(SOSLU) KAKAOLU KEK
Uzun zamandır, yeni şeyler denemek aşkıyla internetten bulduğum tariflere dalmış ve anneciğimin benim için yazdığı tarif defterini bir kenarda unutmuştum. Geçenlerde sabah kahvaltısına gelecek arkadaşlara çayın yanında tatlı ne hazırlayabilirim diye düşünürken küçük defterimde bu kakaolu kek tarifini gördüm ve hemen denedim. Bol kuru üzümlü ve cevizli ne de güzel oluyormuş....
Malzemeler :
3 adet yumurta
2 su bardağı un
5 kaşık kakao
1 paket vanilya
250 gram margarin
1 kabartma tozu
1 su bardağı süt
1 bardak iri dövülmüş ceviz
1/2 badak kuru üzüm
Erimiş margarin, şeker, kakao ve ılık sütü derin bir kapta mikserle çırparız. Bu karışımdan 1 bardak alıp kenara ayırırız. Kalan karışıma un, kabartma tozu, vanilya ve yumurtaları ilave ederiz. Mikserle çırptıktan sonra una bulanmış üzümü ve cevizleri de karışıma ekleriz ve kek kalıbına boşaltırız. Orta ateşte 40-50 dakika pişiririz. Kek ılık iken önceden ayırdığımız 1 bardak kakaolu karışımı kekin üzerine dökeriz.Eğer kekin sosunun bol olmasını istiyorsak kakaolu karışıma yarım bardak daha ılık süt ekleyebiliriz.
Soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp servis yaparız.
Afiıyet olsun....
Klorik(Sulu Köfte)
Plot et Confit' in ev sahipliğini yaptığı bu ayki Ye#9 un konusu yöresel yemekler.
Bitlis, yemek kültürünün zengin olduğu illerimizden biridir. Daha önce sitede Bitlis yemeği katıklı dolmanın tarifini sizlerle paylaşmıştım. Ye#9 etkinliğine de Bitlis yöresinden başka bir lezzet olan "Klorik" ile katılıyorum. Bu etkinlik sayesinde aylardır bilgisayarımda bekleyen teyzeciğimin pişirdiği kloriğin resmi sizlerle buluşuyor. Tarif de herzaman ki gibi yine anneciğimden geliyor.
Malzemeler
Kıymayı tuz ile biraz yoğurun, daha sonra bulgur ilave edin. Azar azar su ilavesiyle yoğurmaya devam edin. Yoğrulma iyi olmazsa köfteler pişerken dağılır. Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar alın. Avuç içinizi hafif ıslatıp, hamurla minik minik fındık kadar yuvarlak kofteler yapın. Hazırladığınız yuvarlak köfteleri bir tarafta bekletin.
Bir tencerede küçük küçük doğranmış kuru soğanı sıvıyağ ile kavurun. İçine rendelenmiş domates, çok küçük doğranmış sivri biber ve salça ilave edin. Üzerine kaynamış su ilave edip biraz pişirin. Daha sonra hazırladığınız köfteleri ve haşlanmış nohutları da ekleyin. Üzerlerini kapatacak kadar su koyup, köfteler pişinceye kadar kaynatın. Tuzunu ve biberini arzuya göre ilave edin. Yemeğe çok su koymayın, yemeğin çorba gibi olmamasına özen gösterin. Afiyet olsun.
Mahlepli Çörek
Mahlep diye birşey var mı şuan yaşadığım topraklarda inanın bilmiyorum. Türkiye'de olanlar rahatlıkla bulup yapabilirler, mahlep yoksa bu tarifi hiç denemeyin derim ben.
Malzemeler
- 1 paket margarin
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 paket yaşmaya
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı mahlep
- 1 çorba kaşığı çörekotu
- 1 çorba kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alacağı kadar un(yaklaşık 1 kilo)
Bütün malzemeleri karıştırın. Yoğurup yumuşak bir hamur elde edin. Sıcak bir yerde kapalı bir ortamda hamuru bir saat bekletin. Hamur mayalanıp kabardığında küçük parçalar alıp şekil verin. Üzerlerine yumurta sürüp, susam serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-30 dakika pişirin. Afiyet olsun.
YAŞ PASTA (TİRAMİSU)
Tiramisu aslında kedi diliyle yapılır ancak doğumgünü sebebiyle katlı olsa daha güzel görünür diye düşündüğümden pandispanya kek ile yapmak istedim. Malum kalabalık olacağımızdan iki tane pandispanya kek pişirdim ve ikisini de ikiye bölüp sadece 3 katını kullandım ve arasına 2 porsiyon hazırladığım muhallabiyi ekledim. Meyve yerine kek aralarına neskafe serptim.
Tiramisu Muhallebisi için1 kutu labne peyniri (veya cream cheese)
1/2 litre süt
3 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
Şeker sütün içinde eritilir ve una yavaş yavaş eklenir, muhallebi gibi pişirilir. Muhallebi ocaktan alındıktan sonra içine peynir konup mikserle çırpılır.
Pandispanya Kek için5 yumurta
1 + 1/2 bardak un
1 + 1/2 bardak şeker
1 paket vanilya
Yumurtaların akları köpük oluncaya kadar mikserin en hızlı devrinde çırpılır. Üzerine yumurtaların sarıları ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülerek sıcak fırına verilir.
Keki ıslatmak için 1 + 1/2 bardak süt
2 tatlı kaşığı neskafe
3 tatlı kaşığı şeker
Pandispanya kek ikiye bölünür ve her katı ıslatılır. Muhallebinin yarısı kekin arasına diğer yarısıda üzerine dökülür. Pastanın en dışını ise krem şantiyle kaplarız.
Afiyet Olsun............
Kadırga Pilavı
Hafta sonu evde, geçen yaz Türkiye'den aldığım Sofra dergisi ilişti gözüme. Saray mutfağından bir çok tarif yayınlanmış aldığım sayıda ama fark etmemişim. Kadırga pilavı da bu tariflerden biri. Türkiye'de çokca gittiğimiz bir et lokantasında bu pilavı ufak güveçlerin içinde etle beraber servis yaparlardı, yemeye doyamazdık. Hem görüntü hem de tat olarak bayılırım ben bu pilava. Tarifi görünce hemen denedim. Tadı hala damağımda, tarifini de yazayım dedim.
Malzemeler (8 kişilik):
- 3 su bardağı pirinç
- 200 gram tereyağı (1/2- 1 çay bardağı ay çiçek yağı kullandım)
- 8 su bardağı su
- 2 çorba kaşığı kuş üzümü
- 2 çorba kaşığı tuzsuz badem
- 4 adet orta boy domates
- Dere otu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Başamel sos için:
- 2 çorba kaşığı margarin (ay çiçek yağı kullandım)
- 2 çorba kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 1 adet yumurta sarısı
- Rendelenmiş kaşar peyniri (istediğiniz kadar)
Yapılışı:
Pirinçlerimizi yarım saat kadar ıslatıp, süzdükten sonra yağda kavuruyoruz. Antep fıstıklarını ve bademi eğer kabukları soyulmamışsa 5 dakika kadar haşlayıp, kabuklarını soyuyoruz. Ayrı bir tencerede 8 bardak suyu kaynatıp domates, antep fıstığı, badem, kuş üzümü, dere otu ve tuzu ekliyoruz. Bu karışımı pirincimize aktarıp, kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekmeye bırakıyoruz. Ben dere otu, badem gibi iç malzemeleri pilavda bolca sevdiğim için yukarıda verilen ölçülerden daha fazla kullandım.
Başamel sos için unu margarin ya da sıvı yağ ile rengi dönene kadar kavurup, sütümüzü ekliyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp, yumurta sarısını ilave ederek ısıya dayanıklı bir kaba koyduğumuz pilavın üzerine döküyoruz. Rendelenmiş kaşar peynirimizi de serpiştirip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarlar eriyip, pilavın üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Kullandığımız malzemelerin pilava kattığı zenginliği görebilmek için yukaridaki ufak resime tıklamanızı tavsiye ederim. :)
Afiyet olsun!
Kaynak: Sofra Dergisi Ağustos 2005- Nuri Özer'den tarifler.
15 Yorum:
Eveeet kakaolu cevizli kek sevenler, bu kek cok guzeldi soyliyim. Nazanciiiim ellerine sagliiik:))
Ellerine saglik, Nazan. Gercekten cok lezzetli gorunuyor. Ben de uzun zamandir kek yapmiyordum. Deneyeyim tarifini:)
uzerine serptiginiz sey ne kakao mu? oyleyse hangi marka kullaniyorsunuz? elinize saglik, sevgiler!
Elifcim; begendigine cok sevindim canim.
Pitircikcim; bence de dene:) Sos ile islatilmis kek daha lezzetli oluyor:)
Bu arada,resimde kekin uzerine serptigim kakaoydu.Ben Turkiyeden aldigim koyu kakao 'Nestle' kullanmistim.
bu kek cok kabarmis gorunuyor, acaba yukardan cektiginiz icin mi resmi anlayamadim? benim keklerim hic kabarmiyor da ayni olcu oysa ki:( kek yapma tricklerini ogrenemedim gitti zaten off...
ya cidden niye kabarmaz kek? kabartma tozu markasi mi etkili oluyor?? yumurta ayni yumurta, un ayni un. olculer de ayni, nedir yani bir cevap verin lutfen??
sevgileeer:)
Merhaba Esra;
Benim bildigim birkac puf noktasi var kekin daha iyi kabarmasi icin;
1:Yumurtalarin 1-2 saat oncesinden buzdolabindan cikarilmasi ve oda sicakliginda bekletilmesi
2: yumurtalarin sarisi ve aki ayrilip, aklarinin mikserle yuksek devirde kopurunceye kadar cirpildiktan sonra diger karisima eklenmesi(ornegin;pandispanya kekin kabartma tozsuz kabarmasinin sebebinin bu oldugunu duymustum)
3: Kekin kuru malzemelerinin (un,kabartma tozu vs..)bir kapta onceden karistirilip diger malzemelere elenerek yavas yavas eklenmesi (Burdaki sabah programi "Martha Steward Show" dan ogrenmistim:))
4:Daha onceden isitilmis firin ve pisirirken ilk 30 dakika firinin kapaginin hic acilmamasi..(ben buna dikkat ettigimde gercekten keklerim her zaman daha cok kabariyor)
5:Biraz da sans sanirim :)
Tabi bazen hepsini birden uygulamak zaman alabiliyor ama unu elekten eleme ve firinin kapagini belli bir sure acmama metodlari gercekten ise yariyor
Sevgili Esra, istersen benim kucuk onerilerimi de bir dene, insallah ise yararlar... Bazen ben de herseyi yapmama ragmen kekim kabarmayabiliyor onun icin sans da onemli bir faktor sanirim :)
Kekin daha iyi kabarabilmesi icin bir oneri de benden: Yumurtalari kirip firinda ya da mikro dalga firinda bir miktar isitabilirsiniz. Ben bu yontemi aglayan pastanin keki icin yapiyorum. Kek cok hos bir sekilde kabariyor:)
Nazaaaaaan,
Naptin ayol, bomba olmus bu belli;) Ellerine saglik, evdeki tatlilar bitsede ben de yapsaaaaaaammm!
Sevgiler!
Nazan ve Pitircik,
Cok cok tesekkurler. Onerilerinizi deneyecegim.
Nazancigim, cikolatali kek, icinde de uzum ve ceviz olunca sahane olmaz da ne olur.
Uzerindeki purda sekeri susu da cok hos duruyor. Cok yaygin olan soslara gore daha da hafif olduguna eminim.
Ellerine saglik.
Ne kadar seker kullanmamiz gerekiyor bu tarifte yazabilirseniz sevinirim.
şimdi fırınımda pişiyor umarım güzel olur yanlız tarifte şekerin miktarı belirtilmemiş bilginize
kakao üzerinde çok güzel görünüyor
Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları
Yorum Gönder
<< Ana Sayfa