra sosları keki kalıptan çıkarıp mı dökecektik, kalıbın içindeyken mi diye ama kek kalıba sığmayınca zaten çıkarmak zorunda kaldım.bundan sonra sık sık yapacağım bir tarif daha oldu. ellerinize sağlık. bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.

 
At 5/1/06 15:01, Blogger Pitircik ...

Merhaba Burcu,
Guzel yorumun icin cok tesekkurler. Sitemizi ziyaret etmene ve hatta bu tarifi denemeneme cok sevindim. Ben keki kaliptan cikarmadan sut dokuyorum. Borcamda yaptigim icin dilimlemek de zor olmuyor. Ellerine saglik!!
Sevgiler...

 
At 7/1/06 09:43, Anonymous Adsız ...

pasta çok güzel gözüküyor.Ellerine sağlık.Sevgiler Fatma

 
At 12/8/06 10:36, Anonymous Adsız ...

merhaba arkadaslar cok guzel bir tarife benziyor bende denemek istiyorum ama cikolata sosunu nasil yapacam onu anlamadim sadece malzemeri karistiracakmiyim yoksa herhangi bir kaynatma islemi varmi... ????

 
At 7/6/07 03:17, Anonymous Adsız ...

Çok güzel bir pasta.yediğim pastalar arasında en iyi diyebilirim. sana çok teşekkür ediyorum.(^_^)

 
At 10/6/07 04:48, Anonymous Adsız ...

CAKE PATIENT
çokkk süper bir pasta bu pasta tarifini ekleyene teşekkürlerimim sunarım

 
At 10/6/07 08:34, Anonymous Adsız ...

selam arkadaşlar
bu pasta süper. bu pastayı ekleyene tşk ederim

 
At 16/1/08 17:38, Anonymous Adsız ...

pastayı denedim ama ortası bir türlü pişmek bilmedi borcama koymadım birde 170 derece fırına ön ısıtma yapmadan koydum sebep bunlar olabilirmi ayrıca diğer tariflerinizide denedim teşekkürler elinize sağlık

 
At 27/3/08 11:57, Blogger yaren ...

pastanı okur okumaz hmn alışverişe koştum yapmak için malzemeleri aldım hmn yapıyorum çikolata sosun harika oldu ellerine saglık pıtırcık

 
At 8/7/08 05:46, Anonymous Adsız ...

pastayı annem yaptı süper oldu valla.. bayıldık.. yaz günü buzdolabından çıkartıp dondurma gibi yemesi çok lezzetli..hepinizin ellerine sağlık :))

 
At 6/9/08 09:56, Anonymous Adsız ...

bende yaptım ama ıgrenc olduu sankı tarıfde bı hata vardı=( bayada ugrasmıstımmmm

 
At 14/11/08 08:20, Anonymous Adsız ...

ayyuce pastada bir hata yok benim bildiğim ağlayan pastada bundan ama ben hazır çikolata sosu kullanıyorum daha iyi oluyor..muhtemelen senin yapışından kaynaklı bir hata..tepsi ve fırın ısısı çok önemli...

 
At 9/2/09 17:43, Anonymous Adsız ...

herseyi anladım yumurtayı fırına atmayı anlamadım:((((

 
At 2/5/09 13:44, Blogger Unknown ...

bu ne ya harika ne diyeceyimi bilemiyorum tarifini merak ediyordum pıtırcık sana çok teşekkür ederim. hergün yapıyorum.

 
At 30/8/14 16:04, Anonymous Adsız ...

Sakın yapmayın. Gerçekten ağlıyor ama üzüntüden. Bir türlü pişmedi. Dışı pişerken içi sıvı kaldı. Kısacası felaket

 
At 17/2/17 16:40, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

12.19.2005

Çikolata Soslu Profiterol


Türkiye'deyken evdekileri sürpriz profiterol denemelerimle sevindirirdim. Saatlerce uğraştığım bu güzelim tatlı hemencecik tükenince de çok mutlu olurdum. Ablacığım da yapımı bir hayli zaman alan profiterolun içlerine krema doldurma aşamasındaki sabrımdan dolayı beni her seferinde tebrik ederdi:)

Amerika'daki ilk profiterolumu de buradaki arkadaşlarım için yaptım, hep beraber afiyetle yedik.

Hamur malzemesi
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 100 gram margarin

Krema için

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 kutu heavy cream (ya da 1 paket krem şanti+1 su bardağı süt)

Geniş bir tavada su ve margarini, margarin eriyinceye kadar ısıtın. Kaynamaya başlayınca ateşten alın. Unu yavaş yavaş ilave ederek karıştırın. Pürüzsüz bir karışım elde edince tekrar ateşe alıp biraz pişirin. Hamurun yeterince soğumasını bekledikten sonra yumurtaları birer birer ekleyip iyice karıştırın. Hamuru, sıkma torbası yardımıyla ya da kaşıkla hafifçe yağlanmış fırın tepsisine ceviz büyüklüğünde, en az 2 cm aralıklarla sıkın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Toplar kabarıncaya ve pembeleşinceye kadar fırının kapağını açmamaya özen gösterin, daha sonra çıkarıp soğumaya bırakın.

Kreması için de bir tencerede unu, vanilyayı ve şekeri karıştırın. Daha sonra sütü ilave edin, önceden karıştırdığınız için un ve şekerin, sütün içinde topaklanmadığını göreceksiniz. Karışımı koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ateşten alıp tencerenin kapağını kapatın, soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra, daha önceden mikserle çırpıp hazırladığınız "heavy cream"i ya da krem şantiyi ilave edip karıştırın.

Hamur toplarının içini enjektör yardımıyla kremayla doldurabildiğiniz gibi, daha kolay bir yöntem isterseniz keskin bir bıçakla enine ikiye kesip aralarına krema koymayı deneyebilirsiniz. Sonra da servis tabağına dizip üzerlerine çikolata sosu gezdirin. Servis yapmadan önce buzdolabında dinlendirebilirsiniz.

Çikolata soslu profiterolunuz hazır. Afiyet olsun...

12 Yorum:

At 20/12/05 21:54, Blogger Nazan ...

Elifcim ellerine saglik. Lezzetleri de goruntuleri kadar guzeldi.
Profiterol yapmanin gercekten zahmetli oldugunu ve beceri gerektirdigini biliyorum. Ozellikle hamur toplari. bir defa denemistim :) ve firinin kapagini cok acip kapatmis olacam yapisip kalmislar ve kabarmamislardi:( .

 
At 21/12/05 06:46, Anonymous Adsız ...

Ellerine sağlık.eminim çok güzel olmuştur.
Profiterol dayanılmaz bir lezzet zaten.

 
At 21/12/05 07:59, Blogger Elif ...

Nazan,
Marifet hamur toplarini yapmakta zaten:)gerisi hikaye...

Mine,
Bence sen pastanede yemege devam et canim, cidden evde ugrasmaya degmez:)

Serinmavi,
Sana katiliyorum karsikoyulmaz bir lezzet su profiterol:)) yedikce yemek istiyorum, kendimi kontrol edemiyorum.

 
At 21/12/05 18:31, Blogger Pitircik ...

Ellerine saglik, Elifcim. Gerceketen cok lezzetli olmuslardi. Biz de hazir krema doldurulmus toplari alip, uzerine cikolota sosu dokup profiterol yapdik diye seviniyorduk:)Dedigin gibi marifet hamuru yapmaktaymis...Gerisi hikaye:))

 
At 22/12/05 04:38, Blogger Burcu Özdoğan ...

Sevgili Elif ellerine sağlık gerçekten yapmı zormuş bu yüzden ben daha hiç yapamadım:) nefis görünüyor
sevgiler

 
At 22/12/05 10:22, Anonymous Adsız ...

canim sen ne kadar becerikliymissin de degerlendirememisiz bunu...ah ah yanarim o yillar bi profiterol yemeden gecip gitti :(

 
At 22/12/05 14:59, Blogger Elif ...

Isilcim cok haklisin. Sana soz veriyorum, beni ziyarete buralara gelirsen gecen yillari telafi etmeye calisicam:)

 
At 22/12/05 16:08, Anonymous Adsız ...

Elifcigim, ellerine saglik. Suana kadar 4-5 defa denedim ve sadece ikisinde tutturabildim. Toplarin kabarmasini saglamak gercekten onemli.

Bu arada zor olusuna aslinda biraz seviniyorum. Boyle guzel tatlilarin yapilis da kolay olsa halimiz harap :)

 
At 22/12/05 16:50, Blogger ceren ...

ellerine saglik inanilmaz guzel gorunuyor.Deniyecegim eminim lezzetide ayni goruntusu gibidir.
Sevgiler

 
At 4/4/07 12:27, Anonymous Adsız ...

profiterol tarifini arayan biri olarak çikolata sosu olmayan bir profiterol tarifi sizinkini gördüm.ben en iyisi iyi bir tarif aramaya devam ediim..herkes çikolata sosunu siziler gibi ezbere bilmiyo nede olsa:))

 
At 2/5/09 14:20, Blogger Unknown ...

profiterol harika bazı arkadaşlar tartışa dursun genellikle sevilen 1 şey tatlılar arasında en sevdiğim diyebilirim

 
At 17/2/17 16:39, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

12.18.2005

Kahvaltı Keyfi


Sevgili Nihan geçen haftalarda kahvaltı için beni sobelemişti. Kahvaltı deyince aklıma özenle hazırlanmış, bol çeşitli ve çok keyif aldığım hafta sonu kahvaltıları geliyor. Yukarıdaki fotoğraf da böyle bir kahvaltıdan…

Sorulara gelince:

Normal bir günde nasıl kahvaltı yapıyorsun?
Hafta içi günler hep koşuşturmayla başlayıp, devam ettiği için maalesef kahvaltı da çok hızlı oluyor. Genellikle sütlü mısır gevreği ya da bir muz yiyerek güne başlıyorum ve mutlaka sallama çayımı içiyorum. Güne çok uyumadan başlamış isem sabah kendime gelebilmek için mutlaka kahve içerim.

Hafta sonu nasıl kahvaltı yapıyorsun?
Mükellef bir sofra kurmaya çalışırım. Vaktim varsa poğaça, çatal gibi özel şeyler hazırlarım. Kahvaltı sonrası masa başı sohbetlerine bayılırım. Hafta sonu kahvaltıları genellikle uzun olur bu nedenle.
Ne zaman kahvaltı yaparsın?
Haftaiçi 9-9:30 gibi, haftasonları ise ne zaman uyanırsam :)
Belirli aile gelenekleriyle veya inanışlarıyla büyüdün mü, bunlar neler?
Özellikle tatil günlerinde ettiğimiz kahvaltılar tüm aile bireylerinin toplandığı ve çok zevk aldığım öğünler olmuştur.

Beslenme çantanı düşündüğünde neler hatırlıyorsun?
Anneciğimin hazırladığı sandviçler , meyve dilimleri ve de yemeğimi yerken sırama serdiğim çiçekli, kumaş peçetelerimi hatırlıyorum.
Senin için lüks bir kahvaltı nedir?
Şu an yurtdışında yaşadığım için Türkiye'de yiyebileceğim ama burada bulamadığım şeyleri içeren bir kahvaltı oldukça lüks. Kahvaltıda simit ve kaymak yiyebilmeyi çok özledim.
Nasıl, nerede ve ne zaman kahvaltı etmek istersin?
Uykumu alarak uyandığım, kafamı meşgul eden düşüncelerden uzak bir günde evimde ya da dışarıda hoş bir mekanda, eşimle ve sevdiğim insanlarla beraber, bol çeşitli bir kahvaltı edebilmek çok hoşuma gider.
Hayatında hatırladığın özel kahvaltı var mı, onu özel kılan nedir?
Son üç yıldır Türkiye'de sevdiklerimle beraber ettiğim her kahvaltı benim için çok özel. Eşimle paylaştığım ilk kahvaltıyı unutamam tabii ki...
Kahvaltı masanda eksik olmamasını istediğin şey nedir?
Tabii ki sıcacık bir çay, beyaz peynir ve ekmek.
Kahvaltı konusunda söylemek istediğin başka şey var mı?
Güzel bir kahvaltı sayabileceğim küçük mutlulukların başında gelir.
Bloğundan bize kahvaltı için tarifler önerebilir misin?
Nazan'ın acuka tarifini özellikle haftasonu kahvaltıları için önerebilirim. Ben kahvaltıda zaman zaman meyva suyu özelikle de portakal suyu içerim. Sofra dergisinden bulduğum, tarçınlı portakal suyunu denedim geçenlerde, çok hoşuma gitti. Bu tarifi hem kahvaltı için hem de özellikle sıcak yaz günleri için serinletici bir içecek olarak önerebilirim.

Tarçınlı Portakal Suyu

Malzemeler:

  • 6 adet portakal
  • 1 adet greyfurt
  • 1 adet limon
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet çubuk tarçın
  • isteğe göre üzerine serpmek için toz tarçın
  • isteğe göre 9-10 adet buz

Yapılışı:

Portakal, limon ve greyfurtun kabuklarını soyup, blendırdan geçirerek pudra şekeri ile karıştırıyoruz. Ayrı bir tarafta çubuk tarçını 1 su bardağı su ile kaynatıyoruz. Soğutup, hazırladığımız meyva suyuna karıştırıyoruz. İsteğe göre buz ekleyip kahvaltı keyfimizde afiyetle içiyoruz.

Kahvaltı keyfimi paylaşmak için beni sobeleyen Nihan'a tekrar teşekkür edip, sevgili Çeşni, Dilek ve Pınar'ı sobeliyorum.





11 Yorum:

At 19/12/05 08:09, Blogger pınar ...

pıtırcık ben de birisi beni kahvaltı için sobelese keşke diyordum:) ilk fırsatta seve seve yazarım.

 
At 19/12/05 08:20, Blogger Tuhfe ...

Insaallah bir gun simit yiyebiliriz!
Kahvaltilarindan nese ve bereket eksik olmasin.

Sevgiler.

 
At 19/12/05 08:40, Blogger Elif ...

Pıtırcık, cevaplarının hepsi birbirinden güzel. Gerçekten çok hoşuma gitti. Kahvaltı sofrana da bayıldım, "sıradan" bir pazar kahvaltısı mı bu acaba?:))
Ellerine sağlık...

 
At 19/12/05 13:04, Blogger ÇEŞNİ ...

Ay gene mi sobelendim...:))) canımsın tabiki yanıtlarım..sen iste yeterki..ay insallah sizleride tanırım bir gün...mucuk mucuk öptüm seni pitircik:))

 
At 19/12/05 19:00, Blogger Nazan ...

merhaba Pitircik;
cok guzel yazmissin gercekten. Insan sevdikleriyle ayni masada olunca, bir kuru simit bile baldan tatli geliyor. bir de guzel guzel yemeklerle donatildiysa, sohbetin tadina doyulmuyor. Sizdeki pazar kahvaltilarimizi hic unutmam. her zaman cok zevkle hazirlanmis bir masa, cesit cesit lezzetli hamur isleri ve tabiki ev sahiplerinin sicak konukseverligiyle cok guzel gecmistir. Ellerine ve yazin icin kalemine saglik :)

 
At 21/12/05 00:49, Anonymous Adsız ...

Kahvaltı sofrası harika görünüyor... Zevkle hazırlanmış olduğu belli... Tarçınlı portakal suyunu da denedim hemen, mayhoş ve çok serinletici :)

 
At 21/12/05 13:11, Anonymous Adsız ...

Biricik sevgili esim pitircik :) Hani hayatta hicbir seye degisilmeyecek anlar vardir ya, iste seninle beraber ettigimiz her kahvalti benim icin o degerde... Haftasonu kahvaltilarinin benim icin vazgecilmezi sen ve senin tadina doyulmaz sohbetin...

 
At 21/12/05 14:41, Blogger ceren ...

Merhaba Pitircik,
Cok guzel bir kahvalti hazirlamissiniz.Bende tarcini ve portakal suyunu cok severim ve tarcinli portakla suyu hic aklima gelmemisti lezzetli bir tat olucagini dusundum ve denedim cok lezzetliydi.Tariflerinin devamini bekliyorum.
Sevgiler...

 
At 22/12/05 08:42, Blogger nihan ...

Merhaba Pıtırcık,
Halen hayecanlı olduğum için siteleri dolaşmaya yeni yeni başladım. Ne güzel bir kahvaltı sofrası bu böyle ellerine sağlık.
Ve bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim.
Sevgiler.

 
At 23/12/05 14:25, Blogger Pitircik ...

Minecim ve Nazancim,
Beraber ettigimiz kahvaltilara guzellik katan asil sizin hos sohbetlerinizdi...

Elifcim,
Seni de en kisa zamanda bir pazar kahvaltisina bekliyorum!

Sevgili Pinar,
Ben de senin kahvalti keyfini zevkle okuyacagim. Blogunu takip ediyorum.
Sevgiler

Sevgili Tuhfe,
Guzel dileklerin icin tesekkurler. Ben kaymak da yemek istiyorum kahvaltida soyle Afyon kaymagi...:))
Sevgiler

Aynur Ablacim,
Masallah bu ne hiz? Sorulari hemen cevplamissin blogunda. Gercekten zevkle okudum. Uzakdogu'da ekzotik meyvalardan olusan bir kahvalti gercekten cok hos olabilir:))Uzaklardan ben de sevgilerimi yolluyorum!!

Sevgili Ceren ve Nihan,
Ben de sizin kahvaltiniza konuk oldum ve cok hosuma gitti. Kahvalti konusunda bir cok ortak yonumuz varmis. Bloglarinizi heyecanla takip ediyorum!

Anonymous,
Tarcinli portakal suyunu denemene ve begenmene cok sevindim:)

 
At 17/2/17 16:39, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

12.12.2005

UN KURABİYESİ

Un kurabiyesi küçüklüğümüzden beri yapılan klasik kurabiyelerin başında gelir. Geçen akşam yaptım ama ben resim çekinceye kadar tabakta sadece 2 tane kalmış :) Son kalan kurabiyelerin resimlerini çektikten sonra onlar da çayın yanında afiyetle yendiler.

Malzemeler:
1 büyük sana,
250 gram(veya 2 stick margarin)
3 çorba kaşığı pudra şekeri
aldığı kadar un

Bütün malzemeler karıştırılır ve kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilinceye kadar un
eklenir ve yoğurulur. Hamur tezgahın üzerinde merdane yardımı ile bir parmak kalınlığında açılır ve baklava şeklinde kesilir. Daha önceden kızdırılmış fırına verilir ve 20-25 dakika kurabiyeler altın sarısı rengine dönünceye kadar pişirilir. Kurabiyeler çok çabuk kahverengiye döndüğü için pişirme esnasında biraz dikkat edilmesi gerekiyor. Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra pudra şekerine batırılarak servis yapılır.

Arkadaşım bana un kurabiyesinin pastanedekiler gibi olması için margarini yakmamı önermişti. Denemiştim çok da güzel olmuştu. Ancak ben bu yöntemin pek sağlıklı olmadığını düşündüğüm
için kullanmayı tercih etmedim.

Herkese tatlı tadında şeker gibi günler :)
Şu final haftasını başarıyla atlatmamız dileklerimle...

13 Yorum:

At 12/12/05 14:30, Blogger ÇEŞNİ ...

pıtırcık
canım benim...benim kızımda amerikada
ny.da part time mba yaptı...3 ay önce bir amerikalı ile evlendi..simdi ny albany'de yasıyor..yakın olsanız da görüsseydiniz keske...
ay ne güzel kızlar yaaa:))) seni seviyorum pıtırcık
aynur

 
At 12/12/05 18:31, Blogger Elif ...

Nazancim, un kurabiyesini cok severim. Ne guzel gecen gece kapimiz calindi yine, mis gibi un kurabiyeleri geldi:) Ellerine saglik...

 
At 12/12/05 23:54, Blogger Pitircik ...

Ellerine saglik, Nazan. Benim de aklimdan geciyordu un kurabiyesi yapmak. Daha once yagi yakilarak yapilani tatmistim. Dedigin gibi sagliksiz ama cok guzeldi tadi. Seninkiler de Turkiye'de pastaneden aldiklarimiza benzemis.Ben de tatmak isterdim:( Bu arada, tarifte anlayamadigim bir sey var.Bir buyuk sana ya da 2 stick margarin mi demek istedin?
Sevgiler...

 
At 13/12/05 02:37, Blogger Burcu Özdoğan ...

Sevgili Nazan ellerine sağlık nefis görünüyor kurbişler:)

 
At 13/12/05 11:29, Blogger Nazan ...

herkese merhaba ve tessekurler.
Pitircikcim,
250 grm margarin, buraya gore yaklasik 2 stick margarin ediyor.
Sen uzulme, insallah tekrar yaparim gitmeden senin icin de, oldukca kolay zaten..:)

 
At 15/12/05 15:28, Blogger pınar ...

nazan valla güzel tesadüf. blog için yazdığım ama henüz bloga eklemediğim iki tarif mercimek köftesi ve un kurabiyesiydi. siz ikisini de arka arkaya blogunuza yazdınız:)
eline sağlık.

 
At 15/12/05 15:59, Blogger Nazan ...

tesekkurler Pinar.
Pitircik;
Senin aglayan kek tarifini bekliyoruz :)

 
At 16/12/05 01:54, Blogger Oya Kayacan ...

Sizin oralarda margarin "cızzzz" değil mi peki? Tereyağla olsa, hem de mis gibi olur.

 
At 16/12/05 10:25, Blogger Nazan ...

merhaba Oya Abla;
Aslinda o an elimin altinda ne varsa ben onu kullaniyorum.Bazilari tereyag kokusunu agar bulabilir diye tarifime ben margarin ekledim. cizzz durumuna gelince:)Burada, bazi urunlerin ustunde belli isaretler ve harfler oldugu surece rahatlikla tuketebiliniyor.

 
At 21/12/05 02:21, Anonymous Adsız ...

gelinlerin en güzel ve akılısına merhaba kurduğunuz yemek sitesinden dolayı seni ve arkadaşlarını kutluyorum tebrik ediyorum inşallah ileride kitap olarak bizlere sunarsınız yemeklerinizden denedikçe yorum larımı yazarım seni çok seven tenasüp annen

 
At 22/12/05 10:00, Blogger Nazan ...

Guzel sozleriniz icin cok tesekkurler annecim. Sizlerin yaptigi yemeklerin yaninda aslinda bizimkilerin sozu olmaz ama biz de yavas yavas zaman buldukca mutfaga girerek ogreniyoruz. Yazin balkonda beraber yaptigimiz guzel kahvaltilar,sizin kahvalti icin yaptiginiz sicacik hamur isleri ve tatli sohbetler hala aklimda. En yakin zamanda sizleri evimde ve mutfagimda agarlamak dilegiyle sevgiler ve saygilar..

 
At 26/12/05 05:02, Anonymous Adsız ...

nazanım güzel gelinim .misafirim gelicek sizin yemek sitenize girdim kolay vedayanıklı olan senin un kurabiyenin tarifini aldım ve kurabiyelerinden yaptım çok lezetli oldu kavonoza koydum kenara çektim hazırda bekliyorlar misafirlerim yesin diye.sevgiyle öpüyorum tenasüp annen

 
At 17/2/17 16:39, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

12.08.2005

Mercimekli Köfte


Geçen sene kışın Türkiye'ye ilk gidişimde, 4 ay boyunca doğru düzgün yemek yapmadığımı öğrenen annem sağlıklı beslenemediğimi düşünüp bayağı üzülmüştü. Zaten sonraki günlerde de basit yemek tariflerini bir deftere yazmaya başladı. Mercimekli köfte onlardan biri... Bugüne kadar "asistente" olan ben, anneciğimin isteği üzerine artık kendi adımı kullanıyorum. Bilginize sunulur:)

Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 5 su bardağı su
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yeşil soğan
  • Maydanoz
  • Tuz, kara biber, yeni bahar, pul biber, kimyon

Bir tencerede mercimek, su ile beraber pişirilir. Mercimek pişip suyunu tamamen çektikten sonra köftelik bulgur ve tuz ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Başka bir kapta, soğan zeytinyağında kavrulur. İçine domates salçası, biber salçası ve isteğe göre miktarı değişen baharatlar eklenir. Daha sonra, yeşil soğan ve maydanoz küçük küçük doğranır, mercimek-bulgur karışımına eklenir. Hazırlanan soğanlı salçalı sos da karışıma eklendikten sonra yoğurulup sıkım yapılır. Afiyet olsun.

13 Yorum:

At 9/12/05 02:26, Anonymous Adsız ...

canim ellerine saglik, nefis gorunuyor.

isil

 
At 9/12/05 08:43, Blogger Tuhfe ...

Kızlar ne pişirmişler bugün bir bakayım dedim, bakmaz olaydım karnım da aç değil ama! mercimekli köfte olunca ister istemez insanın canı çekiyor. Ellerinize sağlık.

 
At 9/12/05 11:46, Blogger Pitircik ...

Ellerine saglik, Elif. Ben de mercimek koftesini soganlari yagda kavurarak yaparim. Ayri bir tat katiyor. Bunlar her halde davetinizde tatdigimiz kofteler. Tatlari da cok hostu, ucer beser yedim valla:))

 
At 9/12/05 12:55, Blogger Nazan ...

Elifcim ellerine saglik..cok lezzetliydiler..ben gitmeden benim icin yine yaparsin di mi? :(

 
At 9/12/05 13:23, Blogger Tijen ...

dün de bize komsudan mercimekli köfte geldi iyi mi? annem dogum yapti diye üst komsuya tatli götürmüstü, bizim tabak bos gelmedi. sonra bir baktim, baska bir bizim tabakta zeytinyagli lahana sarmasi gelmez mi? dün aksam mutluluk aksami oldu yani!
eline saglik!!
tijen

 
At 9/12/05 14:22, Blogger Elif ...

Herkese cok tesekkurler. Nazancim sen merak etme, mercimekli kofteleri yapar getiririm sana, sonra da afiyetle yeriz:))

 
At 9/12/05 14:27, Blogger Elif ...

Sevgili takim arkadaslarim Nazan, pitircik, Mine ve oburkedi:
Sizlere buradan soylemek istedim. Siteden daha yeni haberi olan annecigim hepinizi ayri ayri tebrik ediyor, sitemizi de cok begenmis. Daha yorum yazmayi kesfedememis oldugu icin onun yerine ben yazmak istedim. Sevgiyle kalin...

 
At 9/12/05 17:51, Blogger Hülya YILMAZ ...

Sayfanızı yeni keşfettim. Çok sevimli, sıcak. Tebrikler kızlar...

 
At 10/12/05 06:49, Blogger pınar ...

elif mercimek köftesine ben de bayılırım. aslında bu tarifi yazmıştım ama ne zamandır ekleyemedim bloga. tabi benim de annemin tarifi:)

 
At 12/12/05 00:51, Blogger ÇEŞNİ ...

Pıtırcık
canım benim masallah bu ne hamaratlık..ellerine sağlık yani simdi olsada mercimek köftesi yesem dedim içimden:)) kuru fasulye ben patates salatasına da piyazada koyuyorum hardalı ..ama hardalın keskinliğine dikkat et..ona göre ayarlarsın ölçüyü ..çok güzel bir damat tadı oluyor..bu arada bana hala öğretmedin su sayfana resim nasıl koyuyorsun..:((

 
At 12/12/05 02:08, Blogger nihan ...

Elifçim pazar günü misafirlerim için mercimekli köftenden yaptım gerçekten çok beğenildi. Ellerine sağlık. Herkese tavsiye ederim.
Sevgiler.

 
At 12/12/05 18:37, Blogger Elif ...

Nihan, misafirlerin icin denemene cok sevindim. Ankara'ya ve Bilkent'e sevgiler:)

 
At 17/2/17 16:39, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

12.05.2005

Çiçek Kurabiyeler


Bu yoğun sınav haftasında ben maalesef yeni bir tarif deneyemediğim gibi daha önce yaptıklarımı da henüz editleyememiştim. Sağolsun Özlemin geçenlerde gönderdiği bu güzel kurabiye tarifi imdadıma yetişti :) ve sizinle de paylaşmaya karar verdim.
Teşekkürler Özlemcim, ellerine sağlık..

A. Özlemden...

Malzemeler:

125gr tereyağı
1 yumurta
1 toz vanilya şeker
1 çay kaşığı sıvı vanilya esansı
1/2 bardak pudra şekeri
2 çeşit gıda boyası (ben sarı ve mavi kullandım)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un

Un ile kabartma tozunu karıştırdım. Sonra un ve gıda boyaları hariç tüm malzemeleri harmanlayıp unu yedirmeye başladım. Hamurun kulak memesi yumuşaklığında olmasına özen gösterdim. Bu kıvama gelince ikiye ayırıp gıda boyalarını yedirdim ve merdane yardımı ile açıp şekil vermeye başladım.

Çiçek şekli kalıbını "dollar store" dan bulmuştum ama başka kalıplar da olur. Üzerlerine top top yaptığım hamur parçalarını sonradan ekledim. Ve parmağımla içine bastırdım. 350F'ta 20 dk kadar veya hafif pembeleşinceye kadar pişirdim. Çayın yanında buram buram vanilya kokan nefis bir kurabiye oldu.


Herkese sevgiler ve afiyet olsun.

9 Yorum:

At 5/12/05 10:49, Blogger Pitircik ...

Ozlem,
Ellerine saglik!! Kurabiyeler harika gozukuyor. Tatlari da cok hostur, eminim. Guzel tariflerinin devamini bekliyoruz:)

Nazancim,
Sana da cok tesekkurler! Bu yogun sinav gunlerinde vakit ayirip bu tarifi siteye koymussun:) Tekrar kolay gelsin!!!

 
At 6/12/05 00:54, Blogger ÇEŞNİ ...

Canım Benim
Bana kilo aldırmak için elinizden geleni yapıyorsunuz yani:)) ellerine kollarına sağlık
öpüyorum kocaman
aynur

 
At 6/12/05 02:53, Blogger Burcu Özdoğan ...

Ne güzel kurabiyeler bunlar ellerinize sağlık bayıldım:)

 
At 6/12/05 19:17, Blogger Elif ...

Ozlem'in ellerine saglik diyor, cicek kurabiyelerinden yapmak icin mutfaga dogru suzuluyorum:pp

 
At 7/12/05 08:16, Anonymous Adsız ...

Hepinize merhabalar,
Oncelikle kurabiye tarifini sizlerle paylasmama vesile oldugu icin kardesim Nazan'a cok tesekkur ediyorum.
Arkadaslarimdan aldigim tariflerin en guzel yani, tarifi uygulamaya koydugumda onlarla yasadigim anilarin da canlanivermesi. Bu nedenle tarif paylasmayi cok seviyorum.
Umarim tanismak ta nasib olur.
Sevgiler

 
At 7/12/05 14:12, Blogger ÇEŞNİ ...

Pıtırcık canım
yaparım sanada askolsun :)) öpüldün aynur abla

 
At 7/12/05 18:45, Anonymous Adsız ...

Canim istedi guzelim cicek kurabiyeleri gorunce. Yaninda cay/kahve, bir de guzel bir kitap oldu mu hmmmm. Denemeliyim. Elinize saglik.

Devrim
www.mutfaktadevrim.com

 
At 28/10/07 13:36, Blogger sonbahars ...

Acikcasi ilk gordugum bir tarifi denemekte her zaman cok tereddüt ederim. Mutfaktada cok basarili oldugum soylenemez. Ama tarifin kolayligindan olsa gerek bir sevkle denedim. Cicek kaliplar yerine baska kalip kullandim ve gida boyasi da kullanmadim ama umdugumun uzerinde guzel ve lezzetli oldular. Cok tesekkurler

 
At 17/2/17 16:39, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

12.01.2005

Çatal

Bir çok arkadaş gibi ben de simit yemeyi çok özledim. Bildiğim kadarıyla Amerika’da büyük ve Türklerin daha fazla sayıda yaşadığı bazı şehirlerde simit yapabilen fırınlar var. Ancak bulunduğumuz yerde maalesef böyle bir şansımız yok. Bu özlemimi giderebilmek için simit tarifi ararken çatal simit tarifine* rastladım. :) Yapımı çok kolay ve az sayıda malzeme ile yapılan bu tarife, aradığım simit tadını mahlep katıyor herhalde...

