<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

11.08.2005

Crema Catalana


Umarım herkes sevdikleri ile beraber huzurlu bir bayram geçirmiştir. Bizler de Türkiye'den çok uzaklarda, bayramın o güzel atmosferini en azından hazırladığımız geleneksel bayram yemekleri ile mümkün olduğunca hissetmeye çalıştık. Nazan'ın baklavası, Mine'nin otlu çöreği, editorun irmik tatlısı...Tatları hala damağımda.
Ben geleneksel yemeklerimizden farklı olarak, önceden denediğim ama bir türlü yayınlamaya fırsat bulamadığım bir İspanyol tatlısı tarifi vermek istiyorum. Bu tatlı da bir miktar krem karamele benziyor ama gerek doku gerekse de tat olarak daha hafif. Üstelik hazırlanışı da çok kolay.

Malzemeler (4-6 kişilik):

  • 2 su bardağı süt
  • 1 adet çubuk tarçın
  • Yarım limon kabuğu
  • 4 yumurta sarısı
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1.5 çorba kaşığı mısır nişastası
  • Nutmeg (muskat, dövülmüş küçük hindistan cevizi kabuğu)

Yapılışı:


Öncelikle sütü, yarım limonun iri iri kesilmiş kabukları ve çubuk tarçın ile karıştırarak kaynatıp, 10 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Başka bir tarafta 4 yumurta sarısını şekerle iyice çırpıp, mısır nişastasını ekliyoruz. Daha sonra, limon kabuğu ve tarçını delikli bir kaşıkla pişirdiğimiz sütten alıp, yumurtalı karışıma 1 çorba kaşığı kadar ekliyoruz. Ilıklaştırdığımız bu karışımı sıcak süte ekleyip, orta ateşte kaynatmadan karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. Elde ettiğimiz muhallebiyi kaselere döküp, soğumaya bırakıyoruz. Bu ölçülerle, kaselerin büyüklüğüne göre 4-6 adet crema catalana elde ediliyor. Tatlımızı servis ederken her bir kaseye 1 çorba kaşığı kadar toz şeker ekleyip, bir miktar nutmeg serpiyoruz. Nutmeg Amerika'da çok bilinen bir baharat. Turkiye'de de aktarlardan kolaylıkla bulunabileceğini sanıyorum. Eğer yoksa, sadece şeker de kullanılabilir. Fırının üst tarafını (broil) ısıtıyoruz ve tatlımızı şeker karamelize oluncaya kadar fırında tutuyoruz. Bir kaç dakika beklettikten sonra hafif ılık bir şekilde servis yapıyoruz. Tarifi aldığım kitaba göre üzerindeki karamel en fazla 30 dakika kadar kalıyormuş. Bu nedenle kısa bir süre içerisinde servis yapılması gerekiyor.

Umarim siz de bu tatlıyı dener ve beğenirsiniz. Afiyet olsun!!!

Tarifi 'Mediterranean- a taste for the sun in over 150 recepies' kitabından aldım.

5 Yorum:

At 8/11/05 08:40, Blogger zinnur ...

Eline saglik Pitircik. Ben de yapayim bunu, bu tur tatlilari severim cok. Nutmeg Turkiye'de gayet populer bu aralar. Sanirim muskat diye geciyor.

 
At 8/11/05 10:19, Blogger Nazan ...

Cok guzel gorunuyor Pitircik. Biz bu tur tatlilari cok seviyoruz, onun icin ilk firsatta denemek istiyorum.ellerine saglik.

 
At 8/11/05 11:30, Blogger Pitircik ...

Tesekkurler, Zinnur ve Nazan. Nutmegin tanimini not olarak ekleyecegim tarife. Umarim en kisa zamanda dener ve begenirsiniz:) Sevgiler.

 
At 10/11/05 02:35, Blogger Elif ...

Bakiyorum yoklugumda yine iyi calismis hamarat arkadaslarim:) Bayram tatlilari da yayinlanmis masallah. Pitircikcigim bu "Crema Catalana" dan ben hic yemedim "Creme Brulle" gibi bir tatli mi?

 
At 10/11/05 15:03, Blogger Pitircik ...

Asistentecim,tarifi aldigim kitapta bu tatli icin crema caramel ile crema brulle arasinda ama crema brulle kadar agir bir tatli degil diyordu. Ben sadece crema caramelin tadini biliyorum, cok da hosuma gider. Bu tatli daha hafif, yumurtamsi tadi almiyorsun. Sana da yapayim bir tat:)

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter