<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17384783\x26blogName\x3dMutfaktakiler:+Bug%C3%BCn+ne+pi%C5%9Firdik?\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mutfaktakiler.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mutfaktakiler.blogspot.com/\x26vt\x3d8829638997459478945', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

11.11.2005

KABAK TATLISI

Her yıl Cadılar Bayramı zamanı marketlerde o rengarenk irili ufaklı kabakları gördükçe annemin bal kabağından yaptığı çeşit çeşit tatlılar aklıma gelir ama bir türlü hangi kabağı seçeceğimi bilemediğim için tatlı yapmaya cesaret edemez ertelerdim. Ama Ramazan Ayı bu yıl Cadılar Bayramı ile kesişince dayanamadım ve bayram tatlısı olarak denemeye karar verdim ve doğrusu daha önce niye denemediğim için de pişman oldum. Ben bir pound olan (450 gram) turuncu uzun kabaklardan 2 tane seçtim, parçalaması ve tabii ki soyması daha kolay olsun diye.

Malzemeler:
1 kilo bal kabağı (pie pumpkin diye satılıyordu)
4 bardak şeker
Süslemek için ceviz

Kabakları dilimleyip kabuklarını soyarız. Geniş bir tencerede kabakların aralarına şekerleri ekleriz ve bir gece karışımı ocağın üzerinde bekletiriz.
Sabah, sulanmış olan kabakları hiç su koymadan kısık ateşte ağır ağır yaklaşık 30 veya kabağa bağlı olarak 45 dakika pişiririz. Yumuşayınca ateşi kapatıp soğumaya bırakırız.
Üzerine kaymak veya dövülmüş cevizle süsleyerek servis yaparız.

Besin değeri: 100 gram kabak C ve B1 vitamini ihtiva etmesinin yanında günlük folik asit ihtiyacının dörtte birini karşılıyormuş.

Sağlıklı Günler...

10 Yorum:

At 11/11/05 15:29, Anonymous Adsız ...

Hem squash denilen uzun kabak, hem de pumpkin denilen yuvarlak (su cadilar bayraminda bol miktarda susleme icin kullanilan) kabak ile denemis birisi olarak tercihinin yerinde oldugunu soyleyebilirim. Belki de benim denedigim yuvarlak kabaklar henuz hamdi.

Bu arada kaynagindan emin degilim ancak bir yerde o yuvarlak kabaklarin daha cok susleme icin kullanildigini duymustum. Bir de turta vs. Ben de kabak tatlisi olmayinca turtaya cevirmistim :)

 
At 11/11/05 20:54, Anonymous Adsız ...

Tamam.. Aklim karisti bu normal turuncu Halloween pumpkin lerinden yapabiliyor muyuz yani?? Hemen yarin gidip alicam deniycem. Hmmm canim istedi simdi. Bilseydim, oglusun kabagini saklardim, sincaplar yedi bitirdi :)

 
At 12/11/05 00:44, Blogger Elif ...

Nazan gercekten cok hafif olmustu, tam rejim tatlisi...Baklavanin tadina bakamamistim ama kabak tatlisi tam bana goreydi:)ellerine saglik...

 
At 12/11/05 10:46, Blogger Nazan ...

merhaba;
ben Holloween pumpkinleri gibi turuncu olan ama kucuk ve uzun olanlarindan almistim.Oburkedi, buyuklerinden daha once denedigini ve ham ciktigini solemis.bilmiyorum belki de benim sansima ama benimkiler gercekten lezzetliydi. Bir el buyuklugunde,turuncu ve pie pumpkin diye bulabilirseniz, mutlaka deneyin :)
iyi sanslar...

 
At 12/11/05 20:12, Blogger Pitircik ...

Kabak tatlisini biz de cok severiz. Ama ben de burada bir turlu yapmaya cesaret edememistim, hangi kabagi alacagimi bilemedigim icin. Ben de en kisa zamanda deneyecegim. Tesekkurler:)

 
At 20/11/05 15:23, Anonymous Adsız ...

Ben de nihayet farmers market dan $1 a aldigim pumpkin i bu tarifer uygun olarak yaptim. Soyulmasi kesilmesi headache ama degiyor dogrusu. Soyup dogradiktan sonra mutfak tartimla tarttim ona gore seker-splenda karisimi ekledim. Ben hafif olsun kalorisi dusuk olsun diye sugar-splenda karisimi kullandim. Cok harika oldu tavsiye ederim. Tarif icin cok tesekkurler.

Ve bu arada markette sonra pie pumpkin olarak satilan pumpkin den buldum, markette daha pahali olmasina ragmen ($.49/pound)bir tane aldim, ilk pumpkin olmaz diye ama iyi ki de almisim, onu da yapacagim haftaya Thanksgivinf icicn. Bence bu holiday season da hafif ve saglikli bir tatli.

Tesekkurler. Ellerinize saglik.

 
At 20/11/05 15:30, Blogger Nazan ...

merhaba Bobby nin annesi;
tarifi denemenize cok sevindim.Ellerinize saglik. Ben de insallah ilerde anneannemin sagliginda surekli ben seviyorum diye yaptigi kabakli borek tarifini denicem. Inanin o da cok guzel bir tatli..
iyi gunler..

 
At 20/11/05 19:08, Anonymous Adsız ...

Kabakli Borek?? Hic duymamistim. Tarifi yaoinca yazarsaniz ben de belki denemeye alisirim bir ara. Cok tesekkurler.

 
At 21/11/05 15:32, Blogger Pitircik ...

Kabakli boregi ben de yedim. Chefin teyzesi yapmisti. Cok hosuma gitmisti. Adapazari'na ozgu bir borek mi?

 
At 3/12/05 02:46, Blogger Nazan ...

pitircikcim, malum adapazarinda kabak coktur :) ama dogrusunu solemek gerekirse tatli kabak boregi Adapazarina ozgu mu bilmiyorum. ben kendimi bildim bileli bu tatli ozel gunlerimizde hep soframizdadir.

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

Hit Counter