Malzemeler:

  • 125 gram margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1-2 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yeterince un
  • Çörek otu ya da susam
  • Üzeri için 1 yumurta sarısı

Yapılışı:

Yağ, şeker, tuz ve sütü bir kapta iyice karıştırıyoruz. Mahlep, kabartma tozu ve yeteri kadar unu bu karışıma ekleyerek, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu 10-15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra bu hamurdan küçük parçalar alıp, yuvarlayarak 10-15 santim uzunluğunda çubuklar elde ediyoruz. Elde ettiğimiz çubukları uçlarından bastırıyoruz, yağlanmış tepsimize koyup, üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Susam ya da çörek otu serpiyoruz
. 160 (325) derecedeki önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Pazar günü kahvaltımızda, sıcacık çayında yanında afiyetle yiyiyoruz. :)

* Tarif Ergun Köknar'ın ''Ortadirek Mutfağı'' kitabından.

15 Yorum:

At 1/12/05 08:44, Blogger Sibel ...

Pıtırcık, aynı kitaptan bu tarifi denemiştim ben de, çok beğenilmişti. Güzel bir çatal tarifi gerçekten, senin de ellerine sağlık! Herkese tavsiye ediyorum:)

 
At 1/12/05 08:51, Blogger pınar ...

pıtırcık çatalı çok duayrdım ama hiç yemedim. artık tarifini de bildiğime göre önümde bir engel kalmadı:)
margarin erimiş mi oda sıcaklığında mı?
eline sağlık.

 
At 1/12/05 09:54, Blogger Pitircik ...

Sibel,
Hatirlarsan sen de pazar kahvaltisi icin patatesli pocanin tarifini vermistin ve pazar kahvaltisinin ne kadar ozel oldugunu belirtmistin. Ben de bole ozel bir kahvalti icin denedim catallari. Begendigine cok sevindim:)

Pinar,
Yagi eritiyoruz. Bu tarif gercekten cok kolay.Bir de dedigim gibi mahlep ayri bir tat katiyor. Umarim en kisa zamanda denersin. Yorumun icin cok tesekkurler:)

 
At 1/12/05 13:28, Blogger Pitircik ...

Evet, Minecim tadi kandil simitine cok benziyor. Dene bir goreceksin:)

 
At 1/12/05 14:37, Blogger Elif ...

Ben de cok severim catali. Pastanelerde satilanlar gibi olmus anladigim kadariyla, soyle agizda eriyen cinsten:)
Ellerine saglik pitircik, gercekten cok guzel gorunuyorlar.

 
At 1/12/05 18:04, Blogger Pitircik ...

Asistenticim, dedigin gibi agizda eriyenlerden olabilmesi icin biraz da sirke katmamiz gerekiyormus:).

 
At 1/12/05 20:17, Blogger Nazan ...

cayin yanina nasil da guzel olur simdi catal ve simit. Istanbuldayken annemle cay keyiflerimizin en vazgecilmez ikilisiydi.ellerine saglik Pitircik, size geldigimizde bize yine yaparsin di mi? :)

 
At 2/12/05 08:56, Anonymous Adsız ...

Pitircik ellerine saglik hemen eksik malzemelerimi alip yapayim. Kizimla beraber afiyetle yiyelim.
sevgiler

 
At 2/12/05 08:57, Anonymous Adsız ...

catallari gorunce kendimi kaybedip isim yazmayi unuttum

 
At 2/12/05 11:06, Blogger Pitircik ...

Nazancim,
Bize ilk gelisinizde catallari hazir bil:)

Tobeesh,
Simdiden afiyet olsun. Tatli kizini op bizim icin:)

 
At 4/12/05 23:51, Blogger ÇEŞNİ ...

Pıtırcık
iyiki görmüssün sitemi sayende bende seni tanıma fırsatına eristim..tek kelimeyle çok güzel bir mutfağa sahipsin canım benim..Seni sık sık ziyaret edeceğim emin ol...öpüyorum..

 
At 5/12/05 10:40, Blogger Pitircik ...

Tesekkurler, Cesnicim:)

Bu mutfak 5 arkadasin bir urunu...Yorumlarini gormek bizi cok mutlu edecek! Bundan sonra biz de sana misafir olacagiz:)

Sevgiler!!!

 
At 5/12/05 14:31, Blogger nihan ...

Merhaba Pıtırcık,
Bu çatallar aynen pastanedekiler gibi. Ellerine sağlık.
Sevgiler.

 
At 8/12/05 06:44, Blogger nihan ...

Merhaba Pıtırcık,
Seni kahvaltıyla ilgili anket için sobeledim. Vaktin varsa katılırsan sevinirim.
Sevgiler.

 
At 8/12/05 11:05, Blogger Pitircik ...

Nihnacim,
En kisa zamanda anketi cevaplandiracagim.
Sevgiler...

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter