Katıklı Dolma

Bitlis’in mahalli yemeklerinden olan ‘Katıklı Dolma’ evimizde çok sık pişen yemeklerden biridir. Yöresel bir tat olduğundan, özellikle yabancı misafirlerimiz için hazırladığımız sofralarda, bu lezzetli dolmaya da yer veririz. ‘Katık’ yörede yoğurt anlamına gelmektedir. Üzerine yoğurt döküldüğü için, bu dolmaya ‘Katıklı Dolma’ adı verilmiştir.
İle özgü diğer bir bulgurlu yemek olan ‘Klorik’ de sevgili teyzemin mutfağından ilerleyen günlerde sitemize konuk olacak.
Katıklı dolma tarifini annemin kaleminden sizlerle paylaşmak istiyorum, şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler
- 2 kg kabak
- 1/2 kg yağsız kıyma
- 2 kase köftelik bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- Yoğurt
- Kurutulmuş reyhan otu
- Pulbiber
- Tuz
Orta kalınlıktaki kabaklar, uçları kesilerek hafifçe kazınır. Bir kabak, büyüklüğüne göre genelde 4-5 halka kesilir. Halkaların çekirdek yatakları oyularak boşaltılır, bütün kabaklar bu şekilde hazırlandıktan sonra tuzlanarak bekletilir. Bu arada kıyma, köftelik bulgur, rendelenmiş bir adet soğan, reyhan, pulbiber ve tuz geniş bir kapta su yardımıyla iyice yoğrulur. Su elle hafifçe dökülerek yoğrulmaya devam edilir. Sertleşen içimiz oyulan kabakların içine doldurulur ve tencereye dizilir. Üst üste rastgele dizilebilir. Hafifçe tuz dökülür, üzerine 2 su bardağı kaynamış su ilave edildikten sonra pişmek üzere ocağa konulur.
Kabaklar ve içleri pişinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir. Yemeğimiz çabuk pişeceği için ocakta unutulmamalıdır. Tencerede kalan su, bulgurun şişmemesi için boşaltılmalıdır. Servis yapılırken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, biberli sıcak tereyağı gezdirilir. Afiyetle yenir.
Annemden ek bilgiler
- Kıyma dana veya koyun kıyması olabilir.
- Kabak az olursa artan malzemeyle yassı köfteler yapıp aynı tencerede pişirebilirsiniz.
- Misafir sayısına göre ayarlayabilirsiniz; bir kabak bir kişilik servis olur.
- Sarımsaklı yoğurt hem tansiyonu düzenler hem de kemik erimesi olanlara iyi gelir.
- Üzerine dökülen yağ, tereyağı olursa daha lezzetli olur. Hafif olsun isterseniz sıvıyağ da kullanabilirsiniz.
- Çok güzel bir aroması olan reyhanı mutlaka kullanın.
Patlıcan Musakka
Son günlerde hepimizde bir yoğunluk... Sitemizde yeni bir tarif yayınlayamadık gitti. Oysa hepimizde yeni birçok tarif var biliyorum. Ben daha fazla ertelemeyip çok uzun bir süre önce yapmış olduğum patlıcan musakka tarifi ile bu sessizliği bozmak istiyorum:) Geçen sene edindiğim Mediterranean- A taste of the sun in 150 recipes isimli kitabı son zamanlarda çok kullanır oldum. Bu tarif de aynı kitaptan. Bu yemeğin hazırlanışı bana biraz zaman alıcı ve zahmetli geldi ama tattıktan sonra bu zahmete değermiş dedim...
Malzemeler:
- 1 kg patlıcan
- 1/2 su bardağı zeytinyağ
- 2 büyük boy soğan
- 2 büyük boy domates
- 1/2 kg kıyma
- 2 çorba kaşığı domates salçası
- 3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
- 1/4 kaşık tarçın
- Tuz ve karabiber
Üzeri için beşamel sos:
- 4 çorba kaşığı tereyağ
- 1/2 su bardağı un
- 2 1/2 su bardağı süt
- 1/4 kaşık muskat
- 1/3 su bardağı parmesan peyniri
- 3 çorba kaşığı ekmek kırıntısı
Hazırlanışı:
Patlıcanları yarım santim kalınlığında dilimleyip, 30 dakika kadar tuzlayarak bekletiyoruz. Soğuk suda durulayıp, fazla suyunu kağıt havlu ile alıyoruz. Tavamızda zeytin yağını kızdırıp, patlıcanları altın sarısı oluncaya kadar soteleyerek tekrar kağıt havlu üzerine alıyoruz. Domateslerimizin kabuklarını soyup irice dilimliyoruz. Bu arada fırınımızı 170(350) dereceye ısıtıyoruz. 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağında soğan ve kıymayı 5 dakika kadar soteleyip domates, salça, maydanoz ve baharatlarımızı ekliyoruz. Birkaç dakika kadar daha karıştırarak kaynamaya bırakıyoruz. Kıyma karışımı kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kadar pişiriyoruz. Genişçe bir fırın tepsisine bir kat patlıcan döşeyip üzerine kıyma karışımı koyuyoruz. Bu sıra ile en üste patlıcanlar gelecek şekilde kıyma ve patlıcanları yerleştiriyoruz.
Sosumuzu hazırlamak için yağımızı eritip, unumuzu 1 dakika kadar kavuruyoruz. Tenceremizi ocaktan alıp, yavaş yavaş süt ekliyoruz. Karışımı tekrar ateşe koyup, 2- 3 dakika kadar karıştırarak kıvamlaşmasını sağlıyoruz. Peynir, muskat ve baharatımızı ekleyip ateşten alıyoruz. Henüz sıcakken patlıcanların üzerine döküyoruz. Ekmek kırıntısını da serpiştirip, fırına veriyoruz. Musakkamızı üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 45 dakika) pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet olsun!
10 Yorum:
meksika kekde malzemeleri sıralarken 1/3 mısır unu,1/4 irmik demişsiniz. bu miktarlarda da baz olarak bardağımı mı alacağız?
merhaba,
ellinize sağlık, benim şeker miktarı ile ilgili bir sorum var. 1/3 bardak şeker koyduğumuz da acaba çok tatlı olmuyor mu?şeker miktarını biraz azaltsak nasıl olur sizce?
saygılar,
aylin
Nazancim,
Yaptigin meksika tatlilari arasindan benim favorim "flan" ama misirli kekin de bir baska guzel. Tadina bakali cok oldu, keske yine tadabilsek:) Ellerine saglik.
Merhabalar;
Evet, daha once belirtmeyi unuttugum misir unu ve irmik malzemelerinin olculeri bardak olacakti.
Sevgili Aylin;
Benim yedigim misirli keklerin hepsi tatli idi, onun icin bardagin uc te bir oraninda seker bence misirli keki oldukca lezzetli yapiyor.Ama kullandiginiz misir cok sekerli ise sekeri daha az koyabilecegimizi zannediyorum.Eger denediginizde bizimle paylasirsaniz sevinirim..
Elifcim,
Istersen haftasonu deneyebiliriz bu tatliyi:)
Nazancim,
Cok orjinal bir kek yapmissin. Ben bu tatliyi Meksika lokantalarinda hic tatmamistim. Varligindan dahi haberim yoktu. Tarifini deneyecegim hatta Meksika lokantasina gidersem mutlaka bu tatliyi soracagim:)Ellerine saglik..
Ilginc bir tatliya benziyor.Kivami helva gibi sanki..Ellerinize saglik Nazan Hanim..
Sevgiler
Sevgi
Minecim, ellerine saglik :)Ben de irmik helvasina benzetiyorum. Annemler buraya geldiginde onlara da yapmistim, annem tatlinin ismini "misirli irmik tatlisi" olarak degistirmisti :)
ooo ne merak ederdim nasil yapildigini, gercekten dedigin gibi bi kasik koyarlar meksika lokantalarinda, ben esiminkini de yerdim :)
cok tesekkurler tarif icin, en kisa zamanda deneyecegim.
merhaba,
bugun bir restoranda bonfilenin yaninda servis yapilmisti. irmik ve misir unu tadi aldim. eve gelip internetten "corn cake" diye arattim ama hicbir tarifte irmik'ten bahsetmiyor. cornmeal ve masa harina denilen seylerden bahsediyor. ben de elimdeki tek misir unu ile yapmaya calistim. irmikli kesinlikle daha guzel olacagina eminim. tarifinizi okuyunca emin oldum.
elinize saglik
Bir ay masa de harina arayıp bulamayınca tarifinizi denedim, çok güzel oldu, fakat folyo yerine su tankında pişirmeyi denediğim için 300 derecede 50 dak. pişirince üzeri kıtır kıtır oldu ve hafif kızardı.
Yorum Gönder
<< Ana Sayfa