<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

10.12.2005

Kuş Gribi

Geçtiğimiz yıllarda Asya'yı etkisi altına alan ve pek çok kişinin korkulu rüyası olan tavuk gribi birkaç gün önce tekrar gündeme geldi.

Öncelikle herkesin korktuğu bu tavuk gribi nedir?

Tavuk gribi kısaca, kümes hayvanları arasında yayılan aşırı bulaşıcı, ve hayvanlar için yüksek oranda ölüme yol açan bir hastalık türü. Hemen her kuş türü (kümes hayvanlarından kafes kuşlarına kadar) bu hastalığı yayan virüsün etkisi altına girebilir. Bu hastalığa yakalanmış bir kuşta, öksürük, ishal, burun akıntısı, halsizlik gibi grip belirtileri ile ibiğin morarması ve en son aşama olarak da ani ölüm gözlenir.

Grip, hasta kuşun dışkısı, solunum salgısı, yemi, suyu ve bu tavuk ile temas halinde bulunan alet ve insan yolu ile diğer kuşlara bulaşır.

Şuan gündemde olan inanışın aksine, kuş gribi, işleme tutulmuş kümes hayvanları ya da ürünlerini tüketerek bulaşmaz. İnsana bulaşması için tek yöntem insanın, hasta kuşun öksürdüğü havayı soluması ya da dışkısının toza karışması ve bunu solumasıdır. Hasta kuşun diğerlerinden ayrılması ve ölümü halinde hemen imha edilmesi, bu işlemler sırasında ise hijyene son derece önem verilmesi gerekir.

Diğer salgın griplerin aksine insandan insana bulaşması ise çok nadir olarak gözlenmiştir.

Hastalık kümes hayvanı ya da ürünlerini tüketerek bulaşmasa da, olası gıda zehirlenmelerini önlemek amacıyla bu ürünleri tüketirken hijyene dikkat edilmesi gerekir.


Kuş gribi salgını olsun olmasın, hayvanı ya da ürününü çiğ/yarı çiğ tüketmemeniz, eti işlediğiniz aletleri sabunlu sıcak su ile temizlemeden diğer malzemeleri işlememeniz günlük yaşamda almanız gereken basit ama önemli önlemlerden.

Grip ile ilgili kaynak: Singapur Tarım-Gıda ve Veterinerlik Birimi (
www.ava.gov.sg/javascript/birdflu.html)
Güncelleme (editor): Bu yazıda tüketimi sırasında bulaşmadığını belirtmiştim, ancak pişime hazırlık sırasında da olası bir risk olduğunu Dünya Sağlık Örgütü'nün 13 Ekim tarihli güncellenmiş sayfasından öğrenmiş bulunuyorum.

5 Yorum:

At 12/10/05 09:37, Blogger pınar ...

tavuk etine pek sıcak değildim bu günlerde. bu kuş gribi yüzünden artık hiç yiyemem sanırım.

 
At 12/10/05 10:14, Blogger ipodtouch ...

Her yiyecek maddesinden alinacak bir fayda vardir. Sadece temizlige, olcusune ve eger pisiyorsa pismesine dikkat edelim. Bunlara dikkat etmezsek her besin maddesi hastalik kaynagi olma potansiyeline sahip.

Bu arada yazida belirtmeyi unutmusum. Kullanmadan once yumurtalari yikamakta fayda var. Gectigimiz sene okudugum bir kitapta, ozellikle son yillarda uretim kosullarinin etkisi ile, yumurta kabugunda olusabilen toksinlerden bahsediyordu ve kullanmadan once kabugun yikanmasi tavsiye ediliyordu.

 
At 13/10/05 04:11, Blogger pinomino ...

Merhabalar...
Bu kuş gribi konusunda sürekli farklı şeyler söyleniyor..bende şimdilik almıyorum kafam dinç olsun diye.. Bildiğiniz bilimsel bir makale var mı bu konuda okumak için...çünkü buralarda zararı yok deniyor ama güzide milletvekillerimiz meclis menusunden tum kanatlı hayvanları çıkartmışlar!!
Bu arada blogum için bıraktığınız güzel yorum için teşekkürler:)

 
At 13/10/05 09:52, Blogger ipodtouch ...

Dunya saglik orgutunun sayfasinda bol miktarda kaynak ve grip ile ilgili aciklamayi bulabilirsiniz (http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/en/index.html). Ozellikle facts (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/avian_influenza/en/index.html) ve Q&A (http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/avian_faqs/en/index.html) sayfalarinda genel endiseler uzerinde durulmus.

 
At 13/10/05 17:11, Blogger pinomino ...

Çok teşekkür ederim...sitelere baktım ama sadece ortadaki adrese ulaşabildim, diğerleri kaldırılmış (bir durum yoktur değil mi:))
Neyse bu biraz daha rahatlatıcı oldu...İnsan konuyu detaylı bilmeyince endişe duyuyor.Yeniden teşekkürler...

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter