<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

4.27.2006

(SOSLU) KAKAOLU KEK

Uzun zamandır, yeni şeyler denemek aşkıyla internetten bulduğum tariflere dalmış ve anneciğimin benim için yazdığı tarif defterini bir kenarda unutmuştum. Geçenlerde sabah kahvaltısına gelecek arkadaşlara çayın yanında tatlı ne hazırlayabilirim diye düşünürken küçük defterimde bu kakaolu kek tarifini gördüm ve hemen denedim. Bol kuru üzümlü ve cevizli ne de güzel oluyormuş....

Malzemeler :
3 adet yumurta
2 su bardağı un
5 kaşık kakao
1 paket vanilya
250 gram margarin
1 kabartma tozu
1 su bardağı süt
1 bardak iri dövülmüş ceviz
1/2 badak kuru üzüm

Erimiş margarin, şeker, kakao ve ılık sütü derin bir kapta mikserle çırparız. Bu karışımdan 1 bardak alıp kenara ayırırız. Kalan karışıma un, kabartma tozu, vanilya ve yumurtaları ilave ederiz. Mikserle çırptıktan sonra una bulanmış üzümü ve cevizleri de karışıma ekleriz ve kek kalıbına boşaltırız. Orta ateşte 40-50 dakika pişiririz. Kek ılık iken önceden ayırdığımız 1 bardak kakaolu karışımı kekin üzerine dökeriz.Eğer kekin sosunun bol olmasını istiyorsak kakaolu karışıma yarım bardak daha ılık süt ekleyebiliriz.
Soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp servis yaparız.

Afiıyet olsun....

15 Yorum:

At 27/4/06 14:11, Blogger Elif ...

Eveeet kakaolu cevizli kek sevenler, bu kek cok guzeldi soyliyim. Nazanciiiim ellerine sagliiik:))

 
At 27/4/06 15:33, Blogger Pitircik ...

Ellerine saglik, Nazan. Gercekten cok lezzetli gorunuyor. Ben de uzun zamandir kek yapmiyordum. Deneyeyim tarifini:)

 
At 28/4/06 10:14, Anonymous Adsız ...

uzerine serptiginiz sey ne kakao mu? oyleyse hangi marka kullaniyorsunuz? elinize saglik, sevgiler!

 
At 28/4/06 16:38, Blogger Nazan ...

Elifcim; begendigine cok sevindim canim.
Pitircikcim; bence de dene:) Sos ile islatilmis kek daha lezzetli oluyor:)
Bu arada,resimde kekin uzerine serptigim kakaoydu.Ben Turkiyeden aldigim koyu kakao 'Nestle' kullanmistim.

 
At 30/4/06 12:58, Anonymous Adsız ...

bu kek cok kabarmis gorunuyor, acaba yukardan cektiginiz icin mi resmi anlayamadim? benim keklerim hic kabarmiyor da ayni olcu oysa ki:( kek yapma tricklerini ogrenemedim gitti zaten off...

 
At 30/4/06 13:01, Anonymous Adsız ...

ya cidden niye kabarmaz kek? kabartma tozu markasi mi etkili oluyor?? yumurta ayni yumurta, un ayni un. olculer de ayni, nedir yani bir cevap verin lutfen??
sevgileeer:)

 
At 30/4/06 18:15, Blogger Nazan ...

Merhaba Esra;
Benim bildigim birkac puf noktasi var kekin daha iyi kabarmasi icin;
1:Yumurtalarin 1-2 saat oncesinden buzdolabindan cikarilmasi ve oda sicakliginda bekletilmesi
2: yumurtalarin sarisi ve aki ayrilip, aklarinin mikserle yuksek devirde kopurunceye kadar cirpildiktan sonra diger karisima eklenmesi(ornegin;pandispanya kekin kabartma tozsuz kabarmasinin sebebinin bu oldugunu duymustum)
3: Kekin kuru malzemelerinin (un,kabartma tozu vs..)bir kapta onceden karistirilip diger malzemelere elenerek yavas yavas eklenmesi (Burdaki sabah programi "Martha Steward Show" dan ogrenmistim:))
4:Daha onceden isitilmis firin ve pisirirken ilk 30 dakika firinin kapaginin hic acilmamasi..(ben buna dikkat ettigimde gercekten keklerim her zaman daha cok kabariyor)
5:Biraz da sans sanirim :)

Tabi bazen hepsini birden uygulamak zaman alabiliyor ama unu elekten eleme ve firinin kapagini belli bir sure acmama metodlari gercekten ise yariyor

Sevgili Esra, istersen benim kucuk onerilerimi de bir dene, insallah ise yararlar... Bazen ben de herseyi yapmama ragmen kekim kabarmayabiliyor onun icin sans da onemli bir faktor sanirim :)

 
At 30/4/06 20:07, Blogger Pitircik ...

Kekin daha iyi kabarabilmesi icin bir oneri de benden: Yumurtalari kirip firinda ya da mikro dalga firinda bir miktar isitabilirsiniz. Ben bu yontemi aglayan pastanin keki icin yapiyorum. Kek cok hos bir sekilde kabariyor:)

 
At 1/5/06 13:52, Blogger Zeynep Seda ...

Nazaaaaaan,

Naptin ayol, bomba olmus bu belli;) Ellerine saglik, evdeki tatlilar bitsede ben de yapsaaaaaaammm!

Sevgiler!

 
At 1/5/06 15:24, Anonymous Adsız ...

Nazan ve Pitircik,
Cok cok tesekkurler. Onerilerinizi deneyecegim.

 
At 20/5/06 08:12, Anonymous Adsız ...

Nazancigim, cikolatali kek, icinde de uzum ve ceviz olunca sahane olmaz da ne olur.

Uzerindeki purda sekeri susu da cok hos duruyor. Cok yaygin olan soslara gore daha da hafif olduguna eminim.

Ellerine saglik.

 
At 23/7/06 18:00, Anonymous Adsız ...

Ne kadar seker kullanmamiz gerekiyor bu tarifte yazabilirseniz sevinirim.

 
At 16/9/07 10:05, Anonymous Adsız ...

şimdi fırınımda pişiyor umarım güzel olur yanlız tarifte şekerin miktarı belirtilmemiş bilginize

 
At 19/5/11 15:19, Anonymous beylikdüzü ...

kakao üzerinde çok güzel görünüyor

 
At 17/2/17 16:48, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

4.17.2006

Klorik(Sulu Köfte)



Plot et Confit' in ev sahipliğini yaptığı bu ayki Ye#9 un konusu yöresel yemekler.

Bitlis, yemek kültürünün zengin olduğu illerimizden biridir. Daha önce sitede Bitlis yemeği katıklı dolmanın tarifini sizlerle paylaşmıştım. Ye#9 etkinliğine de Bitlis yöresinden başka bir lezzet olan "Klorik" ile katılıyorum. Bu etkinlik sayesinde aylardır bilgisayarımda bekleyen teyzeciğimin pişirdiği kloriğin resmi sizlerle buluşuyor. Tarif de herzaman ki gibi yine anneciğimden geliyor.

Malzemeler

  • 250 gram yağsız kıyma
  • 1.5 çorba kasesi köftelik bulgur
  • 2 orta boy domates
  • 2 küçük sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • tuz
  • pul biber

Kıymayı tuz ile biraz yoğurun, daha sonra bulgur ilave edin. Azar azar su ilavesiyle yoğurmaya devam edin. Yoğrulma iyi olmazsa köfteler pişerken dağılır. Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar alın. Avuç içinizi hafif ıslatıp, hamurla minik minik fındık kadar yuvarlak kofteler yapın. Hazırladığınız yuvarlak köfteleri bir tarafta bekletin.

Bir tencerede küçük küçük doğranmış kuru soğanı sıvıyağ ile kavurun. İçine rendelenmiş domates, çok küçük doğranmış sivri biber ve salça ilave edin. Üzerine kaynamış su ilave edip biraz pişirin. Daha sonra hazırladığınız köfteleri ve haşlanmış nohutları da ekleyin. Üzerlerini kapatacak kadar su koyup, köfteler pişinceye kadar kaynatın. Tuzunu ve biberini arzuya göre ilave edin. Yemeğe çok su koymayın, yemeğin çorba gibi olmamasına özen gösterin. Afiyet olsun.

11 Yorum:

At 17/4/06 03:57, Anonymous Adsız ...

Benim de Bitlisli bir arkadaşım sayesinde bu yemekleri tatma şansım oldu.Gerçekten lezzetli tatlar.Ellerinize sağlık.Afiyetle..

 
At 17/4/06 12:21, Anonymous Adsız ...

Elif,
katikli dolmani Gokce ile denedik. Cok guzel oldu. Bu tarifi de deneyecegim. Bitlis mutfagindan yoresel yemekler ve bilmedigimiz yemekler tanittigin icin de tesekkurler.. Nevin

 
At 17/4/06 14:34, Blogger Elif ...

Sevgili Ece,
Bitlis yemeklerini begenmene sevindim, afiyet olsun.

Minecim,
Guzel denk geldi, en sonunda biz de yemek etkinliklerinden birine katilmis olduk:)

Sevgili Nevin,
Katikli dolmayi denediginizi biliyorum, Gokce bahsetmisti. Klorik de cok guzel. Kucukken anneannecim yuvarlama isini yaparken ben de bir kosede pismeyi bekleyen koftelerden yerdim:)Tabii ki cig yedigim icin azar isitirdim. Yaparsan ve begenirsen haber vermeyi unutma.

 
At 17/4/06 17:22, Blogger Nazan ...

Elifcim;
Ellerinize saglik. Benim ilk defa duydugum bir yemek. Boyle ilginc tarifler ogrenmek super oluyor.

 
At 17/4/06 21:17, Blogger Pitircik ...

Elifcim,
Ben bu tarifin adini ilginc buluyorum. Bitlis'te anladigim kadariyla kofteyi bulgurla pisirmek de bir gelenek. Teyzeciginin ellerine bu yemegi pisirdigi icin, sana da tarifi paylastigin icin tesekkurler. Turkiye'den gelecek diger tarifleri heyecanla bekliyorum:)

 
At 18/4/06 21:23, Blogger Elif ...

Nazancim,
Katikli dolmayi hemen denemistin, klorigi de dene pisman olmayacaksin, ama dagilmamasi icin epey yogurman gerekiyor unutma canim.

Pitircikcim,
Bulgur icin Dogu ve Guneydogu Anadolu'da yemeklerin vazgecilmezi diyebiliriz, yani bulgurla yapilan bir hayli ana yemek var. Ben de bugun yoresel yemekler etkinligi icin yapilanlara bakiyordum. Ne cok bulgur kullanilmis! Sen de farkettin mi? Bu arada, Turkiye'den tarifler tukenmek uzere, yakinda kollari sivayip mutfaga girmem gerekecek:)

 
At 19/4/06 16:16, Blogger irem ...

merhaba, biz de etkinlik için klorik çorbası yaptık ama adına aşina olunmaz diye lahana turşulu corba demiştik.. isminden anlaşıldığı üzere içine lahana turşusu konuluyor bu bulgurlu köftelerin yanında.. ztn bu etkinlikle aynı yemeğin bir çok farklı çeşidini öğrenmiş olduk.. ellerinize sağlık..

 
At 23/4/06 14:27, Blogger silgi ...

Elif,

Ben bu yemeği yaparken, köfteleri bekletme sürecinde üstlerine hafifçe un serpiyorum. Yemeğin daha yoğun ve tok bir kıvamı oluyor. Bir dene derim.

 
At 27/4/06 14:16, Blogger Elif ...

Aa silgi gelmis hosgelmis:) "Ben bu yemegi hic denemedim" dersem garip olcak biraz ama dedim bile:pp Tavsiyen icin tesekkurler, deneyince unumuzu serpelim bakalim nasil oluyomus.

 
At 20/5/06 08:17, Anonymous Adsız ...

Yeni yemek yemis olsam da resmi gorunce yine aciktim.

Teyzeciginin ellerine saglik.

 
At 25/10/11 20:53, Anonymous harun ...

merhaba düğün davet ve diğer organizasyonlarınız için bize Düğün Salonu linkinden ulaşabilirsiniz

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

4.15.2006

Mahlepli Çörek


Mahlep diye birşey var mı şuan yaşadığım topraklarda inanın bilmiyorum. Türkiye'de olanlar rahatlıkla bulup yapabilirler, mahlep yoksa bu tarifi hiç denemeyin derim ben.

Malzemeler
  • 1 paket margarin
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket yaşmaya
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı mahlep
  • 1 çorba kaşığı çörekotu
  • 1 çorba kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alacağı kadar un(yaklaşık 1 kilo)

Bütün malzemeleri karıştırın. Yoğurup yumuşak bir hamur elde edin. Sıcak bir yerde kapalı bir ortamda hamuru bir saat bekletin. Hamur mayalanıp kabardığında küçük parçalar alıp şekil verin. Üzerlerine yumurta sürüp, susam serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-30 dakika pişirin. Afiyet olsun.

11 Yorum:

At 15/4/06 14:02, Blogger Pitircik ...

Elifcim,
Corekler Turkiyeden galiba, nefis gorunuyorlar. Burada da mahlep var. Arap marketlerde satiliyor. Ben de mahlepli catal yapmistim hatirlarsan. Cok hos bir tat katiyor, coreklere.
Ellerinize saglik:)

 
At 16/4/06 23:02, Anonymous Adsız ...

kanada da yasiyorum ve mahlebi cok seviyorum arap dukkanindan aliyorum..

 
At 17/4/06 14:26, Blogger Elif ...

Pitircik bilgi icin tesekkurler, mahlebin arap markette satildigini bilmiyordum. Ben bu coregi hic denemedim. Annem un olcusune goz karari yaklasik bir kilo demisti, umarim guzel olur. Corek, peynir ve cay esliginde cok kolay tuketiliyor soyliyim.

 
At 17/4/06 17:30, Blogger Nazan ...

himmm..sanki pogaca kokusu burnuma kadar geldi resime bakinca:) Bloglarda ve burda ogrendigim tarifler sayesinde her defasinda yeni tarifler denemek istedigimden bir yaptigim yemegi bir kere daha yapmaz oldum:)ben yeni tarifler denemekten esim de yeni yemekler tatmaktan gayet mutlu :)
Elifcim ellerinize saglik...

 
At 3/5/06 08:50, Anonymous Adsız ...

Tarifinizi best ever pogoca tarifi olarak adlandiriyorum. Bloglarda gezinirken almisim tarifini.Ayni siteyi bulmak icin gunlerdir ugrasiyorum. Mahlepli pogaca olarak giriyormusum meger.Neyse denedim ve muthis lezzetli bir pogaca oldu.Pastahanelerdekilerden daha lezzetli oldugunu soyleyebilirim. Iyi bir pogaca tarifi arayanlar kacirmasinlar. Yalniz ben kapatirken pastahane usulu kapadim pogacalari. Tarcin yerinede bir tatli kasigi kirmizi pul biber kullandim. Artik sitenizin takipcilerindenim. Yeni guzel tarifler yayinlamaniz dilegiyle....

 
At 4/5/06 01:39, Blogger Elif ...

Bugun "Management of Technology" dersinde sevgili hocamiz aranizda blogger var mi diye sorunca "Evet, vaaaar" dedim:)) Sonra da uzun uzun anlattim sitemizi. Profesor dinledi beni dinlemesine ama arkasindan da soru bombardimanina tuttu. Yorumlari gercekten cok komikti, simdi burada tek tek yazmiyim. Ben en iyisi son gelen yorumu ingilizceye cevirip profcuguma gonderiyim yarin:)
Anonymous, tesekkurler guzel dusuncelerin icin. Yine bekleriz ama bu sefer ismini de yaz ki tanismis olalim ok?

 
At 4/5/06 08:06, Anonymous Adsız ...

yukarida bahsettigim iltifat degil inanin. gercekten mukemmel sonuc verdi tarifiniz. yalniz bu tur hamur islerinde basarili olmak icin hamur yogurma kurallarindan haberdar olmak gerekir. yoksa sonuc felaket olabilir.ne yazikki bircok usta asil dikkat edilmesi gereken kurallari vermez nedense. evet diger tariflerinizi zamanim oldugu bir anda inceleyecegim . eminim zevkle deneyecegim tarifler bulabilegim sitenizde.saglicakla kalin.

 
At 4/5/06 11:35, Blogger Elif ...

Sevgili Guler,
Cok tesekkurler tekrar. Maharet hamur yoguran ellerde bence, senin de ellerine saglik. Yine bekleriz, diger tariflerimizi de denemelisin:)
Sevgiyle kal!

 
At 13/6/06 13:04, Anonymous Adsız ...

Bende almanyada yasiyorum mahlep arap marketlerinde var diyorsunuz ne diye istiyecegiz mahlep diyemi yoksa baska bir adi varmi????
Cörek harika görünüyor mahlep bulabilirsem bende yapicam

 
At 24/6/06 06:02, Anonymous Adsız ...

merhaba sevda
araplar
"mehleb" diyor yanilmiyorsam. hatirliyorum da ben mahlep rengindeki birkac baharat icinden kokusunu taniyarak secmistim arap marketinden.sozluge baktim eger arapca okuyabiliyorsaniz okundugu gibide yaziliyor.
eger pogocayi yapacaksaniz hamurunun sert bir hamur olmamasina dikkat edin. yumusakca ve yagli bir hamur oluyor,unu azar azar ilave ederek bu kivami yakalayabilirsiniz..hamurun mayayasinin geldiginede iyice emin olun; hem ilk yogurdugunuzda, hemde tepside. uzun zaman bayatlamayan tekrar isitildiginda mis gibi mahlep kokusu yayilan bir pogaca oluyor. afiyet olsun.

 
At 9/11/07 04:34, Anonymous Adsız ...

merhaba,,sitelerde poğpoca tarıfı ararken buldum sizi..tarifi aldım..yorumları okudum fakat bi eksiklik mi var tarifte acaba
yumurta üzerine sürülüyo ama içine konuyo mu konmuyo mu..genelde içine de katılır dıye biliyorum ben
iyi gunler dileğiyle

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

4.11.2006

YAŞ PASTA (TİRAMİSU)

Tiramisu aslında kedi diliyle yapılır ancak doğumgünü sebebiyle katlı olsa daha güzel görünür diye düşündüğümden pandispanya kek ile yapmak istedim. Malum kalabalık olacağımızdan iki tane pandispanya kek pişirdim ve ikisini de ikiye bölüp sadece 3 katını kullandım ve arasına 2 porsiyon hazırladığım muhallabiyi ekledim. Meyve yerine kek aralarına neskafe serptim.

Tiramisu Muhallebisi için
1 kutu labne peyniri (veya cream cheese)
1/2 litre süt
3 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker

Şeker sütün içinde eritilir ve una yavaş yavaş eklenir, muhallebi gibi pişirilir. Muhallebi ocaktan alındıktan sonra içine peynir konup mikserle çırpılır.

Pandispanya Kek için
5 yumurta
1 + 1/2 bardak un
1 + 1/2 bardak şeker
1 paket vanilya

Yumurtaların akları köpük oluncaya kadar mikserin en hızlı devrinde çırpılır. Üzerine yumurtaların sarıları ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülerek sıcak fırına verilir.

Keki ıslatmak için
1 + 1/2 bardak süt
2 tatlı kaşığı neskafe
3 tatlı kaşığı şeker

Pandispanya kek ikiye bölünür ve her katı ıslatılır. Muhallebinin yarısı kekin arasına diğer yarısıda üzerine dökülür. Pastanın en dışını ise krem şantiyle kaplarız.

Afiyet Olsun............

13 Yorum:

At 11/4/06 14:52, Anonymous Adsız ...

Pastan güzel ama ben mumlarına da bayıldım...Harika.

 
At 11/4/06 15:24, Anonymous Adsız ...

Böyle güzel pastalı ve mutlu nice doğum günleriniz olsun.K.IŞIK

 
At 11/4/06 22:08, Blogger Elif ...

Nazancim,
Yedigim en lezzetli dogum gunu pastasiydi:) Iyi ki dogdun, iyi ki varsin canim arkadasim.

 
At 12/4/06 12:19, Blogger Pitircik ...

Yedigim en guzel pastalardan biriydi. Ellerine saglik. Nice dogum gunlerini boyle guzel ve coskuyla kutlaman dilegiyle...
Sevgiler!

 
At 12/4/06 13:07, Anonymous Adsız ...

Pasta da mumlar da cok hos. Ellerine saglik.

Nice mutlu yillara Nazancigim.

 
At 13/4/06 13:28, Anonymous Adsız ...

google da karsima cikti bu site:)ne kadar mukemmel bi pasta bole,ama mumlar da guzelmis yahu nerden aldiniz? mutlu yillar...

 
At 13/4/06 16:32, Anonymous Adsız ...

Ellerinize saglik Nazan hanim. Cok guzel gorunuyor. Kuzenimin dogum gunu icin pasta tarifi ararken sitenizi gordum. Pasta mum isiginda ne de guzel gorunuyor. Sayili mumlar yerine boyle kelimeli mumlardan ben de istiyorum:) insallah burda da bulabilirim..
Size nice yillara...

 
At 13/4/06 18:27, Anonymous Adsız ...

pastan ve mumların muhteşem görünüyor. uzun ve hayırlı bir ömür dilerim canım arkadaşım :) Kızım nazan teyzesini çok merak ediyor.tatili iple çekiyoruz :) Selime & Rukiye

 
At 14/4/06 00:53, Blogger Nazan ...

Herkese iyi dileklerinden oturu cok tesekkurler.

Tatli misafirperverligi, muhtesem bir sofra, pastanin guzel renkli mumlari ve bu guzel fotograf icin Elifcigime cok cok tesekkurler:)
Hep beraber cok guzel bir haftasonu gecirdik.

Selimecim;
Maalesef bu yaz gelemiyoruz, insallah onumuzdeki sene kucuk Rukiye ile tanisabilecegim. Benim icin kucuk melegi bol bol op..

Herkese saglikli ve sevdikleriyle beraber mutlu yillar...

 
At 14/4/06 07:34, Blogger Oya Kayacan ...

Sevgili Nazan, tiramisu herkesin elinden bir başka çıkıyor. Hepsi de lezzetli oluyor. Ne doğurgan tarifmiş bu böyle. Ellerine sağlık ve nice sağlıklı yaşlar...

 
At 15/4/06 11:30, Anonymous Adsız ...

Nazan, pastan cok guzelmis.hep boyle dogum gunleri kutluyomusunuz?ne mutlu sana, mumlu pastali dogum gunleri cocuklugumda kaldida:) mutlu yillar tekrar

 
At 16/4/06 01:14, Blogger Nazan ...

Sevgili Melek;
Her dogumgunumde sagolsun ailem bir sekilde supriz yapip pasta alirlar ama mum uflemeyeli benim de o kadar cok olmustu ki:)Sagolsun Elif arkadasimin aklina gelmis, ayni gun dogmus baska bir arkadas ile birlikte cocuklar gibi dilek tuttuk, ufledik:)

 
At 27/4/07 06:56, Anonymous Adsız ...

muhteşem

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

4.02.2006

Kadırga Pilavı

Hafta sonu evde, geçen yaz Türkiye'den aldığım Sofra dergisi ilişti gözüme. Saray mutfağından bir çok tarif yayınlanmış aldığım sayıda ama fark etmemişim. Kadırga pilavı da bu tariflerden biri. Türkiye'de çokca gittiğimiz bir et lokantasında bu pilavı ufak güveçlerin içinde etle beraber servis yaparlardı, yemeye doyamazdık. Hem görüntü hem de tat olarak bayılırım ben bu pilava. Tarifi görünce hemen denedim. Tadı hala damağımda, tarifini de yazayım dedim.

Malzemeler (8 kişilik):


  • 3 su bardağı pirinç
  • 200 gram tereyağı (1/2- 1 çay bardağı ay çiçek yağı kullandım)
  • 8 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 2 çorba kaşığı tuzsuz badem
  • 4 adet orta boy domates
  • Dere otu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Başamel sos için:

  • 2 çorba kaşığı margarin (ay çiçek yağı kullandım)
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Rendelenmiş kaşar peyniri (istediğiniz kadar)

Yapılışı:

Pirinçlerimizi yarım saat kadar ıslatıp, süzdükten sonra yağda kavuruyoruz. Antep fıstıklarını ve bademi eğer kabukları soyulmamışsa 5 dakika kadar haşlayıp, kabuklarını soyuyoruz. Ayrı bir tencerede 8 bardak suyu kaynatıp domates, antep fıstığı, badem, kuş üzümü, dere otu ve tuzu ekliyoruz. Bu karışımı pirincimize aktarıp, kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekmeye bırakıyoruz. Ben dere otu, badem gibi iç malzemeleri pilavda bolca sevdiğim için yukarıda verilen ölçülerden daha fazla kullandım.

Başamel sos için unu margarin ya da sıvı yağ ile rengi dönene kadar kavurup, sütümüzü ekliyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp, yumurta sarısını ilave ederek ısıya dayanıklı bir kaba koyduğumuz pilavın üzerine döküyoruz. Rendelenmiş kaşar peynirimizi de serpiştirip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarlar eriyip, pilavın üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Kullandığımız malzemelerin pilava kattığı zenginliği görebilmek için yukaridaki ufak resime tıklamanızı tavsiye ederim. :)

Afiyet olsun!

Kaynak: Sofra Dergisi Ağustos 2005- Nuri Özer'den tarifler.

12 Yorum:

At 2/4/06 20:19, Blogger Alev ...

Harika gorunuyor. Diger Osmanli tariflerinide paylasirsan cok sevinirim. Bu aralar Osmanli mutfagina takmis buluyorumda :)

 
At 3/4/06 11:33, Blogger Elif ...

Tek kelimeyle muhtesem bir goruntu:) Cok zahmetli bir pilava benziyor, ellerine saglik canim.

 
At 3/4/06 15:29, Blogger Nazan ...

Pitircik ellerine saglik.Pilavin icine ne koysan yakisiyor.Bir de ustune besamel sos varsa, eminim tadina doyum olmaz..

 
At 7/4/06 13:31, Blogger Pitircik ...

Minecim,
Bu pilav cok lezzetli oluyor. Evdekilere sen de bir dene ve tatir derim:))

Sevgili Alev,
Yorumun beni cok mutlu etti. Saray mutfagindan daha baska bir seyler yaparsam mutlaka paylasirim. Gecen ay diger bloglarda da cok hos tarifler yayinlandi, ben biraz gec kaldim:)

Elifcim,
Bu pilavi yapmak zahmetli degil. Ustelik dedigim gibi cok da lezzetli oluyor. Evde 2 gunde yendi bitti, valla:)

Nazancim,
Dedigin gibi pilava her malzeme cok yakisiyor. Bir de peynirli basamel sos, yeme de yaninda yat:))))

 
At 13/4/06 21:34, Anonymous Adsız ...

pilav mi bu gercekten? cok guzel ya:) hemen deneyecegim, tesekkurler tarif icin.. bir sorum var pitircik senin gercek adin ne?

 
At 14/4/06 10:05, Blogger Pitircik ...

Merhaba Melek,
Yorumun icin tesekkurler. Sen de dene cok begeneceksin bu pilavi. Ben Pitircik ismini cok seviyorum, gunluk hayatta da esim boyle hitap eder. O nedenle bu ismi kullaniyorum. Ama gercek adimi da soylemek de bi sakinca yok: Aysegul. Zaten sayfada resimlerimizin uzerine gelir ya da tiklarsan adim gorunuyor:)

 
At 15/4/06 00:19, Anonymous Adsız ...

gecenin bi vakti insanin cani pilav ceker mi off ya askolsun pitircik:)

 
At 15/4/06 11:24, Anonymous Adsız ...

Aysegul cok guzel ismin ben nedense Esra diye dusunmustum:)

 
At 18/4/06 13:30, Anonymous Adsız ...

Hangi et lokantasi bu bahsettigin? Yapmaya usendim de hazir Turkiye'deyken gidip yiyelim bari:)
Aynur

 
At 18/4/06 18:25, Blogger Pitircik ...

Merhaba Aynur,
Reklama girecek ama bahsettigim lokanta Gelik, Bakirkoy sahil yolu uzerinde.... Simdiden afiyet olsun, sana. Bizim icin de ye:)))

 
At 18/10/11 07:29, Anonymous çiçekçi ...

Merhaba bütün tarifleriniz çok güzel görünüyor ellerinize ve emeğinize sağlık paylaşım için teşekkürler

 
At 17/2/17 16:47, Blogger Halı Yıkama ...

Halı Yıkama hizmeti arayan hanımlar için bu siteyi incelemenizi öneririm.
Halı Yıkama
Halı Yıkama Fiyatları

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter