<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

11.01.2005

Flan (Meksika Tatlısı)


Bu tarifi Meksikalı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Öğrendiğim günden bu yana da her fırsatta hem kendimize hem de misafirlerime yaptığım ve çok sevdiğim tatlıların başında gelir. Krem karamele görüntü olarak çok benziyor ama tadına baktığınızda ağzınızda alışık olduğumuz krem karamel tadından daha yoğun bir tat bırakıyor.

Malzemeler :
*1 bardak şeker
*3 yumurta
*1 konserve şekerli tatlandırılmış konsantre süt (sweetened condensed milk)
*1 konserve % 8-50 suyu alınmış buharlaştırılmış süt (evaporated milk)
*1 kaşık veya 1 paket vanilya
Süt ürünleri marketlerde çok rahatlıkla bulunabiliyor.

Yapılışı:

İlk önce fırını 350 F derecede (170 C derece) ısınmaya bırakıyoruz. Karamelize işlemine başlamadan önce 9 inch çapındaki (22.5 cm) yuvarlak kalıbımızı ıslatıyoruz. Islatma işlemi daha sonra kalıba dökeceğimiz karamelin yapışmamasını sağlayacak.

Daha sonra 1 bardak şekeri sos tenceresinde orta ateşte karıştırarak karamelize ediyoruz.

Şeker ilk önce altın rengine dönüşüyor ve kahverengiye dönüştüğünde ateşin altını kapatıyoruz ve bekletmeden, hemen daha önce ıslattığımız kalıba döküyoruz.

Karamel ilk döküldüğünde hemen donacaktır ancak flan piştikten sonra eriyip tekrar sıvılaşıyor.

Bu arada başka derin bir kapta diğer malzemeler mikserle karıştırılır.

Flanın pürüzsüz ve kabarcıksız olması için karışımdaki hava kabarcıklarının kaşıkla karıştırarak veya birkaç defa tezgaha hafifçe vurarak giderilmesi benim zamanla deneyerek öğrendiğim önemli püf noktalarından birtanesi.

Karışım daha sonra karamelin döküldüğü kalıba boca edilir ve üstü aluminyum folyo ile kapatılır.

Flan altının veya üstünün yumuşak kalması ve kabuklanmaması için su yatağında pişiriliyor. Kalıbımızı daha büyük olan başka bir kaba koyarak içini yarıya kadar su dolduruyoruz ve fırına veriyoruz.


Yaklaşık 1 saat fırında piştikten sonra kontrol için folyonun bir kısmını kaldırıp bıçak saplayarak kontrol edebiliriz. Önemli olan bıçağın temiz gelmesi. Karışım yumuşak ama kıvamlı olmalı.

Fırından çıkarınca zaman kaybetmeden flanın daha kolay kalıptan düşmesi için keskin bir bıçakla kenarlarından geçerek kalıptan ayırırız. Sonra da servis tabağına ters çeviriyoruz. Sıvılaşan karamel servis tabağına akacağı için servis tabağının daha büyük ve düz olması gerekiyor.

2 saat buzdolabında soğuduktan sonra flanımız servise hazır hale geliyor.

Herkese afiyet olsun..

Not: Bu ölçüler 8 kişilik

7 Yorum:

At 1/11/05 14:28, Blogger Pitircik ...

Ben bu tatliyi ilk tatdigim gunden beri cok sevdim. Ama bir turlu tarifini tam olarak almaya firsat olmadi. Cok tesekkurler, ellerine saglik:) Ayrica tarif de cok aciklayici olmus!!

 
At 2/11/05 10:47, Anonymous Adsız ...

Ellerine saglik Nazancim harika gorunuyor sen de bunu cok lezzetli yapiyorsun. Bugun Turkiye'den gelecek misafirlerime bu tatliyi yapmak istedim ama evoparated milk bulamadim. Belki baska bir markette bulabilirim. Benim icin kocaman bir dilim ye lutfen
tobeesh

 
At 2/11/05 22:42, Blogger ycurl ...

Akron'in kizlarinin bu kadar hamarat oldugunu biliyordum da bu sayfa ile de ispatlanmis oldugunu gordum. Nazan ellerine saglik pek guzel gorunuyor. Firsatim oldugu zaman deneyecegim. Tarifi de cok ayrintili vermissin.

 
At 3/11/05 18:05, Blogger Elif ...

Selam kizlar, dun gece sevgili Nazan ile beraber flan yaptik. Cok guzel oldu. Gerci Nazan "Tatliyi sen yaptin." dese de ben seyrettim aslinda:))Bu flan cok hafif, icinde ne un var ne de yag. Nazancigim, ellerine saglik ve de tesekkurler bana flan yapmasini ogrettigin icin:)

 
At 3/11/05 18:42, Blogger Nazan ...

Tesekkurler..
Elifcim, ikimizinde ellerine saglik.Gece yarisi ne de guzel geldi o tatli :) Beraberce hemen yapiverdik.Zaten yapilisi o kadar kolay ki, sekeri karamelize edereken malzemeleri karistiriyorsunuz, sonra butun lezzeti yavas yavas pisiren firin veriyor.
Tobeeshcim umarim sutu bulup flani deneyebilmissindir..
sevgiler..

 
At 6/11/05 12:06, Anonymous Adsız ...

Çok güzel görünüyor. Ben de yapmak istiyorum ama bu özel sütleri Türkiye'de bulmak zor olur sanki..hem olsa da pahalıdır. Normal sütle denesem olmaz mı?

 
At 6/11/05 17:10, Blogger Nazan ...

merhaba;
Flan aslinda yukarida verdigim proses edilmis sutler yerine 3 bardak yagli sut ve 6 yumurta ile de yapilabiliyor.Ama dogrusunu soylemek gerekirse o zaman krem karamel gibi oluyor.Bahsettigim yogun kremali tat maalesef elde edilemiyor. Ama yine de deneyip bizimle paylasirsaniz seviniriz..

not:Bu arada unutuyordum, gecen yaz Turkiyede Carrefourda yogunlastirilmis sut gordugumu hatirliyorum.Belki onun dengi marketlerde de bulunabilir.

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter