<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

10.22.2005

Boza


Türkiye'den uzakta yaşayan biri olarak en çok özlediğim içeceklerin başında boza gelir. Bu özlemi biraz da bastırmak için yapılan bir boza denemesiydi...

Malzemeler:
2 bardak bulgur
2 kahve fincanı pirinç
2.5 çorba kaşığı un
1/2 bardak yoğurt
1 tatlı kaşığı kuru maya veya 1 bardak eski boza veya 1 kibrit kutusu yaş maya
1 paket vanilya
3 bardak toz şeker
tarçın

Yapılışı:
Bulgur ve pirinç bir gece öncesinden büyük bir tencereye koyulur ve bol su ile ıslatılır (yaklaşık 12-13 bardak). Ertesi gün de iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mutfak robotunda iyice çekilir ve daha sonra ince süzgeçten geçirilir. Süzgecin üzerinde kalan bulgur tekrar tencereye koyulur ve üzeri 1cm geçinceye kadar su eklenir (yaklaşık 6 bardak) ve iyice eriyinceye kadar pişirilir. Ateşten alındıktan sonra tekrar süzgeçten geçirilir ve buzdolabına soğumaya bırakılır.

Başka bir kapta un ve yaklaşık 3/4 bardak suyu kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ateşten alıp içine yarım bardak şeker koyup eritinceye kadar karıştırın. Soğuduktan sonra karışımın içine yarım bardak yoğurdu ekleyin.

Mayayı çeyrek bardak suda ezip 5-10 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda en az yarım saat mayalanmasını bekleyin.

Bulgur ezmesinin içine mayalı karışımı, şekerin geri kalanını ve vanilyayı ekleyin. Tencerenin ağzını kapatarak 15-20 derecelik ılık bir yerde arasıra karıştırarak 2-3 gün bekletin. Karışım göz göz hale geldiğinde boza olmuş demektir. Daha sonra boza serin bir yere alınır.

İsteğe bağlı olarak üzerine leblebi ve tarçın ilave edilerek servis yapılır.

Herkese afiyet olsun.

Not: Bozanın mayası fazla ise çok çabuk mayalanır ve ekşi olur :)

4 Yorum:

At 22/10/05 21:11, Anonymous Adsız ...

Eksimtrak tad mayalanma sirasinda aciga cikan alkol oranina bagli olarak degisiyor diye duydum. Evde mayalanan cok eksi olmus bir bozanin alkol orani yuksek oldugu gerceginden yola cikarak "evde yapilan bozayi icmek dinen caizdir" diyebilir miyiz?:)

 
At 23/10/05 03:07, Blogger Pitircik ...

Bir kere daha yapmistin ama icmek kismet olmamisti.Biz uzerine sadece tarcin koyardik. Ozellikle lebebi ile cok guzel oluyormus.Tekrar ellerine saglik Nazancim:)

 
At 23/10/05 03:51, Blogger Nazan ...

Merhaba Makbule;
bu konuyu bu aksam birkac arkadasim ile konusmustuk aslinda.Internetten arastirdim, ilgilenen arkadaslar asagidaki sitede ilgili bir aciklama bulabilirler..
http://ahmetsahin.org/detay.asp?id=119
tesekkurler

 
At 29/12/05 18:19, Anonymous Adsız ...

Dini bir sitemi burası?
Tarifler çok güzel.

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter